OPINIE: Cât, cum și când?
luni, 20 iulie 2020
În vremurile astea de izbeliște, chiar și cea mai mică susținere financiară poate fi salvatoare pentru multe organizații și asociații nonprofit, pentru tineri aspiranți la burse private.
ANAF - formular 230 - Spatiul virtual privat
Alte legături
D’ale lu’ Mitică

De aceea există formularul 230 pentru virarea a 2% din impozitul pe salarii sau pensii. Mi-am pus întrebarea: câți bani au ajuns la destinație prin acest formular, în cât timp și cum se identifica ei în evidență beneficiarului?

Așteptăm de aproape o lună detalii lămuritoare de la ANAF cu privire la procedura de verificare a acestor transferuri de către cei care le trimit sau cei care le primesc.

Un răspuns formal primit după insistente de la ANAF, ne trimite la un formular electronic și un cont virtual, fără să ofere detaliile concrete cerute.

De altfel, din prima secundă a intrării pe site-ul ANAF, suntem invitați la soluții electronice. În principiu utile. Drumul la poștă pentru depunerea documentelor ne consumă timp și bani. Mai ales că serviciile poștale sunt, de la un an la altul, tot mai scumpe. Așa că soluțiile electronice ale ANAF par simple și salvatoare. După ce le iei în serios și încerci procedura, nu mai e tocmai simplu și nici prea salvator.

Formularul electronic de contact poate fi util pentru formalități, precum o înregistrare sau  o înscriere pe lista. De aceea se cheamă formular. Dacă avem o  comunicare complexă, însoțită de documente doveditoare, un formular automat nu prea e o soluție rezonabilă. Pentru că nu se poate arhiva ca atare în căsuța poștală a expeditorului. Deci contribuabilul nu poate proba conținutul documentului trimis. Chiar dacă uneori primește o recipisă de confirmare a trimiterii, cel care a trimis vrea să probeze și corectitudinea datelor din documentul trimis, în cazul nostru fiind vorba de numărul de identificare al asociației și de contul bancar.

Teoretic, putem completa direct Formularul 230 în versiunea sa electronică. Dar câtă lume are semnătură electronică? E o procedura complicată și scumpă. Care se reface periodic. Utilă persoanelor juridice și prea puțin frecventată de persoanele fizice.

Vârful de performanță digitală pentru ANAF este contul SPV - un cont personal creat de contribuabil în spațiul virtual. Sunt puțini cei foarte mobili din punct de vedere digital care au un asemenea cont; e o procedură specială de inițiere, de confirmare la sediul instituției și apoi de lucru în cont.

Cu greu am găsit pe cineva care a trimis Formuarul 230 din contul sau SPV. E chiar un coleg din TVR,  Manuel Răzvan Pandele, specializat în IT. Ne-a spus că nu a primit recipisa de confirmare a trimiterii, deci nu deține nicio dovadă a deciziei de virare a 2% din impozit. Așa cum a primit pentru alte formulare din lista atașată contului său. Probabil pentru că Formularul 230 nu figurează în lista respectivă a contului SPV.

Neconfirmarea primirii este un prejudiciu adus contribuabilului. Dovada trimiterii e un minim de  respect în reciprocitatea comunicării. Încă muncim să convingem ANAF-ul de această datorie.  În studiul nostru de caz, contul virtual se dovedește prea volatil.

ANAF trebuie să își adapteze  procedurile de corespondență electronică în conformitate cu  prevederile europene de profil, să respecte simetria dialogului, pentru consemnarea deplină a corespondenței dintre părți.

Mai ales că e instituția care ne pretinde să ne achităm obligațiile fiscale în totalitate și la timp.

Fără oglindirea fidelă a fiecărui pas în comunicare, în eventualitatea unui litigiu, cel prejudiciat rămâne fără probe. Ele sunt salvatoare în multele încurcături cu autoritățile.

Încă un motiv să tânjim după blockchain!

De fapt, ce punem în discuție e un tip de comportament. Câtă vreme o instituție vrea corespondență electronică, dar nu își asumă confirmarea autentică de primire a conținutului documentelor înseamnă că nu își asumă responsabilitatea de a rezolva solicitările complet și la timp.

Nu avem încă răspunsul lămuritor de la ANAF asupra procedurii de trimitere electronică a formularului 230 cu dovezile aferente. Nu ne-a spus nici procedura prin care cel care a completat formularul poate să afle ce sumă ajunge la destinatar și când; și nici modul prin care beneficiarul sumei poate să-l identifice pe cel care i-a destinat procentul de 2%.

Mai așteptăm….

Camelia Robe

 • 17:00
  Levintza prezintă
  În cel de-al doilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTĂ , de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare şi realizatoare celebră de costume, prezintă o emisiune dedicată celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei şi meseriilor modei. Emisiunea este o incursiune în culisele modei, cu colecţii pline de creativitate, portrete de designer şi manechine, tendinte şi istoria modei. Levintza prezintă este singura emisiune de modă din România, un spaţiu video dedicat celor mai importante şi creative colecţii, săptămânilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare plăcută! Prezentator: Doina Levintza Realizator: Doina Levintza Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 17:30
  Documentar
  * Case şi idei (Of Houses and Ideas, Faites comme chez eux-Franţa, 2014) Producători executivi: Jean Moncaut şi Severin Delpon Realizator: Frederic Planchenault Suntem musafirii unor pasionaţi de decoraţiuni interioare, care ne deschid larg uşile caselor lor şi ne dau o mulţime de idei ca să le punem în practică la noi acasă. De data aceasta, suntem invitaţi să facem ca ei ! Episodul 15 Azi facem o primă vizită la Bordeaux, ca să descoperim o veche casă cu o ambianţă boemă şi elegantă. Continuăm la Neuilly, unde admirăm un duplex decorat în stil contemporan, şi la Marsilia, unde proprietara şi-a decorat casa cu propriile creaţii şi cu amintiri din călătorii. Redactor: Ştefan Asavei
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial*(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 44 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Lungul drum al dragostei
  Film* Lungul drum al dragostei (LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Premieră Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Proaspăt căsătoriţi, Missie şi Willie LaHaye hotărăsc să-şi ducă planul la bun sfârşit, construindu-şi viitorul prin forţe proprii. Lăsând în urmă ferma din prerie a părinţilor lui Missie, cei doi tineri pornesc mai departe în inima Vestului american neexplorat. În noul lor orăşel îi aşteaptă multă muncă şi multe încercări, dar şi promisiunea unei vieţi pline de iubire şi de aventură. Redactor: Ştefan Asavei
 • 22:00
  Răzbunarea pistolarului
  Film* Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. După ce a rătăcit multă vreme prin deşertul Arizonei, aventurierul Cole Brandt ajunge într-un orăşel unde face legea tiranicul Travis McCain. Inevitabila confruntare a celor doi va avea loc, mai ales când McCain o ameninţă pe femeia de care Brandt e îndrăgostit. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Drag de România mea!
  Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 02:55
  Răzbunarea pistolarului
  Film * Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. Redactor: Corina Feleagă
 • 04:35
  Lungul drum al dragostei
  Film *(LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei