loader

Noua serie „Memorialul durerii” prezintă povestea grupului Spiru Blănaru

În această vară, echipa „Memorialul durerii” va prezenta istoria luptătorilor din munţi, care au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Sâmbătă, 20 iunie, de la  16:00,  ați aflat, la TVR 2 şi TVR+, povestea grupului Spiru Blănaru.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

În ediţia de sâmbătă, 20 iunie, la TVR 2 este difuzată povestea grupului Spiru Blănaru, mişcarea armată de rezistenţă din Munţii Banatului. Aceasta a luat naştere în preajma anului 1948, după ce noile autorităţi comuniste au început să-i aresteze şi să-i elimine pe opozanţii români (simpatizanţi ai monarhiei, politicieni ţărănişti, liberali etc.).

Grupul lui Spiru Blănaru s-a organizat în comuna Teregova şi era format din oameni din tot spectrul politic. Într-o primă fază, grupul lui Blănaru și Gheorghe Ionescu a avut o atitudine ofensivă, atacând direct forţele de Securitate. Însă după fiecare atac, Securitatea organiza represalii asupra populației, așa că grupul a renunțat la tactica ofensivă și s-a menținut doar pe poziții de apărare.

Grupul a fost capturat în iunie 1949. Pe 25 iunie, Tribunalul militar din Timişoara dădea sentinţa în procesul a 12 partizani.  Cinci dintre acuzați au fost condamnați la moarte prin împușcare și confiscarea averii, printre care şi Spiru Blănaru. Restul partizanilor au primit pedepse de muncă silnică și confiscarea averii.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:25 România…în bucate

BOF

TVR Iaşi

* #Calatorie cu gust-Iasi.

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

Producator: Alice Saceanu

7:50 Mystic

Serial * Mystic (Mystic-Noua Zeelandă, 2020-2022)

Cu: Macey Chipping, Laura Patch, Cathy Downes

*ep.7 si 8
*Serial aventuri
. Adolescenta Issie Brown s-a mutat recent, de la Londra, într-un orăşel liniştit din Noua Zeelandă, în peninsula Kauri Point. Iniţial, nu reuşeşte să se adapteze şi îi e dor de viaţa pe care a lăsat-o în urmă. Dar treptat, Issie e primită în cercul tinerilor localnici pasionaţi de cai şi apărători ai naturii sălbatice. Întâlnirea cu un armăsar neîmblânzit alb, pe nume Mystic, o fascinează şi o ajută să se integreze în noua ei comunitate.

 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2