loader
Foto

Galerie foto

Pâinea, cum se făcea demult: reţetă din Maramureş, la "Istorii de bun gust"

În fiecare joi, de la ora 21:00, la TVR 2 suntem invitaţi să descoperim un „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, unele chiar „din alte vremuri”, dar și multe povești de viață.

 

„Smerenia, prin spălarea picioarelor de către Mântuitor, jertfa, arătată în vremea Cinei cea de Taină, ni s-au arătat joi, în Joia Mare. Vopsim ouă roşii, pregătim blidul în care le vom pune, facem pască, ridicăm chiar şi o Troiţă şi căutăm oameni şi fapte de viaţă cu care să aşteptăm marea sărbătoare a Învierii Domnului. Am ajuns în Maramureş şi vă chem să cugetăm cum să ne lepădăm de întristare, răutate, de grijile cele trecătoare, pentru că Iisus Hristos a înnoit lumea pentru noi prin Înviere”, spune Camelia Moise, realizatoarea Istoriilor de bun gust, în deschiderea noii ediții „Istorii de bun gust”, din 13 aprilie.

În fiecare joi, de la ora 21:00, la TVR 2 suntem invitaţi să descoperim un „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, unele chiar „din alte vremuri”, dar și multe povești de viață. În Săptămâna Patimilor, zilele care preced Învierea lui Iisus reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală, înainte de cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Context perfect pentru a străbate un drum lung către un loc încărcat de semnificații și tradiții, Maramureş. „Maramureşenii sunt verticali pentru că avem o tărie în noi...”, spun oamenii de aici, loc unde arta, istoria, tradiţia şi credinţa în Dumnezeu se împletesc firesc. Aici vom descoperi cum se fac produse delicioase, ca în vremuri de demult: „Pâine ţărănească coaptă pe foi de varză” şi ouă vopsite în mod tradiţional, cu modele de frunze şi flori, fierte în foi de ceapă. „Istorii de bun gust” se difuzează și pe TVR Cultural.

„După 40 de ani de trudă cu lutul am devenit, să zic aşa, mai înţelept. Când făuresc pe roata olarului un vas, am mare grijă. Pentru că la sfârşitul zilei trebuie să îl arăt mai întâi lui Dumnezeu şi apoi să-mi placă mie şi oamenilor. Văzând această trudă, de smulgere, de frământare, de făurire pe roata olarului, de şlefuire şi apoi ultima probă... proba focului am învăţat multe de la lut: cum să fiu mai blând. Am învăţat că toate aceste frământări nu fac nimic altceva decât să scoată afară impurităţile”, povesteşte un localnic, Daniel Leş, olar.

Un alt bărbat lucrează lemnul de vreo 15 ani, de când a învăţat de la socrul său, Moşul Pupăză. Modelează de la troiţă, la porţi, altare de vară sau cruci de mormânt. Motivele sunt colacele, spicul de grâu, viţa de vie, multe dintre simbolurile folosite din moşi strămoşi. Colacul, împletitura care se pune pe masa de Paşti, îl regăsim şi pe porţile maramureşene sau voievodeale, cum se spune aici”, pentru că fiecare om este voievod în gospodăria lui”.

(w882)

De la tanti Mariţa Gligor, din Chuizbaia, învăţăm să facem „Pâine ţărănească coaptă pe foi de varză”, coaptă pe vatră de lemne, o reţetă pe care a învăţat-o de la moşica ei şi cu un gust pe care nu l-a mai regăsit la nicio altă pâine. Pâinea este pregătită în mod tradiţional, cu maia şi coaptă în formă rotundă.

Ingrediente: 1 kg de făină, 650 ml apă călduţă, 1 linguriţă de zahăr, o linguriţă de sare, ulei (care se pune la frământat, 5-6 foi mari de varză proaspătă.

Maiaua: se freacă 25 g de drojdie proaspătă cu zahăr şi 100 ml de apă călduţă. Se adaugă făină deasupra şi se lasă să crească 15 minute.

Într-un castron mare se pune făina în care se face o adâncitură pentru a se aşeza maiaua şi apa. Se începe amestecarea ingredientelor. Se mixează bine şi se adaugă sarea. Se scoate aluatul din castron şi se aşează pe blatul de lucru tapetat în prealabil cu făină. Aluatul se frământă cu putere pentru a conferi elasticitate miezului.

Se dă o formă rotundă se acoperă şi se lasă la dospit în jur de o oră. Se aplatizează din nou aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei şi se lasă încă 20 de minute să se odihnească.

Vasul de coacere se tapetează cu foi mari de varză, cărora li s-au îndepărtat cotoarele tari. Tapetarea se face într-un singur strat, atât pe fund, cât şi pe lateralele vasului.

Se aşează aluatul în vasul de coacere în care s-au pus foile de varză şi totul se bagă într-o pungă şi se lasă la dospit în jur de o oră.

Preparatul se bagă în cuptorul foarte bine încălzit, iar pereţii laterali se stropesc cu apă pentru a se menţe bine umezeala. Timp de coacere – 45 de minute.

(w882)

Ouă roşii vopsite cu foi de ceapă

Ouăle roşii de Paşti pot fi vopsite şi natural. Se adună şi se pun la uscat foile exterioare, fine, de ceapă galbenă sau roşie. De la ceapa roşie, culoarea devine mai roşiatică, iar de la ceapa galbenă, mai maronie. Ouăle se fierb direct în apa în care se află frunzele de ceapă.

Dacă doriţi să decoraţi coaja oului cu un model, acesta se poate obţine cu ajutorul unor frunze sau flori. Oul pe care s-a aplicat frunza este băgat într-un dres subţire, care se leagă strâns şi apoi se pune la fiert. La final, se scoate oul din dress şi se îndepărtează frunza. În locul acoperit rămâne un model alb.

8:55 Mic dejun cu un campion

* Invitat: Preot Prof. WILHELM DANCĂ-teolog şi filozof, preot şi profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg din 2017-Ed. specială pentru vizita Papei Francisc

’’Îmi place să stau de vorbă cu Dumnezeu şi cu oamenii’’ mărturiseşte profesorul Wilhelm Dancă, preot al Episcopiei Romano-Catolice din România. Invitatul acestei ediţii este un eminent teolog şi filozof, un teoretician exemplar al creştinismului. Care sunt semnificaţiile, mesajele, rostul şi momentul istoric la care vom fi martori zilele în scurt timp? Acestea sunt întrebările cele mai ardente pe care le vom discuta împreună cu preotul profesor Wilhelm Dancă şi cu Daniela Zeca Buzura în această dimineaţă, cu doar o săptămână înainte de venirea Suveranului Pontif în România. Sâmbătă de la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la 9:00, la TVR3.

Producător Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

9:45 Fără prejudecăţi

Sezon Nou

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Invitatul editiei de astazi este Ovidiu Milian, presedintele Asociatiei Deficientilor Locomotori din Bihor. Prin propriul exemplu, el insusi fiind o persoana utilizatoare de fotoliu rulant, Ovidiu motiveaza persoane cu dizabilitati sa-si traiasca viata cu independenta si demnitate

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2