loader
Foto

Galerie foto

Culisele unei întâlniri îndelung aşteptate la "Mic Dejun cu un Campion"

Ne-am întâlnit în prima ediţie din acest sezon cu Majestatea Sa, Margareta – custodele Coroanei României şi cu Alteţa Sa regală, Principele Radu al României într-o conversaţie despre istorii vechi şi noi ale Casei Regale române. | VIDEO

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Am deschis noul sezon "Mic Dejun cu un Campion" cu o întâlnire pe care o aşteptam de mult. Au fost, fără exagerare, ani de pregătire pentru a găsi cel mai potrivit moment. Şi acesta a venit în această toamnă frumoasă dar plină de atâtea provocări şi restricţii: celebrarea nunţii de argint a Majestăţii Sale, Margareta – custodele Coroanei României cu Alteţa Sa regală, principele Radu şi împlinirea celor 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

(w882)

Au fost argumente puternice pentru a da startul noului sezon într-o companie atât de selectă. Invitaţia la Palatul Elisabeta – un loc atât de încărcat de semnificaţii în istoria recentă a poporului român – într-o dimineaţă răzvrătită de ploaie care ne-a alungat din splendida curte interioară a palatului unde plănuiam să filmăm, într-unul dintre saloanele de primire, ne-a adus faţă în faţă cu unul dintre cele mai iubite cupluri regale ale Europei.

(w882)

Povestea de dragoste care dăinuie şi astăzi la fel de puternic, semnificaţia revenirii în România, istoria familiei – de cele mai multe ori neştiută, de multe ori răstălmăcită dar, cu siguranţă cu mult interes pentru public -, împlinirile şi dezamăgirile, proiectele culturale şi sociale pe care le patronează în continuitatea a ceea ce a însemnat regalitatea până în 1947 la noi, reprezentarea ţării în momente şi întâlniri semnificative în plan diplomatic, toate acestea arată rolul şi locul Familei Regale în contemporaneitatea imediată.

Ceea ce a surprins a fost că toate aceste aspecte grele, complicate şi de rezonanţă sunt expuse cu firesc şi naturaleţe, cu demnitate şi măsură. Iar poveştile din spatele primei întâlniri, ale rochiei de mireasă, ale nunţii atât de frumoase, amintirile despre bunici şi familie, viaţa din exil, reşedinţele regale – descrise în câteva cărţi de referinţă apărute la Editura Curtea Veche semnate chiar de Ateţa Sa Regală, Principele Radu al României – au fost tot atâtea momente de interes şi de plăcută şedere în compania atât de apropiată a cuplului regal.

(w882)

’’Nimic fără Dumnezeu!’’, obişnuia să spună Majestatea Sa, Regele Mihai I. Un rege al momentelor esenţiale din istoria României, un rege al aşteptării şi al răbdării demne şi cu iubire de ţară. Această imensă iubire i-a fost întoarsă de toţi aceia care l-au cunoscut dar, mai ales, de către cei care nu l-au întâlnit niciodată, care l-au iubit fără să ştie şi care au resimţit dispariţia sa ca pe o ruptură dureroasă şi irecuperabilă. Lecţia sa de viaţă a fost însuşită de cei apropiaţi care îi duc mai departe, cu onoare, exemplul.

Am fost onoraţi de primirea făcută, ne-am bucurat de o experienţă deosebită pentru care ţinem să mulţumim tuturor acelora care ne-au facilitat acest interviu şi cu care colaborăm de fiecare dată când au loc evenimete organizate sub patronajul Casei Regale.

(w882)

Aşadar, sâmbătă, 9 octombrie de la ora 10:00, la TVR2, alături de Daniela Zeca Buzura ne întâlnim la prima ediţie din acest sezon a emisiunii "Mic Dejun cu un Campion" cu Majestatea Sa, Margareta – custodele Coroanei României şi cu Alteţa Sa regală, Principele Radu al României într-o conversaţie plină de farmec despre istorii mai vechi şi mai noi ale Casei Regale române.

Palatul Elisabeta, un splendid monument de arhitectură,  găzduieşte o remarcabilă Colecţie Regală de Artă Contemporană pe care am avut ocazia de a o vedea alături de fotografii de arhivă ale familiei. Artiştii români au dăruit Casei Regale lucrările lor ce sunt astăzi nucleul unui valoros patrimoniu.

