loader
Foto

Noua serie „Memorialul durerii” prezintă povestea grupului Spiru Blănaru

În această vară, echipa „Memorialul durerii” va prezenta istoria luptătorilor din munţi, care au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Sâmbătă, 20 iunie, de la  16:00,  ați aflat, la TVR 2 şi TVR+, povestea grupului Spiru Blănaru.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

În ediţia de sâmbătă, 20 iunie, la TVR 2 este difuzată povestea grupului Spiru Blănaru, mişcarea armată de rezistenţă din Munţii Banatului. Aceasta a luat naştere în preajma anului 1948, după ce noile autorităţi comuniste au început să-i aresteze şi să-i elimine pe opozanţii români (simpatizanţi ai monarhiei, politicieni ţărănişti, liberali etc.).

Grupul lui Spiru Blănaru s-a organizat în comuna Teregova şi era format din oameni din tot spectrul politic. Într-o primă fază, grupul lui Blănaru și Gheorghe Ionescu a avut o atitudine ofensivă, atacând direct forţele de Securitate. Însă după fiecare atac, Securitatea organiza represalii asupra populației, așa că grupul a renunțat la tactica ofensivă și s-a menținut doar pe poziții de apărare.

Grupul a fost capturat în iunie 1949. Pe 25 iunie, Tribunalul militar din Timişoara dădea sentinţa în procesul a 12 partizani.  Cinci dintre acuzați au fost condamnați la moarte prin împușcare și confiscarea averii, printre care şi Spiru Blănaru. Restul partizanilor au primit pedepse de muncă silnică și confiscarea averii.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 23 aprilie //

(Reluare)

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești,

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2