loader

Mihai Şora, invitat special la "Mic dejun cu un campion"

Invitatul Danielei Zeca Buzura în ediţia de sâmbătă, 21 aprilie,  a emisiunii "Mic dejun cu un campion", de la ora 10.00, la TVR 2, este filozoful şi eseistul Mihai Şora, membru de onoare al Academiei Române.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Soarta a fost întotdeauna bună cu mine. Nu mi-am făcut probleme.

’’Îi place să se trezească devreme. Iar în această dimineaţă ne-a spus: Mă ghidez întotdeauna după inimă. Fiindcă o am şi bate încă''.

Cu aceste gânduri mărturisite Danielei Zeca Buzura a debutat întâlnirea noastră matinală cu filozoful Mihai Şora.

S-a trezit cu adevărat foarte de dimineaţă în această sâmbătă a rendez-vous -ului nostru, pentru că nu a venit la grădină până nu a terminat un desen de mari dimensiuni în alb, negru şi roșu, desenat în tuş pe hârtie groasă, de gravură, pe care a vrut să i-l ofere în dar Danielei. Şi pentru ca rafinamentul să fie dus până la capăt, l-a ambalat într-un carton roşu veneţian, la fel de preţios.

(w882) Mihai Şor

Atenția la gest, semnificaţie şi detalii îl defineşte pe Mihai Şora, într-un fel pierdut din vedere în zilele pe care le trăim astăzi. Gesturi definitorii, care spun multe despre un om care a străbătut un secol de viaţă şi pe care, ascultându-l, oricine îşi dă seama ce zestre afectivă, spirituală și intelectuală capacitează un om de talia sa, cel pe care, prietenul de-o viaţă Emil Cioran îl califica drept ’’cel mai înţelept al generaţiei sale’’.

Născut la Ianova/Timiş, în 1916 când România se angaja în Primul Război Mondial, Mihai Şora a studiat la Timişora, Bucureşti şi Paris (în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale). Parisul îi oferă şansa reîntâlnirii cu o diasporă ilustră: Eliade, Ionescu, Cioran. Toţi îi vor fi prieteni care l-au admirat. După război, celebra editură Gallimard îi editează prima carte. Soarta şi dorul îl vor readuce acasă, cu speranţa unei libertăţi de mişcare cuvenite unui intelectual, ceea ce regimul nou instalat, condus de Ana Pauker şi aliaţii autohtoni, nu-i va mai permite.

Dar, cum mărturisea în confesiunea sa alături de Daniela Zeca Buzura, ’’E bine să nu-ţi fie greaţă când te vezi în oglindă’’, a ales calea anonimatului. Cu discreţie, întâi ca funcţionar în cadrul Ministerului de Externe, apoi timp de 15 ani (1954 - 1962) ca editor al Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă (ESPLA). În fiecare săptămână, în colecţia ’’Biblioteca pentru toţi’’ apărea câte o carte esenţială de literatură la preţul modic de 5 lei.

1.000 de apariţii editoriale conturează şi astăzi cel mai prolific program editorial al României de după război, moment în care şi ambiţiile Ministerului Învăţământului de la acea dată se axau pe educaţie şi formare profesională în toate domeniile, la toate nivelurile. Un proiect drag de care Mihai Şora îşi aminteşte şi astăzi cu satisfacţie şi nostalgie.

(w882) Mihai Şor

Din 1978 începe să publice seria de cărţi în dialog, care constituie nucleul sistemului şi gândirii sale filozofice. După evenimentele din decembrie 1989, iese la rampă ca ministru al Învăţământului (funcţie din care a demisionat văzând că ideile şi concepţiile sale intră în conflict cu linia politică), apoi ca membru fondator al Partidului Alianţa Civică şi unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social (GDS). Astăzi, la cei peste 100 de ani, este implicat activ  în mişcarea de rezistenţă civică, se implică în proiecte sociale, mărşăluieşte alături de cei mai tineri pentru progresul României şi crede cu tărie că ’’Speranţa nu trebuie să ne părăsească niciodată. Tot timpul este ceva de făcut, de îndreptat’’.

Şi dacă ar fi să continuăm seria mărturisirilor sale, ar trebui să amintim şi de aceasta: ’’E foarte importantă deşteptarea civică a tinerilor. Trebuie să fie treji şi responsabili pentru copiii lor. E o răspundere de care nu vor scăpa niciodată. Ei trebuie să ia atitudine. Să facă ceva. Cu cinste, corectitudine şi inteligenţă. Viitorul depinde de ei. Dacă îi întoarcem spatele, nu-l vom avea niciodată. Tot ce ni se cere este să ne croim un viitor pe putinţele noastre’’.

Filozoful şi eseistul Mihai Şora se identifică cu Centenarul. Ca şi alţi iluştri contemporani, care au atins suta de ani, la cei aproape 102 pe care i-a împlint Excelenţa Sa – un atribut al aristocraţiei intelectuale – surprinde: prin vitalitate, putere, exemplu personal. Scrie, desenează, călătoreşte, susţine conferinţe, se implică în campanii sociale.

