loader
Foto

Duminica filmului românesc, cu două ecranizări ale pieselor lui I.L. Caragiale: „Năpasta" și „De ce trag clopotele, Mitică?"

Opera lui I. L. Caragiale, în viziunea regizorilor de teatru și film Alexa Visarion și Lucian Pintilie, oglindită în două producții românești de la începutul anilor '80: filmele au fost programate duminică, 25 februarie, astfel - de la ora 13.00 „Năpasta" și de la ora 20.00 „De ce trag clopotele, Mitică?", la TVR2 și pe TVR+.

 

Năpasta

(România, 1982)

TVR2, ora 13.00

Regia: Alexa Visarion

Cu: Dorina Lazăr, Cornel Dumitraş, Florin Zamfirescu, Vladimir Găitan

Ecranizare a piesei de teatru cu acelaşi titlu de Ion Luca Caragiale

(w882) Napasta fi

Îndrăgostit de Anca, Dragomir îl ucide pe soţul femeii. În locul său este trimis la închisoare Ion, un pădurar slab de minte, care doar a jefuit cadavrul. Zece ani mai târziu, Ion, ajuns nebun din cauza bătăilor primite în închisoare, evadează şi se întoarce în sat, unde este găzduit de Anca. Acum căsătorită cu Dragomir, femeia bănuieşte adevărul şi îşi plănuieşte răzbunarea.

Cinematografia noastră nu-și poate refuza o întâlnire cu suflul tragic. Cu eroul tragic: „cerul înstelat deasupra mea și legea morală în mine”. Întrebarea care se pune este următoarea: cine-i în această Năpastă eroul tragic? Anca, rol din care Dorina Lazăr face o reală creație? Dragomir (Corneliu Dumitraș, emoționant de derutat în postura de ucigaș, fiindcă nici el nu pare a crede că a fost capabil să facă o asemenea faptă), Dragomir care se condamnă să trăiască în infern omorând pentru o dragoste peste fire? Ion (Florin Zamfirescu aflat acum în situația de a ne convinge ca e un mare actor), Ion, ocnașul care se sinucide după ce el, inocentul nu a înnebunit ci a fost înnebunit? Poate Gheorghe (un Dorel Vișan într-o compoziție de semitonuri, de abilă efasare), Gheorghe care și-a stricat rosturile vieții și s-a legat de un străin doar ca să poată sta în preajma femeii râvnite? Cine? Niciunul! Pentru că nevoia tragediei de a reface echilibrul lumii nu s-a născut niciodată din calcul. Ori Anca se mărită cu Dragomir dintr-un calcul inspirat de legea talionului. Dragomir așteaptă prescripția calculând avocățește, anii. Gheorghe sugereaza ideea fugii, din calcul, ca să rămâna locul liber, pentru el, răbdătorul. Chiar și Ion în negura minții lui a calculat. Știe că mai are 11 ani de ocnă. Cine este atunci eroul tragic? Niciunul! Pentru că în niciunul nu există mai presus de orice, teroarea vinei personale, directe sau indirecte. Pentru că niciunul nu e posedat de „vina tragică”. (Ecaterina Oproiu - România liberă, 1982, via aarc.ro)

***

De ce trag clopotele, Mitică?

(România, 1981)

TVR2,  ora 20.00

Regia: Lucian Pintilie

Cu: Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Petre Gheorghiu

Ecranizare a piesei „D'ale carnavalului", de I. L. Caragiale

(w235) De ce trag

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale, îmbinând comicul burlesc cu frenezia nesănătoasă, şi pe alocuri tristă, a personajelor.

Comedia este inspirată de opera lui Ion Luca Caragiale, în primul rând de piesa „D’ale carnavalului” şi de schiţele care îl au erou pe Mitică, spiritul bucureşteanului.

(w500) De ce trag

Filmul nu lasă deoparte nici mahalagismele, nici patriotismul gros ori proastele maniere, strident creionate.

Lucian Pintilie recurge la ironie şi sarcasm pentru a realiza o incursiune în universul micii burghezii, o lume preocupată de trivial.

Didina Mazu (Tora Vasilescu), amanta lui Pampon (Victor Rebengiuc), este îndrăgostită de Nae Girimea (Gheorghe Dinică), bărbierul cartierului. Dar Nae este şi amantul Miţei Baston (Mariana Mihuţ), care este amanta lui Crăcănel (Petre Gheorghiu). Intriga se dezvoltă într-un Bucureşti trist, mocirlos, blestemat să fie într-o eternă reamenajare: în film, orașul se pregătea de găzduirea unei expoziţii naţionale. O scrisoare a Miţei va stârni scandal în acest univers al micii burghezii meschine, măcinate de nimicuri şi aventuri sentimentale.

În film au mai fost distribuiți Ștefan Iordache (Mitică), Florin Zamfirescu, Mircea Diaconu, Constantin Băltărețu, Jorj Voicu, Ștefan Bănică, Tamara Buciuceanu-Botez.

(w500) De ce trag

Filmul a fost interzis timp de zece ani şi a fost lansat în 1990. Uniunea Cineaștilor din România l-a răsplătit în același an cu mai multe distincții: Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Florin Mihăilescu), Premiul pentru interpretare feminină (Mariana Mihuț), Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar (Mircea Diaconu)

„De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), în care regizorul l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Pampon şi pe Mariana Mihuţ în rolul Miţei Baston, a reprezentat debutul colaborării profesionale dintre cei trei. În 2003, Victor Rebengiuc a interpretat rolul lui Niki Ardelean în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“ şi în 2006 a jucat scurtmetrajul „Tertium non datur“.

(w882) de ce trag

***

Surse și credit foto: program TVR, arhiva media, aarc.ro

Mai multe informații despre filmele programate la TVR aflați aici.

5:50 Ferma (R)

Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!...

Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu

(Reluare)

6:40 Teleshopping

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", a fost acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2