loader
Foto

Galerie foto

„Mona Lisa” şi povestea romantismului în lumea interlopă

Sâmbătă, 30 iulie, seria „Filmul de artă” a continuat cu un lungmetraj britanic din 1986, „Mona Lisa”, câştigător al premiilor BAFTA, Cannes şi Globurile de Aur pentru interpretarea fascinantă a actorului Bob Hoskins. De la ora 22:10, la TVR 2.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Regizat de Neil Jordan, filmul britanic Mona Lisa este considerat o neo-noir dramă. Fiindcă a petrecut ceva timp în închisoare, George nu mai are aceeaşi trecere în lumea infractorilor. De aceea, singura slujbă pe care o găseşte este cea de şofer al frumoasei Simone, o prostituată de lux.

Relaţia lor, destul de plină de asperităţi la început, se transformă într-una plină de afecţiune sinceră. Numai că tinerei îi place să joace periculos şi când George acceptă s-o ajute, intră amândoi în conflict cu Mortwell, şeful mafiei locale, interpretat de Michael Caine.

„Iar ceea urmează este o image care combină cu priecepere comedia şi thrillerul, romantismul şi vulgaritatea. Simone profită de George şi de sentimentele pe care el i le poartă, pentru a-l trimite în cartierele rău famate ca s-o caute pe o prietenă demult dispărută de-a ei, o adolescentă blondă, dependentă de heroină”, scria jurnalistul publicaţiei Variety, în recenzia din 1986.

Interpretarea rolului lui George de Bob Hoskins, actorul britanic care şi-a început cariera pe scena Victoria Theatre, a fost lăudată de toţi criticii de film, iar în final, s-a bucurat de premiul pentru cel mai bun, la competiţii ca BAFTA, Cannes, Globurile de Aur şi Los Angeles Film Critics Association, dar şi de o nominalizare la premiile Oscar.

Partenera lui din film este jucată de Cathy Tyson, care a câştigat premiul Los Angeles Film Critics Association pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi încă alte două nominalizări, la aceeaşi categorie, la BAFTA şi Globurile de Aur.

Neil Jordan, regizorul şi scenaristul acestui film, a câştigat de-a lungul carierei sale Oscarul pentru Cel mai bun scenariu (filmul The Crying Game din 2012) şi Ursul de Argint de la Berlinală pentru The Butcher Boy, din 1997.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 30 iulie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.


20:00 Planuri diabolice

Film* Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller. Matt şi Aubrey, un cuplu tânăr şi de succes din lumea show-business-ului californian, se pregătesc de venirea pe lume a primului lor copil şi apelează la un medic renumit din Los Angeles, Natalie Barnes. Dar, dincolo de faţada profesionistei amabile şi impecabile, doctoriţa e o veritabilă sociopată, care-şi manipulează pacienţii şi care va încerca să-l seducă pe Matt şi s-o ucidă pe soţia lui.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2