Viaţa sa este o poveste şi rămâne cu convingerea că reţeta fericirii este ’’să vezi mereu în față, nu în trecut’’. De aici, probabil, vederea sa înaltă (pentru că nu suportă termenul de superioritate), de deasupra contextelor imediate. O observaţie cu ochi de vultur, lucidă, tăioasă, dar spusă cu candoare şi profunzime. Probabil că de la atâtea poveşti de viață parcurse, de la dragostea temeinică care l-a legat de iubirile vieţii sale, de strămoşi, de ţara asta pe care o venerează şi pentru care s-a întors de fiecare dată, cu toată evidența nefericirii ei, vine şi această deschidere a minţii şi a inimii cu care cucereşte acum generaţia tânără, mai ales.

’’Am un carneţel în care îmi scriu gândurile fugare pe care să le pot dezvolta mai târziu. Dar ca să scriu un jurnal despre mine, asta nu mi-a trecut prin cap’’ – zice Mihai Şora. Câte mărturii despre un secol de istorie ar fi rămas! Poate că de aceea s-a îndreptat spre filozofie. Spune: ’’Un filozof se uită spre fiinţă, spre tot ce e în jurul lui. Cu curiozitate şi graţie. Când se întâmplă ceva în istorie, ne dăm seama că se repetă. Dar nu învăţăm nimic din ea, adică din previziuni. Nu’’.

Mihai Șora povesteşte molcom, îmboldit de întrebările şi intuiţiile Danielei Zeca Buzura. Un dialog pe linia subțire a incisivităţii jurnalistice dublate de metafora unui scriitor cu har cum este amfitrionul emisiunii şi excelenţa intelectuală a unui filozof care a străbătut o lume cât un secol.

(w882) Mihai Şor

- M-am născut îndrăgostit – mărturiseşte Mihai Șora cu seriozitate. Adică deschis şi avid de a vedea ce e bun şi frumos în jurul meu şi de a încerca să fac şi eu ceva bun. Nu e meritul meu. E meritul celor care m-au precedat, părinții, bunicii, străbunicii, care m-au învăţat. Mă simt solidar cu ei şi cu toată spiţa familiei.

-  Ce v-au transmis?

- Că lumea e frumoasă. Mi-au spus: "Să n-o urâţeşti în niciun caz şi, dacă e posibil, s-o faci mai frumoasă, mai luminoasă. Să te străduieşti tot timpul şi să nu uiţi că fără Dumnezeu nimic n-ar rezista".

-  În ce raport sunteţi cu Dumnezeu?

- Mă uit la el cu smerenie. Şi sper să se uite şi El la mine cu îngăduinţă.

***

(w882) Mihai Şor

’’L-am curtat mult pentru a fi prezent alături de noi. Programul său este infernal. ’Veniţi duminică la Conferinţele Teatrului Naţional’ – ne-a spus. ’Vorbim atunci şi ne punem de acord’. O invitaţie pe care nu o puteam refuza, desigur. Şi ne-a întors vizita. Filmările au decurs în linişte. Parcă nici n-am respirat. Şi-a făcut apariția în platou cu o bucurie nedisimulată, însoţit de soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, eseistă, poetă, traducătoare şi cercetătoare pe teme de filozofie politică. O prezenţă calmă, rafinată şi protectoare care, am aflat ulterior, a început de mult un proiect cu totul special, o mărturie pentru mai târziu: mai multe filme în care Mihai Șora se confesează, desenează, scrie, meditează. Un jurnal vizual, de fapt, în care descoperim firescul vieţii cotidiene alături de o mare personalitate. Îi suntem recunoscători pentru imaginile puse la dispoziţie şi, fără de care, emisiunea nu ar fi fost atât de fermecătoare. Finalul filmărilor a fost cu totul deosebit. Mihai Șora a adus cu sine un bloc de desen şi a schiţat în direct stările sale de moment în frumoase grafii în alb și negru, aşa cum face, de altfel, în fiecare dimineaţă, în mod obişnuit. Pur şi simplu, ne-am îndrăgostit’’, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

***

În anul celebrării tinerei noastre Românii, noul sezon al "Micului Dejun cu un Campion" propune întâlnirea nu numai cu oameni de excepţie, ci şi cu gesturi marcante care aşază durabil temelia unei naţiuni şi a unui popor ce merită un destin actual şi viitor demn de trecutul său. Ne vom afla în compania unor personalităţi remarcabile care numără un secol de viaţă, alături de compatrioţi care, prin strădania şi idealurile lor, însemnează destinul României de mâine.

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 21 aprilie, ora 10:00; luni, 23 aprilie, ora 8:00

TVR 3: duminică, 22 aprilie, ora 9:00

TVR Internaţional: duminică, 22 aprilie, ora 9:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 28 aprilie, ora 8:30

1:30 Fuegovelion 2024 (R)

*Portia de ras

Producător: Codruţa Prunariu

(Reluare)

3:15 Ora de Stiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2