Palate pentru milioane de ani
duminică, 08 mai 2022
În anul 2022, când se împlinesc 100 ani de la fabuloasa descoperire a tezaurului faraonului Tutankhamon, echipa ”Cap Compas” v-a invitat la o călătorie în Valea Regilor. Sâmbătă, 14 mai, de la ora 12:30, pe TVR2.
Alte legături
Cap Compas

Nilul oferă sentimentul că te afli la margine de lume, dar și într-un colt de paradis ale cărui porți se deschid doar pentru cei aleși. Parca ar sta în loc mai mult decât preț de o privire marele fluviu pentru a povesti că pe malurile sale epopeea pământeană este aproape tot atât de impresionanta ca și făptuirile zeilor. Iar daca te așezi cu fața spre apus, o lume aproape ireală devine la fiecare pas drob de cunoaștere și zăgaz în fata uitării. Nilul este vama și frontiera deopotrivă.

(w640)

Mergând spre Valea Regilor, călătorul se metamorfozează în participant la o procesiune a miturilor așezate prin fermitatea pietrei drept hotar în faţa trecerii timpului. În acest spațiu, între secolele al XVI-lea și al XI-lea înainte erei creștine, 8 dinastii egiptene și-a rânduit loc de veșnică odihnă. Nu mai puțin de 63 morminte sunt povești ale tot atâtor vieți de faraoni evocate ca un reper al civilizației universale.

(w640)

(w640)

 

(w640)

Palate subterane ale veșniciei…astfel pot fi numite complexele funerare din Valea Regilor. În acest loc fugit irreparabile tempus pare a fi fost strâns în căușul munților. Planul de ansamblu al oricărui mormânt faraonic este asemănător ca structură…trei coridoare legate unul de celălalt pornesc într-o pantă ușoară de la intrare și până la camera mortuară, iar locul în care a fost îngropat faraonul Merneptah este o exemplificare a acestei tehnici de construcție și de amenajare a unui palat pentru veșnicie.

(w640)

(w640)

În nișele laterale era păstrat materialul funerar, iar o antecameră conducea la încăperea principală a mormântului unde sarcofagul era depus într-o cavitate săpată în stâncă. Fiind unul dintre faraonii celei de-a 19-a dinastii și al treisprezecelea fiu al faraonului Ramses II, Merneptah a urcat pe tron la senectute, având aproape 70 ani și ajungând la putere doar pentru că frații săi mai mari muriseră.

(w640)

Cultul funerar continuă viață regelui defunct, iar acest spațiu numit în egipteană Biban el Moluk, ceea ce se tălmăcește ”Poarta Regilor”, este un superlativ al exprimării vieții religioase a egiptenilor. În pragul Porții Apusului, muntele adăpostea speranțele mereu reînnoite într-o viață veșnică, articulată prin magia formelor, a culorilor și a cuvintelor codificate în hieroglife.

(w640)

 

(w640)

Mormântul faraonului Ramses al IX-lea dezvăluie un univers populat de zei și de călăuzitori care-l conduceau pe defunct spre înveșnicire. Cel mai longeviv faraon al celei de-a 20-a dinastii, monarh care a știut să se facă respectat prin omagierea înaintașilor și prin câteva lucrări monumentale, a fost îngropat în acest spațiu, însă ulterior mumia sa a fost strămutată. Coridoarele și sălile acoperite cu basoreliefuri pictate și cu inscripții configurează cadrul măreț, magic și multicolor al vieții veșnice.

(w640)

(w640)

Descoperirea mumiei, a sarcofagului și a tezaurului funerar aparținând faraonului Tutankhamon este considerată unul dintre cele mai importante momente ale arheologiei lumii moderne. În răstimp de 10 ani după deschiderea mormântului, nu mai puțin de 5000 de obiecte au fost aduse la lumină rând pe rând din tainița numită KV 62 din Valea Regilor.

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

Trecerea din valea regilor către impunătorul templu funerar din Deir el-Bahri aduce în prim plan destinul de excepție al uneia dintre puținele femei faraon din istoria egipteană-regina Hatshepsut.

