loader
Foto

Moldova lui Ștefan cel Mare, proza lui Sadoveanu și filmele lui Mircea Drăgan

Duminica Filmului Românesc din 7 ianuarie a adus pe TVR2 și TVR+ ecranizarea romanului „Fraţii Jderi" , de Mihail Sadoveanu. Prima parte - de la ora 12.30, părțile a doua și a treia - de la ora 20.00, în regia lui Mircea Drăgan.

 

Frații Jderi

TVR2, TVR+, ora 12.30

Un film clasic după o carte clasică, din bibliografiile obligatorii ale atâtor generaţii. Ecranizare a romanului „Ucenicia lui Ionuţ", primul din trilogia „Fraţii Jderi", de Mihail Sadoveanu.

Ionuţ, fiul cel mic al comisului Jder, se luptă cu Alexăndrel, fiul domnitorului, pentru dragostea Nastei, fiică de boier. Cei doi trebuie să lase însă războaiele inimii deoparte şi să-şi pună viaţa în slujba Moldovei.

Filmul a fost realizat în 1974 de Mircea Drăgan.

În rolurile principale îi puteţi revedea pe Gheorghe Cozorici, Florin Piersic, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Iurie Darie, Ştefan Velniciuc, Geo Barton, Sebastian Papaiani.

***

Ștefan Cel Mare – Vaslui 1475

TVR2, TVR+, ora 20.00

(w882) Stefan cel

Un film de aventuri, în regia lui Mircea Drăgan, o povestire cinematografică inspirată din volumele al II-lea şi al III-lea ale trilogiei istorice „Fraţii Jderi". de Mihail Sadoveanu.

La 21 Mai 1469, de Sfânta Înălţare, Ştefan cel Mare participă la hramul Mănăstirii Neamţ, unde îl prezintă norodului pe fiul său, Alexandru Vodă. Ştefan cere ajutorul norodului pentru a isprăvi războiul "împotriva neorânduielilor" şi hotărăşte ca toţi ţăranii să primească arme şi să se pregătească de luptă.

Filmul a fost realizat pentru celebrarea a 500 de ani de la bătălia de la Vaslui din 1475 și reconstituire atmosfera acelor vremuri. Ștefan cel Mare se pregătește de luptă, împotriva armatei otomane și adună oastea cea mare, prin înarmarea țăranilor.

Moldovenii ies victorioși din bătălie, iar Ștefan cel Mare trimite o scrisoare cancelariilor europene, în care consideră Moldova ca fiind o „poartă a creștinătății”.

Regia: Mircea Drăgan asistent regie: Mircea Daneliuc

Scenariul: Constantin Mitru, Mircea Drăgan

Cu: Gheorghe Cozorici, Violeta Andrei, Gheorghe Dinică, Toma Dimitriu, Sandina Stan, Ana Széles, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Motoi

(w882) Stefan cel

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR puteți afla aici.

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1219

Nu mai aveti loc la oras ? Incercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA *..Luncă , luncă , iarbă verde..

În Lunca Siretului , în jurul orasului Pascani , a fost înfiintată , după anul 1991 , o fermă integrată vegetal-zootehnică , un adevărat Complex agricol. Suprafata de teren administrată este acum de 3500 de ha , din care 400 de ha sunt alocate fermelor zootehnice , grajduri șsi păsuni.Peste jumătate din teren este irigată , apropierea de Siret a făcut posibil un sistem de irigatii cu investitii mari....dar a meritat ! Productia vegetală asigură aproape 90 % din necesarul de furaje pentru bovine si ovine din întreg Complexul zootehnic al familiei Pantazi. Se cultivă grâu , orz , porumb siloz , secară , soia , sfeclă de zahăr , cartofi iar în zona irigată sunt si loturi semincere. Au fost accesate fonduri europene , măsura 1.2.1. pentru modernizarea exploatatiilor , construirea si dotarea grajdurilor.Fondurile au fost accesate de fiul familiei Dănuț Bogdan , care a studiat la Politehnica din Iasi , fiind licentiat în calculatoare. Acum este directorul general al Agrocomplexului si are întreaga viziune de dezvoltare alături de administratorul fermelor zootehnice. A folosit fonduri si pentru producerea de energie din surse regenerabile dar si pentru un modul de sacrificare a animalelor. Vrea si construirea unei statii de biogaz pentru a obtine energia necesară in fermă si la irigatii. Întreg Complexul este automatizat.

În adăposturile bovinelor totul este bine gândit , de la cusetele pentru vitei la asternuturile mereu curate , cu covoare de cauciuc , eliminând astfel problemele podale , cu conditii perfecte de aerisire bine calculate. Dejectiile sunt rapid si automatizat adunate , cu separatoare diferite , stocate în lichide si solide. Hrana bovinelor este atent supravegheată , după retete studiate , cu o apă curată permanent. Statia de muls 2x12 este computerizată. Se fac 2 mulsori pe zi cu o medie de 30 de litri de lapte. Vacile HOLSTEIN ,peste 1500 de capete , sunt fluctuante ca număr. Din ele,

cel putin 520 sunt pe lactatie , iar laptele obtinut este predat unui procesator din Bacau.

O vacă este exploatată cam 2-3 lactatii dar se doreste in viitor , datorită hranei , să se mareasca mai mult perioada de lactatie. Reproducerea se face cu material seminal sexat după un soft de monitorizare. De sectorul bovin se ocupă un inginer zootehnist foarte bine pregătit.

In ferme se cresc si vaci de carne Charolaise , înlocuite treptat de cele din rasa ANGUS , cam 260 de capete cu 2 tauri cu genetică recomandată.

Complexul are si 1500 de oi din rasele Suffolk si Carabașă.

Familia Pantazi detine si o mică brutărie si cu produse de patiserie-cofetărie.

Specialitatea fermierului îl ajuta să aibă o astfel de performantă , obtinând informatii si luînd astfel decizii corecte si imediate.

Participă : ing.Dănuț Bogdan Pantazi-dir. gen.Agrocomplex Lunca Pascani , jud. Iasi

ing.zootehnist Florin Stanciu-administrator fermă zootehnică

Florin Stegariu-presedinte Clubul Fermierilor Români

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

*Două lacuri.... două specii ţintă Sezon Nou

*Vă invităm într-o nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... o călătorie, în care, din nou, vremea a fost mai „mofturoasă” decât peştii. Ştefan a plecat în căutarea şalăului pe lacul Tâncăbeşti... a pescuit de pe mal, a schimbat locuri şi năluci şi a reuşit să aducă la poză şalăii suspicioşi. A doua zi, s-a întors pe acelaşi lac, de data aceasta cu „întăriri”-echipamentul de feeder. Crapii au fost mai cooperanţi decât colocatarii lor şi au venit, rând pe rând, la masă. Se pare că vremea le-a făcut poftă de mâncare şi le-a dat energie pentru că drilurile au fost spectaculoase, pozele frumoase şi eliberările „ca la carte”. Pe Balta Palatului Căciulaţi, Iulia a pescuit la spinning, alături de Mircea Horobeţ, bucătar pasionat şi pescar sportiv de competiţie... s-au bucurat de natură, de aer curat, dar şi de drilurile cu câţiva şalăi mai pofticioşi-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2