loader
Foto

Parola deșertului | VIDEO

Ați putut descoperi provocările și secretele deșetului într-o nouă ediție ”Cap compas”. Sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 12:30, pe TVR2.

 

Cap Compas

Deşertul e mereu acelaşi, uriaş şi adesea impenetrabil, trimiţând, din când în când, vântul fierbinte să bântuie viaţa celor care ajung pe aici. Așa cum despre navigatori se spune că nu străbat aceleași ape deși aleg rute comune tuturor și despre drumeți se poate afirma că străbătând deșertul fiecare poate considera că e primul care calcă într-un anumit loc.

(w882)

Nisipul este ca marea, ascunde secrete și uneori comori ferite de ochii oamenilor.

Asemenea locuri aride, în care viaţa îi pune pe oameni la cele mai grele încercări, sunt, de fapt, şi cele care aduc cele mai mari satisfacţii. Pentru că, de multe ori, după ce parcurgi secțiuni importante din deşert te bucuri într-adevăr de oaza care te aşteaptă la final.

Chott El Djerid este renumit pentru miraje, însă aici a vedea înseamnă mai întâi a crede.

(w882)

Matmata, al cărui nume provine de la un trib berber, este un teritoriu unic. Practic, aici oamenii trăiesc într-un soi de peşteri artificiale, structurate în camere şi interconectate prin culoare subterane. Conform informaţiilor care se transmit din generaţie în generaţie, Matmata ar fi luat naştere în timpul războaielor, atunci când oamenii au încercat să găsească diverse căi pentru a supravieţui.

(w882)

(w882)

Ascuns în munții arizi din sud-estul Tunisiei, satul Tataouine devine o planetă și un decor pentru îndrăgitul serial care a ținut cu sufletul la gura zeci de tineri și adulți ... ”Războiul stelelor”.

(w882)

De la o călătorie în deșert până la casa copilăriei lui Luke Skywalker, calea se metamorfozează într-o destinație din lumea reală.

În prezent, locul este reamenajat pentru cei care doresc să înnopteze în camerele unde cândva actorii și-ai exersat replicile și au dat viață personajelor legendare.

Construite cu secole în urmă de berberi, aceste locuințe subterane au fost transformate într-un hotel pe care George Lucas l-a folosit ca reședință a copilăriei lui Luke Skywalker în filmul care beneficiază și în zilele noastre de popularitate.

Cu parole verbale sau gestuale, uneori prin simple coduri comportamentale, oamenii nisipurilor au a ne surprinde, iar dacă vremurile au fost poate prea puțin favorabile lor, atunci când ajungeți în deșert pentru a-l înțelege apelați la un simbolic ”enter” sufletesc ce poate însemna deschiderea emoțională pentru a înțelege tot ce poate fi găsit frumos și bun în aceste locuri.

 

Elena Dinu

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

Reportaje TVR semnate de Elena Dinu - pe canalul youtube al TVR

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

*.

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
„Minunea de zece zile”, un thriller regizat de Claude Chabrol, la Filmul de Artă

Filmul de Artă de duminică, 19 mai, de la ora 23.00 de pe TVR2, este un thriller regizat de Claude Chabrol și care a avut premiera în anul 1971.

„Istorii de bun gust” la Conacul Otetelișanu și povestea celui mai mare frasin din România

În noua ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne invită joi, 9 mai, la TVR 2, de la ora 21:00, în judeţul Vâlcea, ...

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

 

#tvr2