loader

„Memorialul durerii” prezintă cazul generalului Constantin Cernat

A luptat în ambele războaie mondiale, iar meritele sale au fost recunoscute de Casa Regală, Spania, Franţa sau Polonia. Însă pentru comunişti, Cernat a fost un duşman al statului şi a fost întemniţat. Povestea a fost prezentată sâmbătă, de la 16:00, la TVR 2 și TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Născut în localitatea Şerbăneşti (judeţul Bacău), în 1883, Constantin Cernat a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din Iaşi şi şcoala de ofiţeri. În timpul Primului Război Mondial, el a luptat în calitate de comandant în fruntea unui regiment de vânători de munte şi a apărat poziţiile româneşti de la Coşnea, Poiana Uzului, Cireşoaia, Mărăşti sau Mărăşeşti. A participat la 32 de atacuri la baionetă şi de 17 ori a fost împuşcat.

Pentru faptele sale de eroism, a fost decorat cu Virtutea Militară, Ordinul Mihai Viteazu (din partea Casei Regale), din partea Franţei i s-a oferit distincţia Legiunea de Onoare în grad de comandor, Spania i-a oferit cea mai înaltă distincţie militară, a primit Virtutea Poloneză, iar fosta Cehoslovacie i-a acordat distincţia Leul Alb.

După încheierea Primului Război Mondial, Constantin Cernat a fost numit prim-comisar regal, fiind cel care i-a arestat pe Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu Dej, Max Goldstein sau Gheorghe Cristescu, la organizarea Congresului Comuniştilor din Dealul Spirii.

Odată cu venirea comuniştilor la putere, Cernat a fost arestat, bătut şi, în cele din urmă, ucis în închisoarea Gherla, la vârsta de 77 de ani. Şi membrii familiei sale au avut de suferit; cei trei fii au fost arestaţi şi bătuţi, cele două fiice nu şi-au putut găsi loc de muncă, iar soţia generalului a murit în urma presiunilor şi hărţuirii din partea Securităţii.

Povestea generalului Constantin Cernat a fost difuzată pentru prima oară tot de „Memorialul Durerii”, în anii 90. Urmaşii familiei au primit de la închisoarea Gherla un pachet care conţinea ultimele bunuri şi haine ale generalului, iar ei au deschis pachetul pentru prima oară în faţa echipei „Memorialului Durerii”.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. „Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:00 Ocolul pământului în 80 de zile

Film * Ocolul pământului în 80 de zile (Around the world in 80 days-Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit, 2021)

*Partea a doua (din patru)

Regia: Steve Barron

Cu: David Tennant, Ibrahim Koma, Leonie Benesch, Peter Sullivan

*Serial de aventuri

(Reluare)

2:50 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2