loader
Foto

Galerie foto

Neurochirurgul Leon Dănăilă - sâmbătă, la „Mic dejun cu un campion”

Invitatul din această dimineaţă este academicianul Leon Dănăilă, celebru neurochirug român care, împreună cu doctor biolog Viorel Păiş, reputat cercetător ştiinţific, au descoperit şi omolat cordocitul, o nouă celulă capabilă să protejeze creierul împotriva diverselor procese patologice''.  

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Cei care îl cunosc pe Leon Dănăilă nu sunt deloc surprinşi de felul în care-şi abordează „celebritatea”: cu modestie, dezinvoltură şi, am putea spune, cu detaşare.

Născut „unde se atârnă harta-n cui”, la Dărăbani, cea mai nordică localitate din judeţul Botoşani, într-o familie mai mult decât modestă, băiatul s-a dovedit de mic, un geniu. Autodidact, pasionat de medicină, fără să bănuiască ce somitate va ajunge, Leon Dănăilă urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi şi, pentru a înţelege mai bine procesele complexe ale funcţionării creierului, a frecventat şi cursurile Facultăţii de Filosofie – Psihologie din Bucureşti.

A lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti şi la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti de unde a ajuns printr-un concurs extrem de dificil direct la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Bagdasar-Arseni din Bucureşti. De aici se transferă la clinica de specialitate de la Spitalul „Gh. Marinescu” unde activează şi astăzi, în ciuda venerabilei sale vârste, fiind mereu alături de echipa pe care a format-o în ani de operaţii complexe, multe dintre ele premiere medicale în domeniul neurochirurgiei.

Leon Dănăilă este un pionier al microneurochirurgiei pe creier efectuate cu laserul prin microscopul operator. Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenţii chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul.

„Ce ne-a impresionat de la prima vedere la acest om micuţ de statură, cu coamă leonină, sprâncene mereu ridicate a mirare şi mâini fine, este vivaciatea expresiei sale, conversaţia dezinvoltă şi plină de sevă a moldoveanului sadea, iubirea de oameni, pasiunea pentru meserie, ironia detaşată cu care rememorează contextele negative ale vieţii, simţul valorii personale şi sinceritatea necenzurată a reacţiilor”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii Mic dejun cu un campion.

Activitatea sa ştiinfifică este recunoscută fără dubiu ca un progres medical semnificativ la nivel mondial, iar cercetările pe care le-a realizat cu pasiune întreaga viaţă au o valoare naţională  şi internaţională de excepţie. Este deţinătorul a 18 brevete de inventator şi a 10 de inovator referitoare la descoperirile din domeniul neurochirurgiei, practicii medicale şi a tehnicii operatorii.

Aceste performanţe au avut drept rezultat reducerea semnificativă a mortalităţii postoperatorii de la 51%, la doar 4%, în cazul neurinoamelor de acustic şi, de la 49%, la 4% în cazul anevrismelor intracerebrale, ceea ce îl situează pe doctorul Leon Dănăilă printre cei mai străluciţi neurochirurgi din lume.

Este invitat să participe la burse, stagii de perfecţionare, colocvii şi simpozioane internaţionale la care se prezintă cu articole în premieră mondială. Ordinele, distincţiile, premiile şi medaliile cu care a fost răsplătit acoperă doar într-o manieră exemplificativă meritele sale incontestabile. Printre aceste notabile distincţii se numără gradul de Ofiţer al Ordinului Naţional „Serviciu Credincios”,  Premiul Academiei de Ştiinţe Medicale pentru activitatea de Cercetare - Inovare din domeniul medicinei (2000) sau titlul de senator pe viaţă al World Nations Congres ABI din Statele Unite ale Americii (2003).

„Am avut impresia evidentă că alături de noi se află un OM care nu pare conştient că Dumnezeu i-a pus în minte, suflet şi în mâinile sale salvatoare, viaţa a mii de oameni. Un SFÂNT care nu este împovărat de onorurile şi de titlurile sale academice – multe la număr, de recunoştinţa iluştrilor cărora le-a ’’umblat prin creier’’ dar care poate fi mişcat de surâsul unui copil ce se uită la salvatorul său cu ochii neprihăniţi ai celui care nu ştie că a trecut pe lângă moarte”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.

***

UPDATE: Drept la replică

În pagina de Facebook a emisiunii „Mic dejun cu un Campion”, cât şi în acest articol s-a strecurat o regretabilă omisiune care a determinat cererea dreptului la replică din partea d-nei Emilia Păiş, soţia regretatului doctor biolog şi cercetător ştiinţific Viorel Păiş.

Mulţumim d-nei Emilia Păiş pentru scrisoarea domniei sale, asigurând-o că nu am avut nicio clipă intenţia distorsionării aportului de prim plan al doctorului Viorel Păiş în descoperirea, evidenţierea şi comunicarea acestei descoperiri revoluţionare. Drept pentru care ne cerem încă o dată scuze pentru acest regretabil inconvenient, modificând imediat conţinutul de pe pagina de Facebook a emisiunii, cât şi din acest articol.

În articolul publicat pe 13 mai, în şapou, s-a scris:

Invitatul de sâmbătă, 16 mai, este academicianul Leon Dănăilă, savantul care a descoperit o nouă celulă în creier capabilă să salveze viaţa pacienţilor care au suferit un atac cerebral. De la ora 9:00, la TVR 2 şi TVR+

Varianta corectă este:  

„Invitatul din această dimineaţă de sâmbătă este academicianul Leon Dănăilă, celebru neurochirug român care, împreună cu doctor biolog Viorel Păiş, reputat cercetător ştiinţific, au descoperit şi omolat cordocitul, o nouă celulă capabilă să protejeze creierul împotriva diverselor procese patologice”.

În  ceea ce priveşte emisiunea difuzată în premieră sâmbătă, 16 mai 2015, ora 9:00 iată transcrierea fragmentului referitor la minutul 28:10:

 

Daniela Zeca Buzura: Ce am găsit eu, pentru că tot îmi lăudaţi documentarea, aş vrea să ştie toţi românii. Comunicarea din 2005 – Capetown, San Diego – 2009, mai departe, America - 2011. Cercetătorii din lume spun, deja miroase a Premiu Nobel. Poate că n-o să-l ia pentru că e român dar, adevărul răspicat este acesta: că în 2005 aţi omologat alături de neurobiologul Viorel Păiş, o nouă celulă în creier, aşa zisa celulă sfoară.

Leon Dănăilă: Cordocitul.

Daniela Zeca Buzura: Cordocitul care face ce? De fapt, protejează... explicaţi Dumneavoastră.

Leon Dănăilă: Protejează creierul împotriva diverselor procese patologice.

 

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2