loader

Duminica filmului românesc, cu două ecranizări ale pieselor lui I.L. Caragiale: „Năpasta" și „De ce trag clopotele, Mitică?"

Opera lui I. L. Caragiale, în viziunea regizorilor de teatru și film Alexa Visarion și Lucian Pintilie, oglindită în două producții românești de la începutul anilor '80: filmele au fost programate duminică, 25 februarie, astfel - de la ora 13.00 „Năpasta" și de la ora 20.00 „De ce trag clopotele, Mitică?", la TVR2 și pe TVR+.

 

Năpasta

(România, 1982)

TVR2, ora 13.00

Regia: Alexa Visarion

Cu: Dorina Lazăr, Cornel Dumitraş, Florin Zamfirescu, Vladimir Găitan

Ecranizare a piesei de teatru cu acelaşi titlu de Ion Luca Caragiale

(w882) Napasta fi

Îndrăgostit de Anca, Dragomir îl ucide pe soţul femeii. În locul său este trimis la închisoare Ion, un pădurar slab de minte, care doar a jefuit cadavrul. Zece ani mai târziu, Ion, ajuns nebun din cauza bătăilor primite în închisoare, evadează şi se întoarce în sat, unde este găzduit de Anca. Acum căsătorită cu Dragomir, femeia bănuieşte adevărul şi îşi plănuieşte răzbunarea.

Cinematografia noastră nu-și poate refuza o întâlnire cu suflul tragic. Cu eroul tragic: „cerul înstelat deasupra mea și legea morală în mine”. Întrebarea care se pune este următoarea: cine-i în această Năpastă eroul tragic? Anca, rol din care Dorina Lazăr face o reală creație? Dragomir (Corneliu Dumitraș, emoționant de derutat în postura de ucigaș, fiindcă nici el nu pare a crede că a fost capabil să facă o asemenea faptă), Dragomir care se condamnă să trăiască în infern omorând pentru o dragoste peste fire? Ion (Florin Zamfirescu aflat acum în situația de a ne convinge ca e un mare actor), Ion, ocnașul care se sinucide după ce el, inocentul nu a înnebunit ci a fost înnebunit? Poate Gheorghe (un Dorel Vișan într-o compoziție de semitonuri, de abilă efasare), Gheorghe care și-a stricat rosturile vieții și s-a legat de un străin doar ca să poată sta în preajma femeii râvnite? Cine? Niciunul! Pentru că nevoia tragediei de a reface echilibrul lumii nu s-a născut niciodată din calcul. Ori Anca se mărită cu Dragomir dintr-un calcul inspirat de legea talionului. Dragomir așteaptă prescripția calculând avocățește, anii. Gheorghe sugereaza ideea fugii, din calcul, ca să rămâna locul liber, pentru el, răbdătorul. Chiar și Ion în negura minții lui a calculat. Știe că mai are 11 ani de ocnă. Cine este atunci eroul tragic? Niciunul! Pentru că în niciunul nu există mai presus de orice, teroarea vinei personale, directe sau indirecte. Pentru că niciunul nu e posedat de „vina tragică”. (Ecaterina Oproiu - România liberă, 1982, via aarc.ro)

***

De ce trag clopotele, Mitică?

(România, 1981)

TVR2,  ora 20.00

Regia: Lucian Pintilie

Cu: Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Petre Gheorghiu

Ecranizare a piesei „D'ale carnavalului", de I. L. Caragiale

(w235) De ce trag

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale, îmbinând comicul burlesc cu frenezia nesănătoasă, şi pe alocuri tristă, a personajelor.

Comedia este inspirată de opera lui Ion Luca Caragiale, în primul rând de piesa „D’ale carnavalului” şi de schiţele care îl au erou pe Mitică, spiritul bucureşteanului.

(w500) De ce trag

Filmul nu lasă deoparte nici mahalagismele, nici patriotismul gros ori proastele maniere, strident creionate.

Lucian Pintilie recurge la ironie şi sarcasm pentru a realiza o incursiune în universul micii burghezii, o lume preocupată de trivial.

Didina Mazu (Tora Vasilescu), amanta lui Pampon (Victor Rebengiuc), este îndrăgostită de Nae Girimea (Gheorghe Dinică), bărbierul cartierului. Dar Nae este şi amantul Miţei Baston (Mariana Mihuţ), care este amanta lui Crăcănel (Petre Gheorghiu). Intriga se dezvoltă într-un Bucureşti trist, mocirlos, blestemat să fie într-o eternă reamenajare: în film, orașul se pregătea de găzduirea unei expoziţii naţionale. O scrisoare a Miţei va stârni scandal în acest univers al micii burghezii meschine, măcinate de nimicuri şi aventuri sentimentale.

