loader
Foto

Memorialul Durerii prezintă povestea grupului Silviu Socol

Seria „O istorie a bravilor” continuă în această sâmbătă cu prezentarea luptătorilor anticomunişti din munţii Făgăraş organizaţi în jurul lui Silviu Socol. Episodul poate fi urmărit pe 12 septembrie, de la ora 13:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Documentarul este disponibil online pe TVR+.

Luptătorii anticomuniști din Munții Făgărașului au fost arestați și supuși unor torturi groaznice în anii `50. În rapoartele şi în declaraţiile martorilor, sunt amintite nume cunoscute deja în galeria călăilor: căpitanul Ion Cârnu, maior Ghoerghe Mezei, colonel Ambruş Coloman, maior Matuşa Andreiescu, colonel Mihail Patriciu, coloneii Birta şi Iacob.

În cazul celor răniţi, barbaria întrecea orice imaginaţie. Atât Silviu Socol, cât şi Dumitru Moldovan sau Ioan Ilioiu au fost bătuţi peste răni şi chinuiţi în anchete imediat ce au ieşit din operaţii. Copii satelor au fost legaţi de cruci, torturaţi şi aduşi în carcerele Făgăraşului, maicile lupătorilor lovite  cu parul peste oase în văzul copiilor

Părintele Ghedeon Socol a închis ochii fără să știe ce s-a întâmplat cu fiul lui cel mai mic, din cei 7 câți avea. Cei 7 frați au rămas numai în amintirea lui Aurel Socol, alături de durerea de a nu putea îmbătrîni împreună. Abia î n anul 1964, s-a aflat de executarea lotului „Silviu Socol” în Cetatea Braşovului. Dar niciodată familia n-a avut o confirmare scrisă. Şi nimeni n-a ştiut până astăzi că luptătorii au fost executaţi în anul 1952.

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2