Halkidiki - mica lume a marilor daruri, la „Cap compas”| VIDEO
luni, 06 aprilie 2020
Echipa „Cap compas” v-a propus să urmărim un traseu în aria Muntelui Athos din Grecia, sâmbătă, 11 aprilie, la TVR 2 și online pe TVR+, ora 12:30.
cap compas, grecia
cap compas, manastire
cap compas, manastire
cap compas, mancare
cap compas, panagia
cap compas, muzeu
titi dinca
cap compas, arnea
cap compas, muzeu
cap compas, grecia
cap compas, manastire
cap compas, manastire
cap compas, mancare
cap compas, panagia
cap compas, muzeu
titi dinca
cap compas, arnea
cap compas, muzeu
Alte legături
Cap Compas

Extremitatea sudică a Peninsulei Halkidiki se prelungeşte în mare prin trei peninsule dintre care una este numită Athos, precum celebrul vârf al zonei unde se află mănăstirile singurei formaţiuni statale minastice din lume.

În vecinătăţi remarcabile, colaborarea între călugări şi localităţile din jur s-a dovedit a genera în timp veritabile atracţii locale.

Sate precum Arnea, Megali Panaghia sau Paleochori sunt gazde primitoare atât vara cât şi în sezonul rece. Tradiţii, bucate mănăstireşti, vinuri, sărbători locale şi chiar un strop de rugăciune creionează un traseu invitaţie pentru orice anotimp în aria municipalităţii Aristotelis.

Halkidiki este un loc în care se găsesc din abundență toate cele bune. Peninsula este arhicunoscută ca atracție de vacanță pentru stațiunile turistice din apropiera țărmurilor și datorită unicității Muntelui Athos. Odată intrat în inima regiunii călătorul are parte și de altceva decât mare și plaje. Pădurile și livezile, satele pitorești și obiceiurile frumoase, completează peisajul maritim.

Arnea este un sat în cadrul municipalității Aristotelis și are puțin peste 3000 locuitori.

(w640) cap compas

Așezat într-o zona aflată că formă de relief la limita între muntos și colinar, Arnea este reper emblematic pentru aura de pasăre phoenix pe care o are că așezare reconstruită din temelii după ce în epoca otomană toate edificiile au fost rase de pe față pământului. Aici autoritățile s-au orientat către oferte turistice predilect tematice adecvate fiecărui sezon.

În crugul verii un bob zăbavă cu un dulce în față și ceva răcoritor de băut poate fi o binecuvântare. Însă după vara vine sezonul rece. Miezul iernii înseamnă aici temperaturi situate între 15 și 20 grade. Doar pomii dezgoliți de frunze îți spun că ești în anotimpul rece.

(w640) cap compas

Localitatea este mărginită de fermecătoare pensiuni și de mini hoteluri care se umplu de oaspeți în fiecare sfârșit de săptămâna. Municipalitatea din Aristotelis, în raza administrativă a căreia se află și Arnea, își propune programatic să folosească perioada de toamnă-iarnă pentru promovarea unui alt tip de turism și pentru atracții adecvate iernii.

(w640) titi dinca

Experiență unei ierni în apropierea apelor egeene este cu mult deosebită de cea din țările cu climă temperată. Dogoarea focului și lemnele din vatra devin o punte către altfel de experiențe.

Un dublu sens înspre și dinspre Muntele Athos este la îndemâna oricărui turist care alege această zonă pentru un sejur. Iar pe drum ai unde opri și mai ales de unde porni mai departe. Vița de vie și vinul au fost dintotdeauna în această regiune legate de îndeletnicirile curente ale oamenilor. Modernitatea a adus însă relocări ale unor podgorii și parcelări pe baze științifice pentru o productivitate sporită.

(w640) cap compas

(w640) titi dinca

În satul Megali Panagia obiceiul este ca după 40 zile de la Crăciun, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, oamenii să se adune pentru a celebra sărbătoarea dedicată podgorenilor. O simplă cerere de voie și te afli în curtea vreunui localnic pentru a te bucură de ospitalitate și de igrediente ale unor momente irepetabile, care se împletesc ființial cu bunăvoința oamenilor.

