loader
Foto

Galerie foto

Memorialul durerii: „Un anchetator care n-a bătut, n-a anchetat”

Sâmbătă, 23 noiembrie, „Memorialul Durerii” l-a prezentat  pe Marian Pîrvulescu, anchetatorul acuzat de moartea disidentului Gheorghe Ursu.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția emisiunii din 23 noiembrie este disponibilă pe TVR+

Pe 21 septembrie 1985, inginerul Gheorghe Ursu este arestat de Miliţie, pe motiv că ar deţine valută. Este dus la sediul Miliţiei din Calea Rahovei, unde este interogat timp de 57 de zile. Bătut de anchetatori, acesta este torturat şi de doi colegi de celulă, care au acţionat la ordinele conducerii centrului de detenţie. „Ursu, dezbrăcat, era răstignit de paturi precum Iisus Hristos şi bătut peste testicule cu un creion sau o bucată de lemn”, descrie un fost ofiţer modul în care l-a găsit pe deţinut.

Cu o peritonită pe post de cauză a decesului, fiul victimei – Adrian Ursu – împreună cu avocatul cazului şi jurnalistul Christian Levant au încercat, încă din 1990, să dovedească implicarea Miliţiei şi a Securităţii în moartea lui Ursu.  Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţia fiului abia în aprilie 2000 dosarul pe care-l avea Gheorghe Ursu.

Rudele lui Gheorghe Ursu au susţinut, încă de la bun început, că el a fost arestat pe baza scrisorilor pe care le-a trimis la postul de radio Europa Liberă. În plus, în timpul percheziţiei la domiciliu, lui Ursu i-a fost confiscat jurnalul personal – unde critica paranoia şi greşelile imense pe care Ceauşescu le-a făcut.

Printre vinovaţii de moartea disidentului s-au aflat ofiţerii de miliţie Tudor Stănica, Creanga Mihail, Burcea Ştefan, deţinutul de drept comun Marian Clită.

Însă, vinovatul principal pentru moartea lui Gheorghe Ursu este anchetatorul cazului,  Marin Pîrvulescu, singurul care nu a fost cercetat de autorităţi, el primind Neînceperea Urmării Penale din partea procurorilor militari.

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Biserici ardelene-biserica monument de la Dalnic (jud. CV)

Redactor: Balázs János

*Muzică clasică

Redactor: Jakabffy Tamás

Producător: Kacsó Edith

13:30 Levintza prezintă

Redifuzare

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2