loader
Foto

Galerie foto

O nouă săptămână, un nou program la „Concertele Festivalului Enescu”

Emisiunea „Concertele Festivalului Enescu” ne aduce, de la ora 13:00, de luni până vineri, interpretările Orchestrei Simfonice din Lucerna, dar şi pe cele ale Orchestrei londoneze “SAINT MARTIN IN THE FIELDS”.

 

Marius Constantinescu

După cum v-am obişnuit, şi în această săptămână avem în program, la TVR2, muzică de calitate.

Începem săptămâna cu Orchestra Simfonică din Lucerna care interpretează trei lucrări: W.A. Mozart - Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră în Do Major K.467; Fazil Say - Improvizaţii pe o temă de Geroge Gershwin.

La pupitrul dirijorului se află JAMES GAFFIGAN, Solist : FAZIL SAY - pian.

JAMES GAFFIGAN - În ianuarie 2010, a fost numit prim Dirijor al Orchestrei Simfonice din Lucerna, Principal Guest Conductor de Radio Orchestra Filarmonicii din Țările de Jos și în septembrie 2013 el a preluat funcția de Principal Guest Conductor al Orchestrei Gürzenich, Köln. Tânărul dirijor continuă să atragă atenţia pe plan internațional. Noi vă propunem să-i urmărim talentul şi în Concertele Festivalului Enescu.

FAZIL SAY - compozitor şi pianist - a reuşit să scoată serenade după poezii.

Marţi, 28 ianuarie, Orchestra Simfonică din Lucerne interpretează trei lucrări: G. Enescu - Issis (orchestraţie de Pascal Bentoiu – după schițele compozitorului) cu participarea Corului de cameră “PRELUDIU” al Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română” - Dirijor : VOICU ENĂCHESCU; J. Haydn – Simfonia nr. 104 în Re Major H.1/104 “Londra”; Bela Bartok - Dansuri româneşti. La pupitrul dirijorului se află JAMES GAFFIGAN.

Miercuri, 29 ianuarie, vă încântăm cu Orchestra londoneză de cameră SAINT MARTIN IN THE FIELDS, avându-l ca dirijor pe Sir. NEVILLE MARINER, iar ca solist pe ANTONIO MENESSES - violoncel.

În programul orchestrei intră: Edward Elgar - Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi minor op. 85; 1. Adagio – Moderato; 2. Lento - Allegro molto; 3. Adagio; 4. Allegro - Moderato; Interviu Meneses, realizat de Claudia Spătărescu; Bis - Johann Sebastian Bach - Suita nr.1 pentru violoncel; Courante.

Sir. NEVILLE MARINER s-a născut în Lincoln, Anglia, și a studiat la Colegiul Regal de Muzică, terminând Conservatorul din Paris. El a cântat la vioară în Orchestra Philharmonia, în Cvartetul de coarde Martin și cu London Symphony Orchestra. În 1958 a fondat Academia de muzică St. Martin in the Fields. Marriner a fost primul director muzical al Orchestrei de Cameră din Los Angeles, 1969-1978. Din 1979 până în 1986 - director muzical al Orchestrei Minnesota. În perioada 1986-1989 a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart.

Joi, 30 ianuarie, „Concertele Festivalului Enescu” vă pune la dispoziţie, de la ora 13:00, un program susţinut de Orchestra londoneză de cameră SAINT MARTIN IN THE FIELDS, avându-l ca dirijor pe Sir. NEVILLE MARINER.

Programul din 30 ianuarie:

Edward  Elgar - Introducere şi Allegro pentru orchestră de coarde  op. 47; Edward  Elgar -Variaţiunile “Enigma” op. 36.

Vineri, 31 ianuarie, ultima zi din lună, vine tot cu Orchestra londoneză de cameră SAINT MARTIN IN THE FIELDS. Dirijor Sir. NEVILLE MARINER, iar la vioară pe Boris Brovtsyn.

Câteva cuvinte despre violonistul Boris Brovtsyn: Născut în Moscova în 1977, într-o familie cu rădăcini adânci muzicale, a început să cânte la vioară sub îndrumarea bunicului său. Boris a intrat în 1984 la celebra şcoală de muzică Central și a absolvit-o cu diplomă de licență în 1994, înainte de a deveni un student de Maya Glezarova la stat.

Program:

Felix Mendelssohn - Bartholdy - Uvertura “Ruy Blas”; Felix Mendelssohn - Bartholdy - Concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor op. 64; Allegro molto appassionato; Andante Allegretto non troppo - Allegro molto vivace; bis BORIS BROVTSYN - Eugene Ysaye - Dans rustic din Sonata nr. 5.

***

Emisiunea Concertele Festivalului Enerscu se difuzează de luni până vineri la TVR 2 şi TVR HD, de la ora 13:00, şi online pe TVR+.

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

8:00 Documentar 360°GEO

* Chartres, arta vitraliului (CHARTRES, L’ART DU VITRAIL, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Într-unul dintre ultimele centre franceze ale artei vitraliului, Chartres, ne întâlnim cu maeştri sticlari pasionaţi, care ţin în viaţă tradiţia acestei tehnici. Printre ei, Jacques Loire, care nu şi-a pierdut defel creativitatea la 80 de ani împliniţi.

Catedrala Notre-Dame din Chartres impresionează prin monumentalitate şi prin splendoarea vitraliilor, vechi de mai bine de 800 de ani. La poalele sale se mai află câteva ateliere de pictură pe sticlă, care se străduiesc să salveze un patrimoniu cultural inestimabil.

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu

Redactor: Gabriela Onea

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2