loader
Foto

Memorialul Durerii prezintă povestea fraţilor partizani Andrei şi Gheorghe Haşu

Seria „O istorie a bravilor” continuă în această sâmbătă, 26 septembrie, cu un nou documentar despre luptătorii anticomunişti din munţii Făgăraş. De la ora 13:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Editia este disponibila online pe TVR+.

Iarna anului 1952, comuna Pojorta, un alt grup de luptători anti-comunişti printre care fraţii Andrei şi Gheorghe Haşu înfruntă cu demnitate represiunile Securităţii. Primul care cade împuşcat este Andrei Hasu, primul născut al Haşilor din Pojorta, o familie cu adânci rădăcini în pământurile Făgăraşului. Din grup cad răpuşi de gloanţe şi Gelu Novac şi Gheorghe Sovaila. Mărturiile celor rămaşi, din familiile luptătorilor din Munţii Făgăraş, sunt cutremurătoare.

Fratele lui Andrei Haşu, Gheorghe, a primit 25 de ani de muncă silnică. Părinţii partizanilor au fost obligaţi să semneze mandatele de arestare şi să achite cheltuielile de judecată. Securitatea o obligă pe Eugenia Haşu să intenteze proces de divorţ, sperând că Ghoerghe se va întoarce din munţi. Tribunalul Făgăraş pronunţă sentinţa, iar Eugenia se întoarce în satul părinţilor. Odată cu ea, se mută şi securiştii în civil care o urmăreau.

Gheorghe Haşu a fost arestat 3 ani mai tâziu, în vara anului 1955, când ultimii partizani din munţi au fost păcăliţi de un fost membru al grupului care le-a promis intermedierea fugii în Grecia.

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

7:00 Teleshopping

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
Dieta - moft sau sănătate?

Dieta - moft sau sănătate?

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Corpurile perfecte de pe rețelele de socializare au determinat o creștere spectaculoasă a numărului de diete considerate miraculoase, când în ...

1001 de nopți portugheze: Palatul Pena din Sintra

1001 de nopți portugheze: Palatul Pena din Sintra

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Palatul marchizilor de Fronteira, palatul Pena din Sintra şi cel din Queluz sunt trei comori arhitecturale din patrimoniul portughez pe care le ...

Lavanda, planta care alungă insomnia

Lavanda, planta care alungă insomnia

publicat: joi, 05 septembrie 2024

”Lavandula”, pe numele ei științific, include 47 de specii cunoscute de plante cu flori perene și ar proveni, se pare, din bazinul Mării ...

 

#tvr2