loader
Foto

Galerie foto

„Memorialul durerii” prezintă grupul de rezistenţă din masivul Vlădeasa

Echipa Memorialului continuă seria „O istorie a bravilor” -  dedicată luptătorilor anticomunişti din munţi, iar în această sâmbătă, pe 8 august, urmăriţi partea a II-a din documentarul dedicat grupului Capotă-Dejeu. De la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Timp de zece ani, între 1947-1957, aşezările de la poalele masivului Vlădeasa devin adăpost pentru una din cele mai importante mişcări protestatare, o verigă din frontul de luptă şi rezistenţă din Apuseni, în faţa monopolizării puterii de către comunişti.

Ne găsim în faţa unui lot de luptători politici. Obiectivele doctorului Iosif Capotă şi ale fratelui său întru suferinţă şi moarte dr. Alexandru Dejeu erau focalizate pe revolta totală împotriva regimului politic comunist.

Şi doctorul Iosif Capotă, şi  doctorul Alexandru Dejeu, conducătorii grupului, erau foarte tineri la vremea aceea. Alexandru Dejeu terminase ca şef de promoţie Medicina la Cluj,  se căsătorise şi avea o  fetiţă de patru ani, Liana Carmen.  În momentul arestării, practica medicina în comuna Dragu, din fostul raion Jibou. Doctorul Iosif Capotă se căsătorise imediat după terminarea Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti. S-a stabilit la Huedin, aproape de Mărgău – locul în care se născuse şi de care era foarte ataşat.  În decembrie 1957, când a fost reţinut după zece ani de luptă subversivă, îşi va lăsa soţia cu cele două fetiţe în voia sorţii.

Grupul Capotă – Dejeu s-a concentrat mai mult pe o rezistenţă morală şi pasivă de a se menţine repere anticomuniste în mediul rural al Munţilor Apuseni, ca modele de urmat de către ţărani. Cei doi doctori erau înarmaţi cu pistoale, dar nu au folosit armele împotriva autorităţilor şi s-au ferit să fie văzuţi sau să jefuiască. Aceştia au răspândit circa 5000 de manifeste şi-i sfătuiau pe oameni cum să refuze cooperativizarea şi introducerea ideologiei comuniste la sate.

În fostul sediu al securităţii din Cluj, au fost anchetaţi, începând cu 7 decembrie 1957, toţi membri grupului Capotă-Dejeu.

Anchetatorii le cereau celor doi capi de lot să-şi mărturisească activitatea duşmănoasă, contrarevoluţionară, fascistă împotriva regimului democrat popular. Timp de aproape trei luni, interogatoriile şi confruntările sunt din ce în ce mai grele. Faptele sunt dezvăluite pe măsură ce atât doctorul Capotă cât şi doctorul Dejeu sunt convinşi că oamenii sunt arestaţi şi că a obţinut pe calea forţei, toate datele anchetei.

 

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

6:25 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2