loader
Foto

Galerie foto

O istorie a bravilor: Grupul Macoveiciuc

Emisiunea „Memorialul Durerii” continuă seria dedicată partizanilor anticomunişti, iar sâmbătă, 22 august, prezintă povestea unuia dintre cele mai importante grupuri de luptători din Bucovina. De la ora 16:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Acţiunile de luptă ale partizanilor bucovineni contra Armatei Roşii invadatoare au început în martie-aprilie 1944, sub coordonarea comandamentului militar româno-german.

Unul dintre cele mai importante grupuri de luptători din Bucovina din perioada 1944-1948 a fost grupul lui Vladimir Macoveiciuc. Acest grup a fost primul lichidat iar toţi membri familiilor celor din jur au avut de suferit.

Originar din comuna Voitinel, judeţul Rădăuţi, Vladimir Macoveiciuc a condus un grup de partizani anticomunişti, format din circa 40 de luptători. Una dintre cele mai puternice acţiuni ale partizanilor a fost ambuscada din Poiana Haciungului, din 20 iunie 1944, când au lichidat 9 ofiţeri sovietici de stat major şi escorta lor, formată din două plutoane.

Urmăriţi de NKVD, o parte din grupul lui Macoveiciuc a fost capturată şi deportată în Siberia, alţi luptători s-au ascuns şi regrupat în munţii româneşti. Macoveiciuc a încercat să creeze o reţea de rezistenţă anticomunistă, luând legătura cu diferite mişcări din ţară, dar, în final, în urma unei trădări, forţele de ordine au dat de Macoveiciuc. Ştiind că va fi predat NKVD-ului, el s-a sinucis la 8 iulie 1946.

Grupul său a fost lichidat în 1947 şi a fost judecat de trei ori, pentru activitate antisovietică şi înaltă trădare.

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2