loader

"Mic dejun cu un campion", alături de Adrian Cioroianu

Cunoscut istoric, scriitor, diplomat şi ambasador al României la UNESCO, Adrian Cioroianu va purta o  discuţie incitantă şi surprinzătoare cu Daniela Zeca Buzura, la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 8 decembrie 2018, de la ora 10:00, la TVR2.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

’’Nu întâmplător, cea mai recentă carte a lui Adrian Cioroianu poartă titlul ’’Un Centenar şi mai multe teme pentru acasă’’. Reputatul istoric revine la "Mic Dejun", tocmai ca să putem vorbi împreună despre greşelile pe care nu ar trebui să le repetăm după prima sută de ani de modernitate a României întregite’’, punctează Daniela Zeca Buzura la debutul acestei conversaţii de sâmbătă dimineaţă.

(oar_w460)

Au trecut repede şi divers manifestările Centenarului. Mai sunt multe de spus pentru că niciodată nu va fi îndeajuns de cuprinzător conţinutul niciunei emisiuni. Istoria nu se poate cuprinde în puţine cuvinte sau în evenimente înşiruite în grabă, de dragul de a marca festivist o minune ca aceea a întregirii României. E prea puţin, prea dramatic, prea aproape pentru o naţiune tânără care s-a modelat, nu ca un element singular, ci ca fragment al unui fenomen european de la care România nu putea face excepţie. O ţară cu o istorie milenară dar al cărei certificat de naştere numără 100 de ani de modernitate.

De aceea, dincolo de avalanşa de emisiuni de radio sau de televiziune, de cele mai diferite formate, am ales ca prima ediţie a ’’Mic Dejunului’’ de după 1 decembrie să poarte amprenta unui istoric cunoscut, care, s-a preocupat să coordoneze apariţia unei cărţi integratoare la care i-a invitat să scrie pe colegii săi de profesie.

(oar_w460)

O cronologie din care aflăm ce au învăţat/ce n-au învăţat românii din istoria ultimilor 100 de ani şi, în egală măsură, un bilanţ pentru următorii 100 de ani. O carte groasă, cu sute de pagini în care temele sunt grupate în 12 capitole din care, cititorii pot afla/este obligatoriu să ştie, aspectele esenţiale ale istoriei României care ne marchează grav în acest moment: simţul hipercritic al românului, declinul catastrofal al demografiei, determinismul geografic, globalizarea care ne vindecă de patriotism, intelectualitate şi educaţie, politizare şi corupţie, ciclicitatea istoriei, criza lidership-ului la nivel global şi dispariţia liderului providenţial, transformarea sistemelor politice, toate acestea sunt teme care au marcat spaţiul public de acum 100 de ani, rămase la fel de actuale şi astăzi.

(oar_w460)

’Istoria nu se termină niciodată. Cine afirmă că în condiţii prielnice putem vedea luminiţa de la capătul tunelului, nu ştie ce spune. Mereu vor fi probleme. Ele se succed continuu. Sunt mereu aceleaşi..., altfel. Asta e istoria’’.

’’Am petrecut o dimineaţă fascinantă şi... îngheţată de decembrie, alături de un partener pe care-l cunosc de mulţi ani. Cu vervă şi umor, Adrian Cioroianu desface fapte şi întâmplări, evenimente serioase şi poveşti din culise, cu o uşurinţă surprinzătoare care prinde la public. Ca om de televiziune, cred că este o calitate deosebită a unui profesor şi diplomat, care-şi ia rolul foarte în serios, fără a face mare caz din asta’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii’’.

Difuzare TVR2: sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 10:00

Reluare TVR2: luni, 10 decembrie, ora 8:30

marţi, 11 decembrie, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminica, 9 decembrie 2018, ora 9:00

Difuzare TVRI: luni, 10 decembrie 2018, ora 1:00

sâmbătă, 15 decembrie 2018, ora9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 10:00

17:30 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-olume tot maiurbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.13: La Roche Guyon

În parte săpat în faleza calcaroasă dintr-o curbă a râului Sena, castelul La Roche Guyon supraveghează de sus o grădină de legume şi de fructe ieşită din comun. Dezvoltată de ducele Alexandre de la Rochefoucauld la începutul secolului al XVIII-lea, această grădină este totodată un loc de agrement, dar şi destinat producţiei şi experimentelor care reflectă spiritul iluminist.

Redactor: Gabriela Onea

18:00 Ora de Stiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Horia Roman Patapievici:

"Nu au învins nici confiscarea ei, nici violenţa mineriadelor din simplul motiv că ideile lor nu s-au impus. Conţinutul revoluţiei a impus alte ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

Iarba verde de acasă

Iarba verde de acasă

publicat: joi, 19 decembrie 2024

În lunca Oltului, un inginer constructor, care a lucrat mulţi ani în Israel și în Canada, s-a întors în țară după ce a primit în urma ...

 

#tvr2