loader
Foto

Pe urmele zeilor şi vinului, într-o nouă călătorie „Cap Compas”

Echipa Cap Compas ajunge duminică, 8 mai, în vestita Vale Bekaa din Liban, la templele din Baalbek şi în podgoriile iezuiţilor devenite centre viticole renumite în întreaga lume. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediție disponibilă online pe TVR+.

Într-o incantaţie din vremuri ugaritice, localitatea Baalbbek este asociată celor două râuri care îşi au originea aici şi duc viaţa în tinuturi levantine. Râurile Litani şi Asi izvorăsc în apropiere şi pornesc de aici spre Mediterană, doar că unul se îndreaptă înspre sud, către ţărmuri israelite din margine de Liban, iar celălalt spre Nord, prin Siria şi apoi în Turcia.

Arheologii germani consideră Piatra femeii însărcinate, aflată în apropierea templelor, ca fiind cel mai mare bloc de piatră din lume cioplit vreodată de mâinile omului. Este agreată ipoteza că aceste pietre vor fi fost menite să servească temeliilor templelor romane, însă unele cercetări presupun că sunt mult mai vechi decât epoca romană, având deja aproximativ 9000 de ani vechime în timpurile imperiului.

***

În apropiere de marile edificii sacre, ruinele templului zeiţei Venus, construit în secolul al III-lea, are un design original cu un altar circular şi ziduri înconjurătoare.  În nişe laterale aveau loc reprezentări sacre şi artistice, iar arhitectura sublinia în chip material conceptul de strălucire.

***

Peregrinul se află într-unul dintre locurile sacre ale omenirii; este ambientul unde, prin imaginaţie, poţi întâlni simultan zeii Ba'al, Hadad, Helios, Zeus sau Jupiter, pentru că în diferite epoci şi chipuri, toţi aceştia au fost veneraţi aici. Practic, templele lui Venus şi Bachus erau distincte şi cu intrări separate, însă de departe cel mai impunător sactuarul era cel dedicat lui Jupiter.

Ptolemeii care au domnit în Valea Bekaa în secolul al 3-lea î.Hr. au început construcţia unei platforme pe care a fost mai târziu ridicat marele templu al lui Jupiter. Monumentul este considerat cel mai mare templu din lumea romana şi a servit şi drept oracol. În anul 114, împăratul Traian l-a cercetat pentru a decide dacă va continua expediţia împotriva parţilor.

Altarul principal, faimos în întreaga lume, a fost construit în anul 60 î.Hr. şi completat sub Nero; Antoninus Pius a iniţiat construcţia marii curţi interioare din faţa templului. Un cronicar spunea că ceremoniile erau impresionante şi unice pe cuprinsul imperiului roman. Septimius Sever şi Caracalla au adăugat propilee, iar curtea hexagonală a fost completată de împăratul roman de origine siriana, Filip Arabul.

Era unul dintre cele mai mari temple din lume; ultimele clipe de glorie ale spatţiului sacru s-au consumat prin secolul al IX-lea, iar finalul a fost marcat de epoca selgiucidă şi a început cu anul 836, când templul a fost distrus de fulgere. În chip ironic, zidirile dedicate luminii au fost distruse de lumina.. fulgerelor.

***

Măreţia la superlativ, acestea ar putea fi cuvintele necesare pentur a descrie templul dedicat lui Bachus. Este cel mai bine conservat edificiu din complexul de la Baalbek; templul lui Bachus este somptuos şi impozant reliefând valenţele unei veneratii particulare adusa vinului, viţei de vie, bucuriei de a trăi, fertilităţii şi chiar unor episoade de tip orgiastic.

O vreme s-a crezut că templul ar fi fost dedicat zeului Mercur, însă frizele, frontoanele şi decoraţiile duc mai degrabă cu gândul la elementele legate de cultul de tip dionisiac, preluat de romani sub auspiciile lui Bachus. A fost construit la jumătatea celui de-al doilea veac al erei creştine, iar împăratul Septimius Severus a adăugat în anul 190 tuşele unui apogeu estetic, înfrumuseţând templul prin completări de un bun gust desăvârşit. Reliefurile şi ornamentaţia îl definesc în chip unic, iar frizele şi sculpturile au rezistat din antichitate, până în prezent.

Templul este înconjurat de 42 coloane imense de aproape 20 m înălţime fiecare; Zeului vinului era foarte popular în Orientul Apropiat şi chiar şi fenicienii aveau propriul zeu  Shadrapa, similar lui Bachus şi Dionisos.

***

Libanul are în spate 5000 ani de istorie în producerea vinului şi încă de pe vremea fenicienilor făcea parte din Canaanul biblic. Fenicienii au învăţat repede să comercializeze vin în zonele costiere, dar să îl şi producă şi să îl transporte peste Mediterană.

În anul 1857, un grup de călugări iezuiţi au decis să producă un vin mai bun decât cel avut la îndemână.
La Ksara este cel mai vechi domeniu viticol din ţară, cu vin renumit în lumea întreagă, exportat în 30 de ţări. Călugării ştiau secretele viticulturii şi au adaptat aici soiuri franţuzeşti în vremea în care nimeni nu credea că în valea Bekaa se poate cultiva viţă de vie. Iezuiţii au fondat o comunitate aici şi au amenajat şi extins o reţea de beciuri şi galerii pentru păstrarea vinului.

Ksara este locul în care începe era modernă a producerii vinului în 1857, când iezuiţii au plantat viţa de vie şi au adus soiul Cinsault din Algeria. Apoi viticultorii francezi au amenajat alte podgorii care se bucură de cele 300 de zile însorite pe an ale Libanului. Tipurile de vin produse aici sunt foarte apropiate de cele franţuzesc.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

2:45 Un trecut secret (R)

Film * Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016)

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller.

*

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

4:10 Documentar 360°GEO (R)

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2