Sâmbătă 12 mai, de la ora 14.00, "Memorialul Durerii - O generație care ne-a dat o țară” aduce în atenţia telespectatorilor TVR 2 personalitatea poetului Octavian Goga.
Octavian Goga a fost una dintre personalităţile importante ale României din prima jumătate a secolului trecut. Deopotrivă poet, dramaturg, publicist, dar şi un intelectual activ în viaţa socială, Octavian Goga a trăit într-o perioadă în care România a fost supusă unor schimbari majore. A încercat însă să se adapteze şi să lupte pentru libertate şi întregirea naţiunii. Octavian Goga nu a ezitat să se înroleze în Armata Română. A luptat pe frontul dobrogean și a fost condamnat la moarte pentru trădare de către guvernul austro-ungar. În România Mare a ajuns prim-ministru. Toată viața a susținut prin implicare şi scrierile sale cauza națională.
„Seria readuce în memoria românilor nu doar elitele politice, ci şi cele intelectuale... Sambata 12 mai, Memorialul Durerii dezvăluie personalitatea lui Octavian Goga, parte a elitei intelectuale . Plecat din Transilvania la începutul războiului, poetul s-a înrolat în Armata Română şi a făcut frontul în Dobrogea. Personalitate complexă, Octavian Goga n-a fost doar un poet, ci şi un intelectual implicat în viaţa politică şi socială a Transilvaniei. Păstra legătura cu toate elitele politice transilvănene şi, ulterior, după ce frontul a căzut, s-a refugiat la Paris, deoarece fusese condamnat la moarte de către regimul austro-ungar. În Franţa, Octavian Goga şi-a adus contribuţia în comisiile de negociere, dar şi în viaţa diasporei româneşti de la acea vreme. Mai târziu, este acuzat că a condus un guvern de extremă dreaptă, timp de 44 de zile. Sigur, această poziţie l-ar fi dus şi pe el în temniţele comuniste, după 1945. N-a apucat, fiindcă a murit relativ tânăr", a spus Alexandru Munteanu, producător "Memorialul durerii".
Memorialul Durerii – O istorie care nu se învață la școală
„O generație care ne-a dat o țară”
Poetul pătimirii naționale – Octavian Goga
Sambătă 12 mai, de la ora 14.00