Consacrată unei generații eroice, care a făurit și cârmuit România modernă, seria „Oamenii mari care au făcut România Mare” a fost difuzată sâmbăta, de la ora 14.00.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Noua serie a „Memorialului durerii”, „Oamenii mari care au făcut România Mare”, a deschis sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 14.00, Centenarul Marii Uniri la TVR 2.
Consacrată unei generații eroice, care a făurit și cârmuit România modernă, părinții fondatori ai noului stat român, creat la 1 Decembrie 1918, „Oamenii mari care au făcut România Mare” îi dezvăluie pe intelectualii Transilvaniei și ai Regatului Român, personalități prea puțin cunoscute, dar militanți neobosiți pentru realizarea aspirațiilor naționale de întregire și de unitate. Seria poartă semnătura inconfundabilă a cunoscutului om de televiziune, Lucia Hossu-Longin, producător, Alexandru Munteanu.
Cele 12 portrete „Oamenii mari care au făcut România Mare” sunt difuzate sâmbăta, de la ora 14.00, la TVR 2. Pe parcursul lunii octombrie, telespectatorii îşi vor reaminti de omul politic Iuliu Maniu, dar şi de istoricul și academicianul Alexandru Lapedatu, generalul Henri Cihoski, care a avut un rol hotărâtor în bătălia de la Mărășești în perioada 1-6 august 1917, economistul Ion Lapedatul, frate geamăn al istoricului Alexandru Lapedatu, care a condus Banca Națională și mulți alții.
„Sunt oameni care au făcut imens pentru Unire, pentru reîntregirea României. Pe toți îi leagă de Memorialul durerii un destin tragic, care s-a sfârșit la Închisoarea Sighet. Iuliu Maniu și-a pierdut viața la Sighet, Alexandru Lapedatu a murit pe 31 august 1950, în aceeași închisoare politică. Generalul Henri Cihoski și-a pierdut și el viața în primele zile de transport, după ce a fost arestat”, a explicat Lucia Hossu Longin.
Seria „Oamenii mari care au făcut România Mare” reunește 12 portrete ale unor personalități care și-au adus contribuția la formarea statului național unitar și la consolidarea lui. Ei au creat instituții noi, legi noi, școli și universități, o adevărată „înviere”, așa cum se spunea la 1918. „Cu această serie, Memorialul durerii a pășit în centenar. Deschidem Centenarul cu mari personalități atât de puțin cunoscute. Unii dintre cei pe care îi vom aminti nici nu sunt trecuți în cartea de istorie. Despre alții nu s-a mai vorbit de aproape 50 de ani. Printre cei pe care îi vom aminti se numără frații Lapedatu, generalui Henri Cihoski și Ion Ciodaș, primul prefect al Bihorului liber. Nu vom uita nici de Ilie Lazăr, luptătorul din Maramureș care a participat la Unire.”, a adăugat Lucia Hossu Longin.
Început în 1991, „Memorialul durerii” a prezentat, de-a lungul timpului, evenimentele petrecute odată cu încheierea celui de al Doilea Război Mondial şi până la începutul anilor ’90. Este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România.