loader

Noi poveşti din lumea scenei, la IERI-AZI-MÂINE

De luni până vineri, Corina Dănilă ne aduce „amintiri pentru viitor”. Timp de o oră, avem cele mai bune materiale din Arhiva de Aur a TVR, cele mai îndrăgite personalităţi şi cele mai frumoase poveşti. De la 16:00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

În spiritul tradiţiei emisiunii, ziua de luni o dedicăm folclorului şi muzicii populare, iar invitatul cu care începem săptămâna este nimeni altul decât ialomiţeanul Nicolae Rotaru. În urmă cu 41 de ani, artistul participa la „Floarea din grădină”, moment care-i va defini cariera.

În acelaşi an începe colaborarea cu Orchestra de muzică populară Radio, îar în 1979 îşi lansează primul album cu cântece înregistrate alături de Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii. Facem o călătorie în timp luni, 7 decembrie, când colegii Arhivei TVR ne-au pregătit câteva momente de la începutul carierei artistului.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Un bun prieten al Televiziunii Române, un artist cu o voce impresionantă şi care a reprezentat România la Eurovision, Laurenţiu Cazan este invitatul zilei dedicate muzicii uşoare. În 1982 debutează la TVR cu piesa „Uită tristeţea” în cadrul unei emisiuni produse de regretatul Titus Munteanu. Este remarcat imediat, iar în acelaşi an pleacă într-un turneu prin ţară. Din 1985 încep şi primele concerte susţinute în străinătate  - a cântat, de-a lungul carierei sale, în opt limbi – iar la începutul anilor 90 se stabileşte în Olanda. „Say something” este unul dintre cele mai cunoscute şlagăre, care i-a adus cantautorului locul II la Eurovision în 1993.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Nici o Miss România n-a fost mai frumoasă şi mai cunoscută ca ea. Dar Daniela n-a vrut să facă o carieră din frumuseţe, ci din talentul ei teatral. A reuşit! Pe scenă, pe micul sau pe marele ecran, prezenţa ei are contur de lumină: harul talentului îi sporeşte şi mai mult frumuseţea ajunsă la apogeu”, aşa o descrie Formula As pe talentata Daniela Nane, invitata Corinei Dănilă din ziua dedicată teatrului. De la ora 16:00, vom vorbi despre rolurile care i-au marcat cariera şi experienţele care au influenţat-o cel mai mult, iar Arhiva TVR ne-a pregătit câteva surprize... rare.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În 1993, Victor Socaciu o numea „o Joan Baez a românilor” pentru căldura şi pasiunea cu care interpreta cântecele sale. La 20 de ani distanţă, Maria Gheorghiu a devenit una dintre cele mai calde voci feminine ale folkului românesc. A urmat Şcoala de Muzică, studiind oboiul, pianul şi vioara, în 1999 îi apare albumul „Floare de vârtej'', pe versuri de Nichita Stănescu şi Ana Blandiana, iar din 1995 concertează în fiecare an în Franţa, singură, dar și alături de trupa de jazz franţuzească Dominique Voquer Quartet. Ne întâlnim cu Maria joi, de la ora 16:00.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

La final de săptămână, pe 11 decembrie, IERI-AZI-MÂINE sărbătoreşte Opera şi opereta, iar invitată este Maria Slătinaru Nistor, celebra soprană a Operei Naționale București. Nume emblematic al culturii românești, Maria Slătinaru Nistor a colaborat cu importante teatre lirice din lume, precum Opera de Stat din Viena, Teatrul Liceu din Barcelona, La Fenice din Veneția și Metropolitan Opera – New York.

A fost Prim-solistă a Operei Naționale București timp de peste douăzeci de ani şi a interpretat roluri principale din „Trubadurul” și „Aida” de Giuseppe Verdi; Margueritte din „Faust” de Charles Gounod; Mimi din „Boema”, Liù din „Turandot”, Floria din „Tosca” de Giacomo Puccini;  Leonore din „Fidelio” de L. van Beethoven; Maddalena din „Andrea Chénier” de Umberto Giordano; Sieglinde din „Walkiria” de Richard Wagner. După încheierea carierei sale artistice, Maria Slătinaru Nistor a continuat cu activitatea de profesorat. A predat la Montreal (Canada, 1987), Basel (Elveția, 1988), iar din anul 1990 - prezent, la Universitatea Națională de Muzică din București.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea „IERI-AZI-MÂINE” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2