loader
Foto

Galerie foto

O seară de artă japoneză: „Apa caldă de sub podul roşu”

Filmul de Artă de sâmbătă, 28 noiembrie, de la TVR 2 și TVR HD, v-a adus, de la ora 22.20, întâlnirea cu un regizor japonez,  Shôhei Imamura.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

„Apa caldă de sub podul roşu” este titlul Filmului de Artă difuzat în această săptămână la TVR 2 și TVR HD.

În regia lui Shôhei Imamura, actorii Kôji Yakusho și Misa Shimizu au interpretat rolurile principale în această dramă nominalizată la Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes. Kôji Yakusho a fost premiat pentru rol la Festivalul Internațional de Film de la Chicago din 2001.

Concediat de firma sa din Tokio şi proaspăt divorţat, Yosuke nu-şi găseşte liniștea până când bătrânul său prieten Taro nu îi povesteşte despre o statuetă de aur a lui Buddha, pe care o furase dintr-un templu şi o ascunsese într-o casă de lângă un pod roşu.

(w882) Apa caldă

După moartea lui Taro, Yosuke porneşte în căutarea preţiosului obiect și astfel descoperă că acum casa respectivă era locuită de o bătrână ghicitoare şi de nepoata ei Saeko, despre care tânărul va afla că are însuşiri speciale. Orașul de provincie în care ajunge îi rezervă lui Yosuke revelația puterilor senzuale neobișnuite ale noii lui cunoștințe feminine.

Realizările cinematografice ale lui Shôhei Imamura trec dincolo de aparențele societății japoneze de astăzi și arată o dezlănțuire de energii iraționale, senzuale. Împreună cu Nagisa Ôshima și Masahiro Shinoda, Imamura a făcut parte din mișcarea artistică a Noului Val din Japonia. Filmele lui abordează subiecte tabu, precum superstițiile ori incestul, cu personaje în general alese din “caste inferioare”.

Regizorul Shôhei Imamura (1926–2006) a realizat acest film, ultimul lui lungmetraj, cu cinci ani înainte de a muri. A mai regizat, un an mai târziu, secvența „Japonia” din filmul cu alți 10 autori 11'09''01 - September 11 (2002). Alături de Alejandro González Iñárritu (regizor al segmentului „Mexico” din film), Claude Lelouch („Franța”) sau Sean Penn („SUA”).

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 28 noiembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Invitat:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2