loader
Foto

Halkidiki - mica lume a marilor daruri, la „Cap compas”| VIDEO

Echipa „Cap compas” v-a propus să urmărim un traseu în aria Muntelui Athos din Grecia, sâmbătă, 11 aprilie, la TVR 2 și online pe TVR+, ora 12:30.

 

Cap Compas

Extremitatea sudică a Peninsulei Halkidiki se prelungeşte în mare prin trei peninsule dintre care una este numită Athos, precum celebrul vârf al zonei unde se află mănăstirile singurei formaţiuni statale minastice din lume.

În vecinătăţi remarcabile, colaborarea între călugări şi localităţile din jur s-a dovedit a genera în timp veritabile atracţii locale.

Sate precum Arnea, Megali Panaghia sau Paleochori sunt gazde primitoare atât vara cât şi în sezonul rece. Tradiţii, bucate mănăstireşti, vinuri, sărbători locale şi chiar un strop de rugăciune creionează un traseu invitaţie pentru orice anotimp în aria municipalităţii Aristotelis.

Halkidiki este un loc în care se găsesc din abundență toate cele bune. Peninsula este arhicunoscută ca atracție de vacanță pentru stațiunile turistice din apropiera țărmurilor și datorită unicității Muntelui Athos. Odată intrat în inima regiunii călătorul are parte și de altceva decât mare și plaje. Pădurile și livezile, satele pitorești și obiceiurile frumoase, completează peisajul maritim.

Arnea este un sat în cadrul municipalității Aristotelis și are puțin peste 3000 locuitori.

(w882) cap compas

Așezat într-o zona aflată că formă de relief la limita între muntos și colinar, Arnea este reper emblematic pentru aura de pasăre phoenix pe care o are că așezare reconstruită din temelii după ce în epoca otomană toate edificiile au fost rase de pe față pământului. Aici autoritățile s-au orientat către oferte turistice predilect tematice adecvate fiecărui sezon.

În crugul verii un bob zăbavă cu un dulce în față și ceva răcoritor de băut poate fi o binecuvântare. Însă după vara vine sezonul rece. Miezul iernii înseamnă aici temperaturi situate între 15 și 20 grade. Doar pomii dezgoliți de frunze îți spun că ești în anotimpul rece.

(w882) cap compas

Localitatea este mărginită de fermecătoare pensiuni și de mini hoteluri care se umplu de oaspeți în fiecare sfârșit de săptămâna. Municipalitatea din Aristotelis, în raza administrativă a căreia se află și Arnea, își propune programatic să folosească perioada de toamnă-iarnă pentru promovarea unui alt tip de turism și pentru atracții adecvate iernii.

(w882) titi dinca

Experiență unei ierni în apropierea apelor egeene este cu mult deosebită de cea din țările cu climă temperată. Dogoarea focului și lemnele din vatra devin o punte către altfel de experiențe.

Un dublu sens înspre și dinspre Muntele Athos este la îndemâna oricărui turist care alege această zonă pentru un sejur. Iar pe drum ai unde opri și mai ales de unde porni mai departe. Vița de vie și vinul au fost dintotdeauna în această regiune legate de îndeletnicirile curente ale oamenilor. Modernitatea a adus însă relocări ale unor podgorii și parcelări pe baze științifice pentru o productivitate sporită.

(w882) cap compas

(w882) titi dinca

În satul Megali Panagia obiceiul este ca după 40 zile de la Crăciun, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, oamenii să se adune pentru a celebra sărbătoarea dedicată podgorenilor. O simplă cerere de voie și te afli în curtea vreunui localnic pentru a te bucură de ospitalitate și de igrediente ale unor momente irepetabile, care se împletesc ființial cu bunăvoința oamenilor.

(w882) cap compas

Fără îndoială, Peninsula Athos și Muntele Sfânt sunt atracții pentru vacanțe croaziere sau pelerinaje.

La muzeul din Ierissos intrăm oarecum virtual în atmosfera mistică atonită prin intermediul unei expoziții cu picturi ale artistului Efthymios Walsamis. Este o propunere de a descifra Muntele Athos prin picturi și nuanțe sângerii.

(w882) titi dinca

Duhul culorilor înseamnă sângele martirilor. Jertfă rugăciunii permanente a Athosului se răsfrânge asupra gândurilor prin tainele tușelor umbrelor și luminilor. Sunt adunate picturi realiste dar și moderne sau impregnate de amprenta bizantină.

La câțiva kilometri de Ierissos se află Mănăstirea I Chara ton Thlivomenon din Paleochori.

(w882) cap compas

A trece pragul acestui ansamblu monastic înseamnă apropierea fizică de modelul de viețuire și de arhitectură atonită. Ctitorii au respectat tradiția arhitectonică a Athosului. Este o frântură de Athos în mijlocul lumii și în calea oricărui vizitator. Edificiul este de dată recentă însă rigoarea atonită este respectată că mod de viețuire și ospitalitatea atonită de asemenea.

(w882) titi dinca

Locuri de cazare la îndemână, turism în natură și mai ales experiențele culinare sunt o invitație permanentă în aceste zone. Pe fiecare străduță întâlnești un colț în care asemenea pesonajelor de faima ale grecilor poți zăbovi îndelung la căldură focului alături de prieteni.

***

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, sâmbăta, de la ora 12:30.

Producător Elena Dinu

4:20 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2