(w640)

Fiică a faraonului Tutmes I și soția lui Tutmes II, Hatshepsut a așezat vad în albia vremurilor cu ajutorul unui mare arhitect egiptean care i-a fost mentor apropiat din vremea adolescentei și până la moarte. Senenmut a fost mintea din spatele spectaculoasei opere de construcție care a durat 22 de ani din domnia în pace pe care i-a petrecut pe tron ”cea dintâi dintre femeile nobile”, căci așa se tălmăcește numele Hatshepsut.

(w640)

Templul funerar căruia i se mai spune și mănăstirea din Nord este zidit în întregime din piatră. Edificiul susținut de mai multe coloane, proiectat de Senenmut, consilierul regal și arhitectul curții faraonului, iar conform unor consemnări și tată al unuia dintre copiii reginei, avea rolul de glorificare a femeii Hatshepsut, dar și a zeului Amon.

(w640)

Pornind de la structura unui edificiu construit în amintirea lui Mentuhotep al II-lea, suveran din cea de-a XI-a dinastie care a reușit reunificarea Egiptului, arhitectul Senenmut a reușit să ridice o structură cu terase, colonade și curți interioare care se înălța până la aproape 100 m deasupra nivelului pasajului de la intrare. Terasele erau legate prin pasaje de trecere mărginite de grădini cu plante exotice. Este respectată structura arhetipala a templului egiptean tradițional în care sunt aliniate precum o punte spre lumea zeilor sala hipostilă, capela și sanctuarul.

Cel mai mare templu funerar din Egipt se află la Medinet Habu. Din perspectiva arhitectonică, ansamblul de la Medinet Habu se impune printr-o configurație orientală care înglobează, alături de diferite altare, și un palat. Poarta de la intrare se numește migdol și este proprie fortificațiilor asiatice.

(w640)

(w640)

 

(w640)

Băi, săli de festivități, estrada pentru tron, locul haremului, fereastra aparițiilor care îngăduia faraonului să privească procesiunile și să asiste la sărbători….toate definesc o lume particularizată în comparație cu alte temple care aveau funcție exclusiv rituală. Faraonul Ramses al III-lea și-a ridicat aici lăcaș de glorie pentru veșnicia de sub atingerea soarelui, deși mormântul său se află la doar câțiva kilometri, în Valea Regilor.

(w640)

Pereții de la Medinet Habu spun povestea zilelor de glorie ale unui imperiu demult apus. Templul de la Medinet Habu are 7000 m2 de sculpturi așternute pe ziduri, iar hieroglifele și reprezentările esențiale sunt atât de adânc săpate în piatră, încât nici un urmaș al lui Ramses al III-lea nu a putut șterge din memoria pereților faptele și gândurile marelui Ramesid. Nu mai puțin de 3 săli hipostile și 2 curți cu porticuri și stâlpi osiriaci conduc spre sanctuar. Din cei 86 000 de slujitori recenzați în templele tebane în timpul lui Ramses III, aproape 63 000 își desfășurau activitatea pentru prosperitatea vieții de la Medinet Habu.

(w640)

(w640)

Epoca lui Ramses III, încoronată de incursiuni și victorii militare, pare să își fi pus amprenta și în configurația arhitectonică a acestui ansamblu. Importanța istoriografică a acestui ansamblu este legată și de faptul că putem găsi aici reprezentări elocvente despre legăturile egiptenilor cu alte popoare și culturi.

(w640)

Mai este iterată în acest spațiu și instituția adoratoarelor divine ale lui Amon prin capele ridicate în onoarea prințeselor Amenirdis, Shepenupet și Nitocris. Spre deosebire de alte temple, Medinet este apărat precum o fortăreață. Ziduri de cărămidă groase de 6 m și înalte de 12 m ocrotesc complexul din necropola tebană, iar crenelurile și turnurile arată rosturi mai pragmatice ale construcției, cum ar fi acela de centru de rezistență în fața oricărei amenințări. În tentativa de reinstaurare a autorității regale în fata sacerdoților, marele faraon Ramesid a reușit să facă din Medinet Habu, care era și templu a lui Amon, un substitut al Karnakului.

(w640)

***

Producător: Elena Dinu

 

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan