loader
Foto

Galerie foto

Miloš Forman, sărbătorit la „Filmul de artă”

Sâmbătă, 27 august, seria „Filmul de artă” difuzează „Vremuri de restrişte” (1981 – „Ragtime”) al cunoscutului cineast de origine cehă Miloš Forman. Filmul, nominalizat la opt premii Oscar şi 7 Globuri de Aur, e difuzat de la 22:40, la TVR 2.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

„Vremuri de restrişte” (Ragtime) este o dramă din 1981, regizată de Miloš Forman, după romanul istoric cu acelaşi nume, scris de scriitorul american E. L. Doctorow. Acţiunea are loc în anii 1900, în preajma Primului Război Mondial, în oraşele New York, New Rochelle şi Atlantic City.

Romanul jonglează între mai multe personaje, fictive sau nu, care se întâlnesc uneori în locuri reale sau imaginare.  Ragtime-ul lui Scott Joplin cucereşte cu vitalitatea lui pasională, Harry Houdini uimeşte publicul cu numerele lui spectaculoase de iluzionism, J.P. Morgan domină lumea finanţelor, Emma Goldman predică revoluţia, amorul liber şi feminismul, Henry Ford construieşte automobile, iar o fostă dansatoare, frumoasa Evelyn Nesbit, constituie mobilul unei zguduitoare crime pasionale. Vieţile tuturor acestor personaje se întrepătrund cu existenţa unui negustor ambulant evreu, cu viaţa unui tânăr rebel din clasa de mijloc.

„Se pare că Miloš Forman a făcut o decizie de bază încă din stagiile timpurii ale producţiei filmului. El a decis să lase deoparte această harababură caleidoscopică de personaje, locuri şi lucruri şi să se concentreze doar asupra unui singur fir narativ. În loc să spună zeci de poveşti, filmul lui Forman se concentrează doar pe cazul lui  Coalhouse Walker Jr.,  un pianist de culoare care vrea să i se facă dreptate, după ce un pompier voluntar îl jigneşte”, scria cineastul Roger Ebert în cronica sa.

În „Vremuri de restrişte” ne întâlnim cu actori ca Elizabeth McGovern, Brad Dourif, James Cagney şi Mary Steenburger. Miloš Forman a fost văzut ca unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai Noului Val Cehoslovac, intrigând cinematografia europeană cu lungmetrajul său din 1967, „Hoří, má panenko” („Balul pompierilor”).

După ce-a părăsit Cehoslovacia, Forman a regizat „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, film care a fost distins cu cele mai importante cinci premii Oscar (Cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun scenariu, cea mai bună regie), cinci Globuri de Aur, şase premii BAFTA.

„Vremuri de restrişte” a fost nominalizat la 8 premii Oscar (cel mai bun regizor, cea mai bună dramă, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă în rol secundar, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun scenariu adaptat etc.); şapte nominalizări la Globurile de Aur (inclusiv pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie) şi câte o nominalizare la premiile BAFTA, Grammy, Image Awards, Premiile Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles şi Writers Guild Awards.

„Marea realizare a filmul constă în interpretarea actorilor, în special a lui Howard E. Rollins Jr. şi a schimbărilor prin care trece în această poveste, de la dragoste romantică tânără, la un plânset plin de pasiune «Doamne, de ce m-ai umplut cu atât de multă ură?» (...) Ragtime este un film graţios, tandru, frumos montat, care-şi formează personajele cu multă claritate”, adăuga Roger Ebert.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 27 august, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

10:00 Teleshopping

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 98

Redactor: Vlad Ţurcan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2