(w882)

Recomandarea de lectură: cuprinde o serie de cărţi ale regalităţii române şi ale clădirilor – monument legate de istoria României ca regat: 1. Principele Radu al României ’’Secolul XXI și Casa Regală’’ – ’’O selecţie subiectivă de fapte şi gânduri din ultimele două decenii ale vietii publice a autorului în România şi în lume’’, Editura Curtea Veche Publishing, Colecţia Cărţi Regale, 2020; 2. ’’Lumea Majestății Sale. Jubileul custodelui Coroanei Române’’ – ’’Anii 2019 și 2020 marchează, deopotrivă, două date semnificative pentru regalitatea românească și dinastia națională: Jubileul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române. În martie 2019 s-au împlinit șapte decenii de la nașterea sa, iar în ianuarie 2020 se vor împlini trei decenii de la venirea definitivă, pe pământ românesc, a viitoarei suverane’’, Editura Corint, 2019, volum coordonat de Alexandru Muraru și Daniel Șandru; 3. ’’Margareta. Trei decenii ale coroanei. 1990 – 2020’’ de Sandra Gătejanu-Gheorghe – ’’Volumul de față prezintă viața și activitatea Custodelui Coroanei române din anul 1990, când acesta pune pentru prima dată piciorul pe pământ românesc, până la sfârșitul anului 2019’’, Editura Editura Curtea Veche, 2020; 4. Principele Radu al României ’’Povestea Castelului Săvârșin’’ – ’’O plimbare în cuvinte și imagini atât prin încăperile și parcul Castelului Săvârșin, cât și prin istoria de cinci secole a locului, cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României drept ghid și povestitor’’, Editura Curtea Veche Publishing, Colecţia Cărţi Regale, 2020; 5. Principele Radu al României ’’Povestea Palatului Elisabeta’’ – ’’O istorie de multe ori necunoscută, arhitectura şi poveştile palatului, ilustrată cu un bogat material fotografic, atât prin încăperile și grădina Palatului Elisabeta, cât și prin istoria recentă a locului, cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României’’, Editura Curtea Veche Publishing, Colecţia Cărţi Regale, 2021; 6. Colecția Regală de Artă Contemporană de Adrian Buga - Volumul de faţă se prezintă publicului sub semnul unei fericite excepţii: el documentează, cercetează și analizează un număr însemnat de lucrări de artă contemporană (141) realizate de importanţi artiști români (75). Împreună, ele alcătuiesc Colecţia Regală de Artă Contemporană, constituită începând din anul 2001, Editura UNArte, 2011. (Un articol de Ileana Ploscaru Panait - producătorul emisiunii)

 

20:00 Clara -România, 2023

Film* Clara -România, 2023

Regia: Sabin Dorohoi

Cu: Olga Török, Ovidiu Crișan, Elina Leitl, Luca Puia

*Premiul Publicului la Cottbus International Film Festival 2023 (Germania)

*Şase nominalizări la premiile Gopo-inclusiv pentru rol principal feminin (Olga Török)

*Dramă. Clara e o mamă singură care lucrează în străinătate, asemeni milioanelor de românce care muncesc departe de familie. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult, lucrând la o familie din Ulm, un oraș german de pe malurile Dunării. În contextul migrației economice, a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, care e acum în grija bunicului. Cei doi locuiesc într-un sat românesc, aflat tot pe malurile Dunării. Dezamăgit și simţindu-se abandonat de mama sa, băiatul fuge de acasă, într-o încercare copilărească de a ajunge la Clara: pleacă cu o barcă pe Dunăre. Clara trebuie să se întoarcă acasă şi să-şi conștientizeze răspunderea pentru acțiunile fiului ei. Când se întoarce în România, băiatul este deja în siguranță, la spital, dar sentimentele lui față de ea s-au schimbat mult.

Într-o lume sumbră, cu bătrâni și copii lăsați în urmă, fără șanse reale de a-și asigura un trai decent, Clara se luptă să repare relația cu fiul ei. E sfâșiată între dragostea pentru propriul copil și sentimentele materne pentru fetița pe care o îngrijește în Germania.

21:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) PREMIERA

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.27: Taman Ujung-Indonezia

Construite între 1912 şi 1921, grădinile plutitoare de la Taman Ujung sunt opera regelui Anak Agung, ultimul care a guvernat regiunea din estul insulei Bali.

La acea vreme, Indonezia era posesorat olandez, dar regii din provincii exercitau un control local. Locul a fost ales cu multă atenţie pentru a beneficia de prezenţa apelor sacre. Regele avea datoria de a transmite poporului său valori spirituale, şi concepţia acestei grădini ilustrează din plin acest proces.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2