În film au mai fost distribuiți Ștefan Iordache (Mitică), Florin Zamfirescu, Mircea Diaconu, Constantin Băltărețu, Jorj Voicu, Ștefan Bănică, Tamara Buciuceanu-Botez.

(w500) De ce trag

Filmul a fost interzis timp de zece ani şi a fost lansat în 1990. Uniunea Cineaștilor din România l-a răsplătit în același an cu mai multe distincții: Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Florin Mihăilescu), Premiul pentru interpretare feminină (Mariana Mihuț), Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar (Mircea Diaconu)

„De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), în care regizorul l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Pampon şi pe Mariana Mihuţ în rolul Miţei Baston, a reprezentat debutul colaborării profesionale dintre cei trei. În 2003, Victor Rebengiuc a interpretat rolul lui Niki Ardelean în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“ şi în 2006 a jucat scurtmetrajul „Tertium non datur“.

(w882) de ce trag

***

Surse și credit foto: program TVR, arhiva media, aarc.ro

Mai multe informații despre filmele programate la TVR aflați aici.

8:00 Repere sacre

Duminica a doua a Pastelui-a Miloslivirii lui Dumnezeu Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Ciprian Dumea Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1219

Nu mai aveti loc la oras ? Incercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA *..Luncă , luncă , iarbă verde..

În Lunca Siretului , în jurul orasului Pascani , a fost înfiintată , după anul 1991 , o fermă integrată vegetal-zootehnică , un adevărat Complex agricol. Suprafata de teren administrată este acum de 3500 de ha , din care 400 de ha sunt alocate fermelor zootehnice , grajduri șsi păsuni.Peste jumătate din teren este irigată , apropierea de Siret a făcut posibil un sistem de irigatii cu investitii mari....dar a meritat ! Productia vegetală asigură aproape 90 % din necesarul de furaje pentru bovine si ovine din întreg Complexul zootehnic al familiei Pantazi. Se cultivă grâu , orz , porumb siloz , secară , soia , sfeclă de zahăr , cartofi iar în zona irigată sunt si loturi semincere. Au fost accesate fonduri europene , măsura 1.2.1. pentru modernizarea exploatatiilor , construirea si dotarea grajdurilor.Fondurile au fost accesate de fiul familiei Dănuț Bogdan , care a studiat la Politehnica din Iasi , fiind licentiat în calculatoare. Acum este directorul general al Agrocomplexului si are întreaga viziune de dezvoltare alături de administratorul fermelor zootehnice. A folosit fonduri si pentru producerea de energie din surse regenerabile dar si pentru un modul de sacrificare a animalelor. Vrea si construirea unei statii de biogaz pentru a obtine energia necesară in fermă si la irigatii. Întreg Complexul este automatizat.

În adăposturile bovinelor totul este bine gândit , de la cusetele pentru vitei la asternuturile mereu curate , cu covoare de cauciuc , eliminând astfel problemele podale , cu conditii perfecte de aerisire bine calculate. Dejectiile sunt rapid si automatizat adunate , cu separatoare diferite , stocate în lichide si solide. Hrana bovinelor este atent supravegheată , după retete studiate , cu o apă curată permanent. Statia de muls 2x12 este computerizată. Se fac 2 mulsori pe zi cu o medie de 30 de litri de lapte. Vacile HOLSTEIN ,peste 1500 de capete , sunt fluctuante ca număr. Din ele,

cel putin 520 sunt pe lactatie , iar laptele obtinut este predat unui procesator din Bacau.

O vacă este exploatată cam 2-3 lactatii dar se doreste in viitor , datorită hranei , să se mareasca mai mult perioada de lactatie. Reproducerea se face cu material seminal sexat după un soft de monitorizare. De sectorul bovin se ocupă un inginer zootehnist foarte bine pregătit.

In ferme se cresc si vaci de carne Charolaise , înlocuite treptat de cele din rasa ANGUS , cam 260 de capete cu 2 tauri cu genetică recomandată.

Complexul are si 1500 de oi din rasele Suffolk si Carabașă.

Familia Pantazi detine si o mică brutărie si cu produse de patiserie-cofetărie.

Specialitatea fermierului îl ajuta să aibă o astfel de performantă , obtinând informatii si luînd astfel decizii corecte si imediate.

Participă : ing.Dănuț Bogdan Pantazi-dir. gen.Agrocomplex Lunca Pascani , jud. Iasi

ing.zootehnist Florin Stanciu-administrator fermă zootehnică

Florin Stegariu-presedinte Clubul Fermierilor Români

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2