loader

Nici boli grele, nici destine potrivnice - nu îi doboară pe luptătorii adevăraţi

Ne-a demonstrat Iuliana Marciuc - la  „Destine ca-n filme”  - marţi 9 iunie, de la ora 21.00, la TVR 2

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

La 39 de ani, Corina Alexandru a descoperit că are cancer limfatic. Doar gândul la fiica ei, pe care o creştea singură, i-a dat putere să lupte în momentele de cumpănă. A trecut prin zeci de operaţii şi a fost în moarte clinică de două ori, însă de fiecare dată a reuşit să se reîntoarcă la viaţă. A pus bazele Asociaţiei „Oncologic Rom” din Constanţa şi luptă cu sistemul medical, cu legile din România, pentru drepturile persoanelor bolnave de cancer. Corina Alexandru este şi un artist respectat, iar articolele unicat care-i ies din mână aduc frumosul în viaţa ei şi a celor din jur.

În vara anului 2009, elevul Andrei Rinea remarca la picior o gâlmă cât un bob de mazăre. Nu i-a dat atenţie, crezând că e o simpla depunere de grăsime. Altele erau preocuparile sale: liceul, după aceea Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, plimbările şi distracţiile specifice tinereţii. Când galma a ajuns cât o prună, Andrei a decis să se opereze, dar rezultatul a fost unul crunt: un cancer agresiv şi şanse mici de a mai trăi. Prin intermediul unor cunoştinţe de familie, Andrei îl descoperă pe Sfântul Nectarie. Aşa că a început să citească acatistul în fiecare zi, s-a dus la slujba specială pentru însănătoşire şi s-a uns cu untdelemn luat din candela bisericii. Andrei începea să simtă că Sfântul Nectarie lucra pentru el. Au trecut  ani şi Andrei se bucură în continuare de viaţă, este căsătorit şi lucrează ca programator. Convingerea lui este că toate acestea au fost posibile graţie ajutorului Sfântului Nectarie.

Cu Iosif Balog, viaţa nu a fost deloc miloasă. Abandonat la naştere, Iosif a ajuns în „Castelul groazei”, aşa cum a fost denumit căminul-spital de la Cighid de către reporterii germani ai săptămânalului Der Spiegel. Astăzi, căminul este unul exemplar, însă în 1990 era un adevărat loc de exterminare în care au murit  peste 100 de copilaşi pe parcursul a numai doi ani de funcţionare. Aici, micuţii erau ţinuţi în camere fără ferestre, friguroase, unii în cuşti, erau hrăniţi cu terci rânced şi spălaţi, când şi când, cu furtunul. Iosif este un luptător, a reuşit să lase în urmă acea perioadă de coşmar şi face tot posibilul să ducă o viaţă normală. Lucrează de nouă ani într-o fabrică de încălţăminte unde este foarte apreciat şi iubit de colegi. În fiecare lună, Iosif pune deoparte două sute de lei în speranţa că, pe viitor, va avea propria lui căsuţă în care să-şi întemeieze o familie.

 

23:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.6: Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

23:35 Toate pânzele sus!

Serial *( România, 1976)

*Ecranizare a romanului de aventuri „Toate pânzele sus !”, de Radu Tudoran.

* Episodul 5: Cantecul sirenei

Regia Mircea Mureşan.

Scenariul: Alexandru Struţeanu şi Mircea Mureşan

Cu: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Şofron, Julieta Szönyi, Ion Dichiseanu,Colea Răutu, Jean Lorin Florescu, Gheorghe Visu

(Reluare)
 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2