loader
Foto

Galerie foto

Munţii Atlas: „o pătrundere într-o bibliotecă a lumii”

Duminică, 18 ianuarie, echipa emisiunii „Cap Compas” a refăcut unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din Africa. De la ora 11:30, pe TVR 2 şi TVR+, a fost difuzat  un reportaj din „capul Africii”: munţii Atlas.

 

Cap Compas

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În limba Tamazight muntelui i se spune adrar, iar termenul a căpătat valenţele universalităţii devenind atlas…toponim şi substantiv comun deopotrivă. Munţii Atlas erau consideraţi în vechime frontiera lumii cunoscute, localizare a grădinilor hesperidelor păzite de dragonul cu 100 de capete. Fiicele lui Atlas şi ale nopţii mai erau cunoscute şi sub numele de surorile africane, iar în grădina acestora se află pomul cu mere de aur din care Heracles a cules fructele celei de unsprezecea munci mitologice.

Cheile Toudra din Atlasul de sus se află în apropiere de oraşul Tinehir. Au 40 km lungime, iar în partea finală devin spectaculoase,cu făgaşuri în care lăţimea nu depăşeşte 10 metri şi cu stânci de aproape 200 m mărginind canionul.
Aici a fost realizată, în anul 2011, emisiunea americană Expediţie imposibilă,un reality show în care concurenţii au traversat zone deşertice şi montane cale de 3600 km, câştigătorul fiind premiat cu 150 mii dolari şi cu o maşină de teren.

El Chebbi este printre cele mai pitoreşti locuri din Maroc. Dunele sahariene care acoperă doar 9% din imensitatea pustiului poartă denumiri diferite în funcţie de zona şi de poporul care le stăpâneşte. Berberii le spun tiaret în timp ce în arabă arq înseamnă câmp de dune… de aici provenind termenul erg.
La ergul El Chebbi, nisipul se adunâ până la 150 m înălţime şi acoperă o arie de 50 km lungime pe axa NS şi între 5 şi 10 km lăţime de la răsărit spre apus.
Peisajul se aseamănă cu cel din zona ecuatorială Titan de pe Marte, iar în 2013 cercetătorii europeni în parteneriat cu cei marocani au simulat la El Chebbi în cadrul programului ştiinţific PolAris o expediţie cu echipaj uman pe planeta roşie.

Aici au fost turnate în 1999 părţi importante ale filmului Mumia, iar în 2010 scene şi secvenţe epopeice ale megaproducţiei cinematografice Prinţul Persiei.

Pădurea de cedri Aballou Akhtar este punct de maxim interes. Cedrul Gouraud aminteşte de ofiţerul francez cu acelaşi nume care avea, asemenea arborelui, un singur braţ.

 

***

Despre emisiune:

Încă din 2008 TVR prezintă destinaţii de călătorie altfel decât le găsim pe bloguri sau site-uri turistice. Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valențe de ordin turistic, cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.
Reporterii emisiunii au mers în ţări şi oraşe uneori uşor accesibile  ...alteori greu de ajuns - Antalia,  Dubai, Israel, Tanzania, Cehia etc.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: acad. Maya Simionescu-biolog, cercetător șstiintific, co-fondator si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ din Bucuresti, fondator şi preşedinte al Societătii Române de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române.

’’Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru’’ afirmă cu convingere doamna academician Maya Simionescu. După şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar-toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2