loader

Mic dejun cu... Andrei Pleşu

Invitatul la cafeaua din această sâmbătă, 9 mai, este  Andrei Pleşu. De la 9:00, vă aşteptăm pe TVR 2 şi TVR HD, unde Daniela Zeca Buzura şi invitatul ei vor discuta „relaxat şi substanţial despre comunicarea fără comunicare”.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Andrei Pleşu este o personalitate cunoscută a elitelor româneşti, care „s-a bucurat” de atenţia specială a Securităţii odată „punerea în scenă” a mişcării „Meditaţia Transcedentală”, la conferinţele căreia a participat. Acest fapt i-a adus, retragerea dreptului de semnătură şi al celui de a profesa şi „exilarea” ca muzeograf la Aşezământul Rosetti-Tescanu, de la Tescani/Bacău. A fost o perioadă fastă, de filozofare, meditaţie şi răgaz pentru scris finalizată cu un celebru jurnal care avea să vadă lumina tiparului în 1994.

În februarie 1996, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, mărturisea de altfel, că a ajuns din întâmplare în CFSN, laolaltă cu o mulţime de intelectuali de marcă ai României postdecembriste. Credea şi el, ca noi toţi, în fervoarea şi entuziasmul acţiunilor din acele prime zile de descătuşare şi în credinţa că ţara noastră este, în sfârşit, pe drumul cel bun.

După evenimentele din 1989, a fost primul ministru al culturii (1989 - 1991) care a avut cu adevărat un prestigiu intelectual şi de imagine demn de funcţia pe care a ocupat-o. Numirea sa a însemnat şi crearea imediată a două mari instituţii de cultură: Muzeul Ţăranului Român (fostul Muzeu al PCR) la conducerea căruia l-a numit pe Horia Bernea şi Oficiul Naţional de Documentare şi Expoziţii de Artă, transformat apoi în Muzeul Naţional de Artă Contemporană aflat, până de curând, sub directoratul regretatului Mihai Oroveanu.

„Carismatic, cu o prezenţă bonomă şi sclipitoare, cu replică savantă şi plină de umor, cu alăturări surprinzătoare de tonuri şi idei, Andrei Pleşu este o prezenţă ce nu poate trece neobservată. Şi, pentru că totul în lume se face şi se desface mai ales prin vorbe, azi, la micul dejun, Daniela Zeca Buzura şi Andrei Pleşu vor discuta relaxat şi substanţial despre comunicarea fără comunicare”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii Mic dejun cu un campion.

Este director, membru fondator şi editorialist al revistei culturale „Dilema”, devenită ulterior „Dilema Veche”. Alături de Gabriel Liiceanu se implică în proiectul transformării Editurii Politice în Editura Humanitas la care i se publică ulterior „Jurnalul de la Tescani”, „Minima Moralia” şi „Limba păsărilor”. În 1993 înfiinţează o instituţie postdoctorală unică în România: Colegiul Noua Europă şi primeşte la Berlin „New Europe Prize” pentru constituirea unei Europe fără graniţe culturale.

În prezent este un fervent blogger, editorialist, profesor, scriitor de succes – publică în ţară şi în străinătate,  editează audiobook-uri într-o lectură care descifrează sensurile ascunse ale ideilor – şi, pe cât posibil, ocoleşte studiourile de televiziune chiar dacă mai acceptă să apară din când în când. Ultima dată a fost prezent în programele TVR a fost în 2011, într-un format foarte bine primit de public: „50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu”.

 

***

Despre „Mic dejun cu un campion”

În fiecare sâmbătă dimineaţa, Daniela Zeca Buzura vă invită la o confesiune proaspătă despre performanţă, la o discuţie relaxată cu personalităţi remarcabile sau tineri frumoşi şi optimişti care au încercat deja certitudinea succesului. Pentru grăbiţii creativi, pentru cei care-şi beau cafeaua la volan şi-şi fac programul de la 9 la 17, le aducem Mic dejun cu un campion.

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această emisiune se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cuvinte puţine şi simple, provocăm şi ne dorim o confesiune despre performanţă, spusă alături de o revistă preferată interlocutorului sau de un alt obicei de dimineață al celui invitat, aşa încât impresia de cuceritoare familiaritate să fie cheia atracţiei acestei emisiuni.

 

 

 

 

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2