loader
Foto

Galerie foto

O vedetă a României în dialog cu Daniela Zeca Buzura: Corina Chiriac | VIDEO

Solistă de muzică uşoară, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni de televiziune, actriţă de teatru şi film, Corina Chiriac a venit sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 10:00, la "Mic dejun cu un campion".

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

"Pentru un artist plecat dintr-o ţară mică, pot spune că am făcut o carieră internaţională frumoasă". Corina 70 – O viaţă. O carieră redutabilă în muzică mai ales dar şi în teatru, film, televiziune.

La cei 70 de ani împliniţi, Corina Chiriac este un exemplu de vitalitate, dăruire pentru meserie, un interlocutor fascinant, un tezaur de amintiri. Urmărind-o, sentimentul cel mai acut este că nu a spus încă totul, că am mai putea sta la discuţii ore bune fără a avea pretenţia că am acoperit toate resursele sale.

(w882)

Provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl, Mircea Chiriac compozitor de muzică simfonică, profesor la Conservatorul ’’Ciprian Porumbescu’’ şi lincenţiat în drept, iar mama, Elisabeta Chiriac profesoară de pian. Cei doi se căsătoreau în 1946, iar în 1949 venea pe lume, prinţesa lor, Corina ce avea să urmeze o carieră artistică demnă de invidiat.

În 1965 debutează la radio într-o emisiune care prezenta concursul ’’Debuturi’’ de la Casa de Cultură a studenţilor ’’Grigore Preoteasa’’ din Bucureşti. Corina Chiriac, încă elevă la Şcoala de Muzică nr. 1, unde studia pianul şi vioara, câştiga premiul de popularitate al celui mai tânăr concurent cu două compoziţii proprii şi cu melodia ’’Pe valea Prahovei’’ de George Grigoriu.

(w882)

Dar debutul oficial avea să aibă loc în 1970 la concursul ’’Steaua fără nume’’ organizat de TVR, unde obţinea nota 10. Este şi anul primei ieşiri internaţionale, la ’’Zilele culturii române’’ în Polonia pentru ca după doar un an, în 1971 să câştige trofeul ’’Cerbul de bronz’’, la Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară ’’Cerbul de Aur’’ de la Braşov unde a interpretat cu o mare sensibilitate şi trăire două piese devenite imediat şlagăre de necontestat: ’’Inimă nu fi de piatră’’, compozitor Edmond Deda şi ’’Va veni o clipă’’ de Paul Urmuzescu. 1971 este şi anul în care îi apare primul single la Electrecord, unul dintr-o serie lungă de albume muzicale care-i vor puncta cariera.

Acest succes îi deschidea calea participărilor la concursurile naţionale şi internaţionale la care a obţinut premii aproape la fiecare prezenţă pe scenă. Câteva exemple sunt demne de menţionat: 1972 – Premiul de interpretare al Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia (un concurs la care a fost prezentă la fiecare ediţie până în 1988); În 1975 obţinea Premiul III şi Premiul Presei la Festivalul Internaţional al şlagărelor de la Dresda/RDG; 1980 - Premiul III la Festivalul Internaţional de la Sopot/Polonia; în 1981 obţine Diploma de Onoare a juriului la Festivalul Internaţional al cântecului de la Puerto Rico; 1982 – Diploma pentru Debut în Compoziţie din partea Ministerului Culturii şi Educaţiei Socialiste din România; 1984 – Premiul juriului la a XII-a ediţie a concursului ’’Şlagăre în devenire”; 1994 - Diploma de onoare la Festivalul Internaţional al Cântecului din Macedonia; 2002 – Diploma de Onoare în cadrul Galei muzicii uşoare românești organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor. Desigur lista este selectivă.

(w882)

Corina Chiriac a fost una dintre primele vedete ale României. Apariţiile sale scenice erau marcate de talent, frumuseţe, eleganţă, o mişcare scenică expresivă exersată cu siguranţă la clasa de actorie de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică pe care l-a absolvit în 1972. Multe sunt şlagărele lansate de Corina Chiriac, unele fredonate şi astăzi: ’’Valurile Dunării’’, ’’Inimă nu fi de piatră’’, ’’Va veni o clipă’’, ’’Ce mică-i vacanţa mare’’, ’’Am visat odată’’, ’’Noapte bună, pe mâine’’, ’’Ne cunoaştem din vedere’’, ’’Strada Speranţei’’ şi multe, multe altele.