(w640) cap compas

Fără îndoială, Peninsula Athos și Muntele Sfânt sunt atracții pentru vacanțe croaziere sau pelerinaje.

La muzeul din Ierissos intrăm oarecum virtual în atmosfera mistică atonită prin intermediul unei expoziții cu picturi ale artistului Efthymios Walsamis. Este o propunere de a descifra Muntele Athos prin picturi și nuanțe sângerii.

(w640) titi dinca

Duhul culorilor înseamnă sângele martirilor. Jertfă rugăciunii permanente a Athosului se răsfrânge asupra gândurilor prin tainele tușelor umbrelor și luminilor. Sunt adunate picturi realiste dar și moderne sau impregnate de amprenta bizantină.

La câțiva kilometri de Ierissos se află Mănăstirea I Chara ton Thlivomenon din Paleochori.

(w640) cap compas

A trece pragul acestui ansamblu monastic înseamnă apropierea fizică de modelul de viețuire și de arhitectură atonită. Ctitorii au respectat tradiția arhitectonică a Athosului. Este o frântură de Athos în mijlocul lumii și în calea oricărui vizitator. Edificiul este de dată recentă însă rigoarea atonită este respectată că mod de viețuire și ospitalitatea atonită de asemenea.

(w640) titi dinca

Locuri de cazare la îndemână, turism în natură și mai ales experiențele culinare sunt o invitație permanentă în aceste zone. Pe fiecare străduță întâlnești un colț în care asemenea pesonajelor de faima ale grecilor poți zăbovi îndelung la căldură focului alături de prieteni.

***

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, sâmbăta, de la ora 12:30.

Producător Elena Dinu

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuţț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* *Episodul 8: Informatorul In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 2 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Euromaxx Premieră (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2022) Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene. Episodul 26 Redactor: Delia Clonaru
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani Producător: Alexandru Mihăilescu
 • 13:30
  Opera comică pentru copii
  *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini redifuzare (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Din anul 2004, în insula Curaçao funcţionează un centru de terapie cu delfini, unde persoane cu diverse dizabilităţi de tip fizic sau mental vin cu regularitate. Cinci delfini ajută pacienţii să-şi regăsească gustul de viaţă. Este unul dintre principalele scopuri ale acestui tip de terapie, a cărui eficacitate nu a fost recunoscută încă de comunitatea ştiinţifică. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Franceză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Rețete pregătite în județul Dolj, la Dăbuleni: păcele de oaie, pomana porcului, salată de gogonele cu usturoi pe grătar. Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator si realizator: Doru Ciolacu Producător : Simona Musuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  ​ Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 47 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam Ioan Gyuri Pascu 55 de ani de viaţă şi 39 de ani de activitate. Un destin de artist care a interpretat numeroase roluri, nu doar alături de grupul Divertis, care i-a adus notorietate, ci şi în piese de teatru şi filme. A compus, a interpretat, a scris scheciuri, scenarii, cărţi. Şi, mai puţin ştiut astăzi, prin casa sa de discuri, a ajutat numeroşi alţi cântăreţi şi trupe să se lanseze. Ioan Gyuri Pascu, o stea căzătoare... ce ne luminează încă! Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 21:00
  Formidabilii-Români din Italia şi poveştile lor
  redifuzare *Românii din Italia reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate din afara granițelor, iar după aproape două decenii de la formarea ei lumea lor s-a maturizat și nu mai poate fi judecată cu prejudecăți. Antreprenori, sportivi olimpici, creatori, specialiști din finanțe, domeniul digital sau al afacerilor europene fac o hartă a valorii și reușitelor surprinzătoare, făcând radiografia migrației românești ajunsă la vârsta maturității. Realizator: Irina Păcurariu Redactor: Alice Săceanu
 • 22:45
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Iarna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Sorina Soare
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Redactor: Gabriela Onea
 • 02:00
  REVIZIE TEHNICA