loader
Foto

Galerie foto

"Mic dejun cu un campion" alături de scriitoarea Marta Petreu

Marta Petreu, scriitor, profesor şi editor, eseist şi istoric al filozofiei româneşti, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a discutat cu Daniela Zeca Buzura, sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 10:00, la "Mic dejun cu un campion".

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Marta Petreu este astăzi unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură din România. Cu o pregătire temeinică în istorie şi filozofie, preocupările ei au depăşit demult aria cercetării şi a didacticii, lansându-se cu acelaşi aplomb în jurnalistică, poezie şi roman.

’’Din punct de vedere cultural, la noi se trăieşte într-un semifals, la noi sunt agreate doar poveştile înălţătoare’’, afirmă Marta Petreu.

Din 1990, este redactor-şef al revistei ’’Apostrof’’. A editat mai multe volume de confesiuni (’’În lumea taţilor’’, 2004; ’’Cele 10 porunci’’, 2007; ’’Scriitorul şi trupul său’’, 2007). Sub titlul ’’Conversaţii cu...’’, în 2004 şi 2006 erau trimise la tipar două volume de interviuri cu intelectuali români. A prefaţat şi îngrijit ediţii de carte de filosofie şi de literatură. Face parte din gruparea literară ''Echinox''; este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fundaţiei Culturale ’’Apostrof’’.

(oar_w460)

"Doctor în filozofie şi eminent eseist, Marta Petreu a atacat cu îndrăzneală, stârnind nu o dată controverse înverşunate, multe dintre temele istoriei filozofiei şi literaturii româneşti interbelice. Abordarea deschisă şi onestă, minuţiozitatea cercetări ştiinţifice, scriitura fermecătoare, darul conversaţiei şi al expunerii au făcut din cărţile, articolele şi simpozioanele Martei Petreu tot atâtea puncte de interes major care i-au adus notorietatea. Câteva titluri sunt revelatoare pentru această direcţie de preocupare a autoarei: ’’Schimbarea la faţă a României“ 1999; ’’Cioran sau un trecut deocheat’’, reeditată în Colecţia ’’Serie de autor’’ în 2011 la Editura Polirom, carte publicată şi în Statele Unite ale Americii în 2005, cu titlul ’’An Infamous Past: E. M. Cioran and the Rise of Fascism in Romania’’; ’’Ionescu în ţara tatălui’’, 2001; ’’Filosofia lui Caragiale’’, 2003; ’’Despre bolile filosofilor. Cioran’’ 2008; ’’Jocurile manierismului logic’’, 2013", spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul "Mic dejun cu un campion".

(oar_w460)

Creaţia sa s-a exprimat în versuri, rezultând câteva volume apărute cu o peridiocitate de invidiat, bine primite de public şi critică: ’’Aduceți verbele’’, 1981, ’’Dimineaţa tinerelor doamne’’ 1983, ’’Loc psihic’’ 1991, ’’Poeme nerușinate’’ 1993, ’’Cartea mâniei’’ 1997, ’’Falanga’’ 2001, ’’Scara lui Iacob’’ 2006, ’’Poèmes sans vergogne’’ o culegere lirică ce a apărut în 2005, în Franţa sau ’’Apocalipsa după Marta’’, integrala poeziei, publicată sub auspiciile seriei de autor a Editurii Polirom în 2011. Poemele sale sunt incluse în multe dintre antologiile de poezie din ţară şi din străinătate iar unul dintre cele mai prestigioase exemple ar putea fi ’’Antologia poetelor din România’’ (’’An Anthology of Romanian Women Poets’’) de Adam J. Sorkin şi Kurt W. Treptow, publicată cu sprijinul The Center for Romanian Studies, la Columbia University Press and Romanian Cultural Foundation Publishing House, Iaşi, 1995.

(oar_w460)

Pentru activitatea sa a fost distinsă, de-a lungul timpului cu o mulţime de premii şi distincţii pe plan intern şi internaţional. Lista este impresionantă. Ne permitem să selectăm câteva: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1981, 1997); Premiul internaţional ’’Lillian Hellman/Dashiell Hammett Grant’’ acordat de Human Rights Watchpe, 2001; Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2003); Premiul ’’Tudor Arghezi’’ (2008); Premiul ARIEL, 2010, pentru ’’Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu - Mihail Sebastian’’; Premiul revistei ’’Observator cultural’’ pentru eseu, 2012, pentru volumul ’’De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească’’.

Două sunt romanele pentru care numele Martei Petreu apare mereu în preferinţele cititorilor, ’’Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului’’, distins cu premiul cea mai bună carte de ficţiune a anului 2011, din partea Galei Industriei de Carte din România - o lucrare care s-a bucurat de un mare succes, fiind răsplătită cu numeroase distincţii, printre care şi selecţia pentru participarea la cea de-a XXV-a ediţii a Festivalului ’’Primului roman’’, de la Chambery, mai - iunie 2012. Cel mai recent roman, ’’Supa de la miezul nopţii’’ publicat în 2017 a constituit şi motivul invitării sale la Mic Dejun cu un Campion.

La Cafe Verona vom fi astăzi într-o selectă companie a două scriitoare şi jurnaliste cu mare experienţă profesională şi talent indiscutabil. O discuţie când spumoasă, când serioasă despre cărţi şi personalităţi, despre o Românie mai îndepărtată sau mai recentă cu aceleaşi reţete şi metehne care scriu o istorie pe care merită s-o cunoaştem mai în amănunt. Marta Petreu şi Daniela Zeca Buzura, sâmbăta de la ora 10:00, la TVR2 şi duminica de la ora 9:00, la TVR3. (difuzare sâmbătă, 26 octombrie 2019, ora 10:00)

 

 

4:15 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2