loader
Foto

Galerie foto

Memorialul durerii: „Robirea nu trebuie să se facă cu voința noastră”

Sâmbătă, 20 februarie, serialul „Memorialul durerii” prezintă cazul generalului Rădescu şi al ultimului guvern democratic înainte de instaurarea regimului comunist. De la ora 16:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

La 6 decembrie 1944 Regele Mihai l-a numit pe generalul Nicolae Rădescu în funcția de prim-ministru al României. Deși a durat numai trei luni, guvernarea sa a rămas în istorie ca ultima încercare de împotrivire la instalarea regimului comunist în țară.

În timpul mandatului – 6 decembrie 1944 – 28 februarie 1945 – generalul Rădescu a trebuit să contracareze agitaţiile şi procesul de acaparare a puterii de comunişti, printr-o coaliţie formată din Patidul Naţional Ţărănesc, Partidul Naţional Liberal şi Frontul Naţional Democrat.

Cu o strălucită carieră militară, Nicolae Rădescu se distinge la comanda de divizion din Regimentul 5 Călăraşi fiind decorat cu cea mai înaltă distincţie, ordinul Mihai Viteazu. În 1919 este avansat la gradul de colonel, iar între 1920-1926 este numit adjutant regal, pentru ca în următorii doi ani să lucreze ca ataşat militar la Londra.

Îşi dă demisia din armată în 1933 – în timpul domniei lui Carol al II-lea –  iar din cauza poziţiei sale publice faţă de armata germană, este închis timp de un an la Lagărul de internaţi politici de la Târgu Jiu. Va fi eliberat din lagăr la data de 29 sept 1942, iar dup 23 august 1944, revine în armată cu gradul de general de corp de armată şi numit în funcţia de şef al Marelui Stat Major.

„Misiunea guvernului de a reinstaura ordinea şi stabilitatea în ţară s-a dovedit însă imposibilă, pentru că toate eforturile făcute de generalul N. Rădescu în acest sens erau sabotate chiar din interiorul guvernului de către comunişti şi aliaţii lor, în primul rând de Frontul Plugarilor, care avea sarcina de a crea o stare confuză şi explozivă în lumea satelor”, scrie Revista Memoria.

În urma crizei politice declanșate de PCR în februarie 1945 și a ultimatumului dat de Andrei Vâșinki, regele Mihai a fost nevoit să accepte demisia lui Rădescu, numindu-l în cele din urmă pe Petru Groza prim-ministru.

Despre adjunctul ministrului de Externe al URSS, premierul Rădescu nota în însemnările sale: „Cineva cu puţină experienţă la oameni nu poate să nu-şi dea seama din primul moment când îl vede că are în faţa lui pe unul din cei mai primejdioşi şi falşi oameni. Figură inteligentă, ochi sticloşi cu privire tăioasă, cu sprâncene când ridicate, când încruntate, cu zâmbet perfid, cu întreaga faţă de o severitate care îngheaţă,  un fior te străbate când îl vezi pe Vâşinski, mai ales dacă ştii şi funcţiunea pe care o îndeplineşte. (...) [Vâşinski] A venit şi, înfuriat ca o fiară, i-a comunicat Regelui că guvernul format de mine trebuie să se retragă, imediat să se formeze un guvern Groza «aceasta fiind voinţa lui Stalin». Iar fiindcă până a doua zi guvernul nu demisionase, la ora 4 a venit din nou la Palat şi, intrând la Rege, i-a bătut cu pumnul în masă spunându-i: «încă n-a plecat generalul Rădescu???»”

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

3:10 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.5

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2