loader

Mic dejun cu un campion: Daniel Cristea-Enache

’’Fără să fiu habotnic, sunt un om profund credincios’’ , spune  invitatul Danielei Zeca Buzura, Daniel Cristea Enache.  L-ați putut vedea sâmbătă, 26 septembrie, la „Mic dejun cu un campion”, de la ora 10:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Am vrut de mai multă vreme să-l avem ca oaspete la Mic Dejun pe Daniel Cristea-Enache. Multe sunt motivele pe care le-am putea invoca: un parcurs profesional fără cusur, cu tot atâtea rezultate remarcabile –puţini din generaţia sa pot consemna în CV-ul lor ariile de competenţă care îl recomandă în galeria campionilor programului nostru, apoi, deloc de neglijat, pentru tinereţea sa lucidă care îmbină carisma de profesor cu cea a unui critic avizat. O trăsătură de familie – tatăl său, regretatul Valeriu Cristea - oferindu-i de mic exemplul şi educaţia lecturii, ceea ce i-a deschis orizonturi neaşteptate pe care adolescentul Daniel Cristea-Enache a ştiut să le cultive şi să le împlinească. Lectura de voie s-a transformat în pasiune, şi din pasiune, în profesie, el fiind astăzi unul dintre cei mai respectaţi profesori ai Facultăţii de Filologie din Universitatea bucureşteană. A fost de asemenea şi profesor-invitat la New Europe College.

(oar_w460)

Dincolo de activitatea pedagogică, Daniel Cristea-Enache a avut intuiţia ca în urma unei lipse din ce în ce mai acute de repere culturale profesioniste – în contextul dispariţiei multora dintre revistele literare cunoscute, dar şi a expansiunii noilor mijloace de comunicare – să creeze ’’Literatura de azi’’, o platformă on-line, dinamică şi în permanenetă actualitate urmărită cu fidelitate nu numai de cunoscători dar şi de curioşii navigatori întâmplători ai paginilor de internet. A publicat până acum 15 cărţi şi peste 1.000 de cronici, a primit numeroase premii şi distincţii literare.

(oar_w460)

Astfel încât, în scurt timp, invitatul nostru a devenit reprezentantul unei generaţii de critici şi istorici literari care s-a impus în literatura română de azi ca o voce avizată, care continuă cu brio, lungul şir al unor presonalităţi remarcabile ale acestui domeniu. Se ocupă în egală măsură de o rubrică de specialitate la radio şi cultivă cu consecvenţă disciplina a patru cronici literare pe săptămână, este directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, redactor la revista de notorietate, ’’România literară’’ şi, de un an, ocupă locul de vicepreşedinte al Consiliului Scriitorilor Europeni.

’’Dincolo de toate acestea este un mare admirator şi prieten artiştilor, în măsura posibilităţilor şi un exigent colecţionar, un tată grozav şi un familist convins. Adică toate acele calităţi care vin dintr-o bună educaţie şi un exemplu de viaţă împlininită, demnă de urmat. Trebuie să recunoaştem că nu este puţin lucru la doar 46 de ani’’. – Ileana Ploscaru Panait - producătorul emisiunii.

(oar_w460)

Artistul invitat al ediţiei este Diana Brăescu - pictor, restaurator şi profesor. Absolventă a Institutului de Arte în anii ’80, la secţia de pictură monumentală, ea face parte dintr-o generaţie care-şi culege acum, pe bună dreptate, recunoaşterea pe care o merită. În platou câteva dintre lucrările care au consacrat-o.

Este o artistă care a ştiut de la bun început să exploateze materiale şi tehnici foarte diferite, cărora însă le-a găsit elementul comun: o coloristică îndrăzneaţă, un fir narativ savant al naraţiunii desenate, accente de aur pe sticlă, poveşti ale căror personaj principal este chiar ea, în nenumărate roluri menite a ne face să înţelegem că universal său artistic nu poate exista în afara sa. Departe de mitul lui Narcis – cel îndrăgostit de propria persoană - pentru că vederea din interior nu este nici pe departe mulţumitoare, Diana – zeiţa vânătorii – se caută mereu pe sine, într-o perpetuă tentaţie a perfecţiunii.

Invitaţia Festivalului Enescu din 2019, oferea o oportunitate publicului de a pătrunde în spaţțiile intime de creaţie ale artiştilor. Printre creatorii dispuşi să-şi deschidă atelierul pentru vizitatori s-a numărat şi Diana Brăescu, un experiment similar cu cel pe care vi-l propunem şi noi astăzi în grădina secretă de la Cărtureşti – Verona.

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: ’’Linia de contur’’ de Daniel Cristea-Enache apărută la Editura Spandugino în 2019, o amplă culegere prin care DCE ’’rămâne cronicarul literar al generației 2000. Consacrate cu precădere, în primii ani, unor autori aparţinând generațiilor vechi, cronicile lui se ocupă tot mai des de scriitorii tineri. Volumele succesive oferă un catalog cvasicomplet al poeţilor, prozatorilor şi criticilor generaţiei 2000, ca, de altfel, şi al celor din generaţiile anterioare”- apreciază Nicolae Manolescu în ’’Istoria critică a literaturii române’’, ed. a II-a.

Difuzare TVR2: sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 29 septembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVRI: luni, 28 septembrie 2020, ora 15:00

Difuzare TVRI: sâmbătă, 3 octombrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 10:00

1:30 Fuegovelion 2024 (R)

*Portia de ras

Producător: Codruţa Prunariu

(Reluare)

3:15 Ora de Stiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2