loader
Foto

Galerie foto

"Cronica ucraineană": Festivalul Mierii de la Tilița

Recent, pădurea de tei de lângă Tilița a găzduit "Festivalul Mierii - Albina Ucraineană în Dobrogea", o celebrare a apiculturii tradiționale și a culturii ucrainene. Urmărim o ediție "Cronica ucraineană", miercuri, 23 iulie, de la ora 13:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Alegerea Tiliței ca loc de desfășurare a festivalului nu a fost întâmplătoare, comuna fiind un mozaic de etnii, inclusiv o puternică comunitate ucraineană care practică apicultura de generații. Pădurea de tei din apropiere oferă condiții ideale pentru producerea mierii de tei, apreciată pentru aroma sa distinctă și proprietățile terapeutice.
.

.
Pentru ucrainenii dobrogeni, mierea depășește statutul unui simplu aliment. Ceea ce odinioară era considerat un privilegiu rezervat înțelepților, a devenit un simbol profund al hărniciei și al armoniei cu mediul înconjurător.
.
(w882) cronica ucMierea joacă un rol esențial în obiceiurile legate de ciclul vieții și calendarul tradițional.
.
(w882) cronica ucDe la ritualurile de purificare ale nou-născuților, la ceremoniile nupțiale și comemorative, mierea simbolizează dulceața, uniunea familială și legătura dintre lumea fizică și cea spirituală. Chiar și în ajunul Crăciunului, în preparatul tradițional "cuchea", mierea este prezentă, consolidând importanța sa culturală și spirituală profundă.
.

(w882) cronica ucFestivalul Mierii devine, astfel, o punte între tradiție și prezent, celebrând nu doar produsul apicol, ci și bogăția culturală a comunității ucrainene din Dobrogea.
.
Spectacolul oferit de ansamblurile ucrainene din Dobrogea subliniază importanța conservării patrimoniului cultural și a transmiterii acestuia către generațiile viitoare.
.

Jurnalist: Nicoleta Dumitrache
Producător: Boris Velimirovici.

"Cronica ucraineană", miercuri, 23 iulie, de la ora 13:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

.

10:00 Teleshopping

10:30 Documentar360°GEOAustralia-enigmaticul ornitorinc

* Australia-enigmaticul ornitorinc (Australie, l'énigmatique ornithorynque, Franţa-Germania, 2023) PREMIERĂ

*Ornitorincul este unul dintre cele mai ciudate şi mai puţin studiate mamifere. Acest animal emblematic al Australiei are cioc de raţă, o coadă plată ca a castorului şi labe palmate, ca ale vidrei. Este un mamifer care depune ouă şi, după eclozare, îşi alăptează puii. Aceste caracteristici îl clasează printre fiinţele cele mai surprinzătoare.

După sosirea europenilor în Australia, a fost vânat până aproape de extincţie pentru blana lui. Între timp, populaţia de ornitorinci şi-a mai revenit, dar este ameninţată de multiple pericole, începând cu incendii, inundaţii şi acapararea teritoriilor de către oameni.

Mai mulţi oameni de ştiinţă se străduiesc să captureze cel puţin zece exemplare pentru a le reintroduce în cel mai mare parc naţional al Australiei, Royal National Park.

 

Recent, pădurea de tei de lângă Tilița a găzduit "Festivalul Mierii - Albina Ucraineană în Dobrogea", o celebrare a apiculturii tradiționale și a ...

Misiunea de salvare a uneia dintre cele mai ciudate specii ale planetei: ornitorincul

Are cioc de rață, coadă de castor, labe de vidră și... depune ouă, deși e mamifer. Ornitorincul, o creatură atât de bizară încât primii europeni ...

GALĂ ANIVERSARĂ JOLT KERESTELY, LA TVR 2!

GALĂ ANIVERSARĂ JOLT KERESTELY, LA TVR 2!

publicat: marţi, 15 iulie 2025

Surprize și momente unice, spectaculoase și emoționante sâmbătă, 19 iulie, ora 20.00 și duminică, 20 iulie, ora 15.00, la TVR 2. Îl celebrăm pe ...

 

#tvr2