Ați putut descoperi provocările și secretele deșetului într-o nouă ediție ”Cap compas”. Sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 12:30, pe TVR2.
Deşertul e mereu acelaşi, uriaş şi adesea impenetrabil, trimiţând, din când în când, vântul fierbinte să bântuie viaţa celor care ajung pe aici. Așa cum despre navigatori se spune că nu străbat aceleași ape deși aleg rute comune tuturor și despre drumeți se poate afirma că străbătând deșertul fiecare poate considera că e primul care calcă într-un anumit loc.
Nisipul este ca marea, ascunde secrete și uneori comori ferite de ochii oamenilor.
Asemenea locuri aride, în care viaţa îi pune pe oameni la cele mai grele încercări, sunt, de fapt, şi cele care aduc cele mai mari satisfacţii. Pentru că, de multe ori, după ce parcurgi secțiuni importante din deşert te bucuri într-adevăr de oaza care te aşteaptă la final.
Chott El Djerid este renumit pentru miraje, însă aici a vedea înseamnă mai întâi a crede.
Matmata, al cărui nume provine de la un trib berber, este un teritoriu unic. Practic, aici oamenii trăiesc într-un soi de peşteri artificiale, structurate în camere şi interconectate prin culoare subterane. Conform informaţiilor care se transmit din generaţie în generaţie, Matmata ar fi luat naştere în timpul războaielor, atunci când oamenii au încercat să găsească diverse căi pentru a supravieţui.
Ascuns în munții arizi din sud-estul Tunisiei, satul Tataouine devine o planetă și un decor pentru îndrăgitul serial care a ținut cu sufletul la gura zeci de tineri și adulți ... ”Războiul stelelor”.
De la o călătorie în deșert până la casa copilăriei lui Luke Skywalker, calea se metamorfozează într-o destinație din lumea reală.
În prezent, locul este reamenajat pentru cei care doresc să înnopteze în camerele unde cândva actorii și-ai exersat replicile și au dat viață personajelor legendare.
Construite cu secole în urmă de berberi, aceste locuințe subterane au fost transformate într-un hotel pe care George Lucas l-a folosit ca reședință a copilăriei lui Luke Skywalker în filmul care beneficiază și în zilele noastre de popularitate.
Cu parole verbale sau gestuale, uneori prin simple coduri comportamentale, oamenii nisipurilor au a ne surprinde, iar dacă vremurile au fost poate prea puțin favorabile lor, atunci când ajungeți în deșert pentru a-l înțelege apelați la un simbolic ”enter” sufletesc ce poate însemna deschiderea emoțională pentru a înțelege tot ce poate fi găsit frumos și bun în aceste locuri.
Elena Dinu
Jurnalist
https://www.instagram.com/cap.compas.travel/
http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html
Reportaje TVR semnate de Elena Dinu - pe canalul youtube al TVR