loader
Foto

Galerie foto

Memorialul durerii: preotul Gheorghe Coman şi puterea credinţei

În seria de documentare „Primăvara creştină”, echipa Memorialului difuzează sâmbătă, 6 februarie, un material de colecţie despre una dintre figurile emblematice ale rezistenţei bisericii împotriva comunismului. De la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Arestat în mai mult rânduri, slujitor neobosit al credinţei lui şi al enoriaşilor parohiei „Bisericii cu lună” din Oradea, părintele Gheorghe Coman este una dintre figurile emblematice ale rezistenței bisericii ortodoxe împotriva comunismului.

Născut în comună Murani, judeţul Timiş, Gheorghe Coman a studiat teologia şi dreptul la Cernăuţi. În anul 1943 a plecat în Munţii Tatra, pe frontul din Cehoslovacia, unde a primit gradul de maior şi mai multe decoraţii. Odată cu încheierea războiului, el s-a stabilit la Oradea unde a fost numit preot al bisericii din cartierul CFR-istilor.

Din 1947, părintele Gheorghe Coman a fost condamndat în total la 12 ani de închisoare, fiind arestat de şapte ori şi judecat de trei ori: la Timişoara, la Oradea şi la Cluj. Prima dată a fost condamnat, în urma unei înscenări pentru port ilegal de armă. Însă ultima arestare s-a petrecut direct din stradă şi avea să-i aducă părintelui Gheorghe Coman o nouă condamnare: instigare împotriva ordinii sociale şi şase ani de temniţă.

Ana Blandiana, cunoscuta disidentă şi autoare, este fiica preotului Coman, iar în momentul arestării, ea avea cinci ani. Despre seara în care a el a fost acuzat de port ilegal de armă, ea povesteşte: „Au urmat câteva ore de percheziţie, în pod, în pivniţă, cu toate lucrurile din dulap scoase. Totul devenise un morman şi când s-a terminat tot, au dat de pe masa din sufragerie lucrurile jos, iar cel care era şeful s-a aşezat, i-a spus şi lui tata să se aşeze, să asiste la procesul verbal al percheziţiei. A început să scrie şi i-a spus  «Părinte, ne daţi voie să controlăm şi toaleta?» (...) Atunci unul  dintre ei a tras sertarul cu lucrurile mele şi deasupra era un revolver. Nu văzusem [până atunci un] revolver, dar mi-au căzut ochii pe faţa tatei care se schimbase, nu mai semăna cu el şi mi-am dat seama că e ceva foarte grav. Tata a fost arestat pentru port ilegal de armă...”


„Trece prin închisori grele: Oradea, Jilava, Aiud şi prin lagărul de la Ostrov. Datorită anchetelor de noapte, cu proiectoare în ochi, iese aproape orb din închisoare. Moare la câteva după eliberare”, spune Lucia Hossu Longin în documentarul „Puterea credonţei: Părintele Gheorghe Coman”.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.


***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

 

6:00 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

6:40 Teleshopping

 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2