loader

O istorie a bravilor: Grupul Macoveiciuc

Emisiunea „Memorialul Durerii” continuă seria dedicată partizanilor anticomunişti, iar sâmbătă, 22 august, prezintă povestea unuia dintre cele mai importante grupuri de luptători din Bucovina. De la ora 16:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Acţiunile de luptă ale partizanilor bucovineni contra Armatei Roşii invadatoare au început în martie-aprilie 1944, sub coordonarea comandamentului militar româno-german.

Unul dintre cele mai importante grupuri de luptători din Bucovina din perioada 1944-1948 a fost grupul lui Vladimir Macoveiciuc. Acest grup a fost primul lichidat iar toţi membri familiilor celor din jur au avut de suferit.

Originar din comuna Voitinel, judeţul Rădăuţi, Vladimir Macoveiciuc a condus un grup de partizani anticomunişti, format din circa 40 de luptători. Una dintre cele mai puternice acţiuni ale partizanilor a fost ambuscada din Poiana Haciungului, din 20 iunie 1944, când au lichidat 9 ofiţeri sovietici de stat major şi escorta lor, formată din două plutoane.

Urmăriţi de NKVD, o parte din grupul lui Macoveiciuc a fost capturată şi deportată în Siberia, alţi luptători s-au ascuns şi regrupat în munţii româneşti. Macoveiciuc a încercat să creeze o reţea de rezistenţă anticomunistă, luând legătura cu diferite mişcări din ţară, dar, în final, în urma unei trădări, forţele de ordine au dat de Macoveiciuc. Ştiind că va fi predat NKVD-ului, el s-a sinucis la 8 iulie 1946.

Grupul său a fost lichidat în 1947 şi a fost judecat de trei ori, pentru activitate antisovietică şi înaltă trădare.

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

8:00 Puternici, impreuna

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema: Educația sexuală, subiect tabu

Invitați: Alexandra Violin, Cătălin Nan-Președinte Federația Națională a Părinților, Dr Radosav Violeta Olivera, medic primar Medicina de Familie, Planing Familial și Sexolog în Timișoara.

Prezentator Liana Stanciu

Producator Liana Daman

9:00 Pescar hoinar

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

O poveste despre dragoste şi exil, în filmul „Om Câine”, la TVR 2

Vineri, 4 iulie, de la ora 22.00, TVR 2 le propune telespectatorilor să urmărească drama „Om Câine” (co-producție România, Bulgaria, Suedia și ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

 

#tvr2