loader
Foto

Galerie foto

O istorie a bravilor: Grupul lui Ion Paragină

„Memorialul durerii” continuă seria dedicată luptători anticomunişti din munţi, iar în această sâmbătă, 18 iulie, de la ora 16:00, aflaţi povestea grupului vrâncean condus de Ion Paragină. Ediţia poate fi urmărită pe TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR +.

Pământul Vrancei a dat în repetate rânduri proba unei bărbăţii fără egal în întreaga Europă. Placă turnantă a rezistenţei românilor, Vrancea a fost ultima redută neînfrântă în tragedia colectivizării. Dintre miile de condamnaţi politici ai Vrancei supravieţuiesc foarte puţini luptători.

Unul dintre cele mai cunoscute grupuri a fost cel al fraţilor Ion şi Cristea Paragină. După ce a început valul de arestări din Capitală, pe 14-15 mai 1948, cei doi fraţi - Ion era proaspăt absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti,  iar Cristea era încă elev – s-au ascuns în pădurile de la Dealul Mare, în apropiere de satul natal.

În câteva luni,  noua grupare era compusă din circa 30 de persoane, care coordonau alte câteva sute de „partizani” recrutaţi dintre localnici. Fiecare dintre ei erau înarmaţi cu pistoale, puşti-mitraliere şi grenade. Aceste arme fuseseră  luate din timpul retragerii nemţilor, care lăsaseră în urma lor foarte mult armament uşor şi muniţie.

În toamna lui 1949, grupul a fost dezmembrat, după ce o parte dintre luptători au fost arestaţi sau împuşcaţi, iar alţii s-au ascuns în munţi. În noaptea de 17 octombrie 1949, grupul Paragină a fost înconjurat de trupele de Securitate, fiind trădat.

În schimbul de focuri au murit mai multi dintre ei, dar şi cinci ofiţeri ai Securităţii. Cristea Paragina a scăpat, însă a fost prins şi ucis câteva luni mai târziu într-un schimb de focuri. Ion Paragină a fost prins şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. A fost eliberat în 1964.

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:10 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.8

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2