Dovada preţuirii sale şi a încrederii că poate face faţă cu brio unor show-uri de televiziune complexe este şi alegerea ei în 1975 pentru prima emisiune – duplex, România - Iugoslavia care s-a difuzat la televiziunile naţionale în acelaşi timp. În 1979 era protagonista emisiunii ’’Eu sunt Corina’’, primul show TV color din România care obţine Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional al filmelor de televiziune de la Montreux/Elveţia, regia Tudor Vornicu. Telespectatorii îşi aduc aminte cu siguranţă şi de un spectacol de televizune de mare succes în anii ’80, ’’Un trio formidabil’’ cu Alexandru Arşinel, Marius Ţeicu, Corina Chiriac şi Radu Gheorghe, realizator Titus Munteanu cu care TVR obţinea în 1985, Premiul I la secţiunea film de scurt şi mediu metraj la Festivalul Internaţional ’’Charles Chaplin’’ de la Gabrovo/Bulgaria.

Cu toate că este o artistă importantă, un nume care ţine afişul – cum se spune – Corina Chiriac decide în 1988 să plece din ţară. ’’Faci câteodată paşi în viaţă şi nu ştii care sunt urmările. Îţi asumi nişte riscuri dar, cred că tocmai asta e interesant, că te aşteaptă mereu ceva nou’’. A emigrat în Statele Unite unde nu i-a fost deloc uşor. A cântat, a compus, s-a înscris la cursuri de limbi străine şi de turism pregătindu-se pentru o viaţă cu totul altfel. A văzut evenimentele din decembrie 1989, la CNN şi se hotărâse să se întoarcă, dar mineriadele din anii ’90 au determinat-o să se mai gândească la repatriere. Încă patru ani de exil au fost necesari pentru a lua decizia de a reveni în România. Şi n-a greşit pentru că publicul n-a uitat-o, a iubit-o, a aplaudat-o de fiecare dată cu frenezie.

Pentru meritele sale profesionale este onorată cu multe premii şi distincţii: 1991 - Medalia de onoare pentru 20 de ani de activitate internaţională conferită de Federaţia Internaţională de organizare a festivalurilor (FIDOF); 2000 - Premiul ’’O viaţă dedicată cântecului’’ acordat de Uniunea criticilor muzicali ’’Mihail Jora’’; 2005 - Premiul de excelenţă, pentru sărbătorirea celor 35 de ani de activitate la Gala VIP; 2006 – Premiul de Excelenţă Radio România / “Diploma de Onoare” şi Trofeul “TVR50” acordate de TVR; 2006 – Premiu la “Gala Femeilor de Succes”, organizată de Cosmopolitan Models şi You&Me; 2008 - Premiul de excelenţă oferit de revista “Actualitatea Muzicală” / Premiul de excelenţă în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Galei “10 pentru România”. În 2004 i se conferă Ordinul ’’Meritul Cultural’’ în grad de Cavaler, Categora B – Muzică.

Corina Chiriac s-a impus în continuare pe piaţa muzicii româneşti deşi vremurile şi gusturile s-au schimbat, noi generaţii cer astăzi o muzică diferită de cea a anilor comunismului. Dar cum există tot timpul o nişă potrivită pentru fiecare, Corina Chiriac n-a rămas în anonimat. A continuat să imprime, să compună, să primească noi compoziţii, să efectueze concerte şi turnee, să participle la spectacole şi show-uri de televiziune.

’’Sunt un scorpion ambiţios. Nu-mi place să pierd’’ – spune ea. Acum are propriul proiect de emisiune la o televiziune care-i pune în valoare calitatea de moderatoare şi de solistă şi se bucură de un real succes de piaţă şi de public. Pe lângă discurile şi albumele muzicale, Corina a lansat în 2006 primul volum de nuvele şi poezii - ’’Căutând dragostea’’ - aflat acum la a doua ediţie. A fost şi punctul de pornire pentru această întâlnire de sâmbătă dimineaţă.

Câştigătoare a Cerbului de Bronz în 1971, la debutul său promiţător în muzică, Corina Chiriac s-a reîntors în glorie în acestă vară pe scena Festivalului Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov cu certitudienea unei cariere prodigioase. Doamnelor şi domnilor, în platoul Micului Dejun, vine un adevărat campion: Corina Chiriac, alături de amfitrionul emisiunii, Daniela Zeca Buzura. Sâmbăta de la 10:00 la TVR2 şi duminica, de la ora 9:00, la TVR3. (difuzare sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 10:00 )

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 73

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2