loader
Foto

Moldova lui Ștefan cel Mare, proza lui Sadoveanu și filmele lui Mircea Drăgan

Duminica Filmului Românesc din 7 ianuarie a adus pe TVR2 și TVR+ ecranizarea romanului „Fraţii Jderi" , de Mihail Sadoveanu. Prima parte - de la ora 12.30, părțile a doua și a treia - de la ora 20.00, în regia lui Mircea Drăgan.

 

Frații Jderi

TVR2, TVR+, ora 12.30

Un film clasic după o carte clasică, din bibliografiile obligatorii ale atâtor generaţii. Ecranizare a romanului „Ucenicia lui Ionuţ", primul din trilogia „Fraţii Jderi", de Mihail Sadoveanu.

Ionuţ, fiul cel mic al comisului Jder, se luptă cu Alexăndrel, fiul domnitorului, pentru dragostea Nastei, fiică de boier. Cei doi trebuie să lase însă războaiele inimii deoparte şi să-şi pună viaţa în slujba Moldovei.

Filmul a fost realizat în 1974 de Mircea Drăgan.

În rolurile principale îi puteţi revedea pe Gheorghe Cozorici, Florin Piersic, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Iurie Darie, Ştefan Velniciuc, Geo Barton, Sebastian Papaiani.

***

Ștefan Cel Mare – Vaslui 1475

TVR2, TVR+, ora 20.00

(w882) Stefan cel

Un film de aventuri, în regia lui Mircea Drăgan, o povestire cinematografică inspirată din volumele al II-lea şi al III-lea ale trilogiei istorice „Fraţii Jderi". de Mihail Sadoveanu.

La 21 Mai 1469, de Sfânta Înălţare, Ştefan cel Mare participă la hramul Mănăstirii Neamţ, unde îl prezintă norodului pe fiul său, Alexandru Vodă. Ştefan cere ajutorul norodului pentru a isprăvi războiul "împotriva neorânduielilor" şi hotărăşte ca toţi ţăranii să primească arme şi să se pregătească de luptă.

Filmul a fost realizat pentru celebrarea a 500 de ani de la bătălia de la Vaslui din 1475 și reconstituire atmosfera acelor vremuri. Ștefan cel Mare se pregătește de luptă, împotriva armatei otomane și adună oastea cea mare, prin înarmarea țăranilor.

Moldovenii ies victorioși din bătălie, iar Ștefan cel Mare trimite o scrisoare cancelariilor europene, în care consideră Moldova ca fiind o „poartă a creștinătății”.

Regia: Mircea Drăgan asistent regie: Mircea Daneliuc

Scenariul: Constantin Mitru, Mircea Drăgan

Cu: Gheorghe Cozorici, Violeta Andrei, Gheorghe Dinică, Toma Dimitriu, Sandina Stan, Ana Széles, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Motoi

(w882) Stefan cel

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR puteți afla aici.

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 78

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Immenhof: marea promisiune

Film* Immenhof: marea promisiune (Immenhof: das grosse versprechen-Germania, 2022)

Regia: Sharon von Wietersheim

Cu: Leia Holtwick, Maximilian Befort, Ella Päffgen

*Film de aventuri, family. La ferma Immenhof, peripeţiile se ţin lanţ. După ce sora lor Charly a plecat la facultate, Lou şi Emmie se ocupă împreună de herghelie. Verişoara Josy, fată de la oraş, a venit să le ajute, dar mai mult le încurcă, iar splendidul cal de curse Cagliostro este otrăvit de o mână criminală, spre disperarea lui Lou, care-l ascunde la un refugiu pentru cai sălbatici.

Redactor: Laura Bălan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2