loader

Memorialul Durerii: 25 de ani de la prima difuzare

Sâmbătă, 27 august, am urmărit la TVR 2 o ediţie aniversară, în care am discutat despre istoria şi impactul serialului-documentar Memorialul Durerii. De la ora 16:10, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Într-o zi de miercuri, 14 august, în 1991, TVR difuza primul episod al Memorialului Durerii. Urmau să fie difuzate – în total – şase episoade, care prezentau regimul comunist până la epoca Nicolae Ceauşescu, însă impactul primelor poveşti spuse de echipa emisiunii coordonată de Lucia Hossu Longin a fost atât de puternic, încât a mers mai departe, ajungând astăzi la 208 episoade.

„Nimeni nu şi-a imaginat cât de violentă, cât de inumană a fost represiunea comunistă”, spune Lucia Hossu Longin.  Memorialul este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. Cele 208 episoade realizate până în prezent au creionat cel mai dureros capitol din istoria recentă şi reprezintă, în continuare, unul dintre cele mai puternice demersuri jurnalistice.

Ediția specială „Recuperarea trecutului, a istoriei comuniste în Memorial” este difuzată în această sâmbătă, 27 august şi va fi moderată de istoricul Adrian Cioroianu. În platoul emisiunii vor fi prezenţi: prof. univ. dr. Manuela Cernat-critic de film, Radu Preda-președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Dănuț Iacob-participant la Revolta de la Brașov din noiembrie 1987, Octav Bjoza-președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Nicolae Ciurică-ultimul supraviețuitor al rezistenței din munți şi autoarea serialului, Lucia Hossu Longin.

„Memorialul a fost un act de dreptate. Asta a fost dorinţa mea, să fie un act de dreptate pentru cei care au murit, neştiuţi de nimeni, în puşcării. Memorialul Durerii este o întreprindere monumentală, este unic în Europa de Est. Şi cred că este o datorie împlinită a Televiziunii Române faţă de cei 45 de ani de comunism şi faţă de cele 2 milioane de victime ale represiunii comuniste”, adaugă realizatoarea serialului.

Început în 1991, Memorialul durerii a prezentat, de-a lungul timpului, evenimentele petrecute o dată cu încheierea celui de al Doilea Război Mondial şi până la începutul anilor ’90. De-a lungul anilor, episoadele au fost difuzate în cadrul unor cicluri care prezentau Rezistenţa din munţi, lagărele şi sistemul concentraţionar românesc,  dramele colectivizărilor şi epurărilor cultelor religioase, şamd. În 2013, Memorialul a adus seria Torţionarii, în care au fost prezentaţii şefii odioaselor închisori din ţară, iar în toamna acestui an, pe TVR 2 va fi difuzată noua serie Oameni şi Suboameni, în care vor fi prezentate biografiile detaliate ale celor care au condus represiunea, de la Teohari Georgescu, până la Alexandru Drăghici şi mulţi alţii.

Pentru echipa Memorialului, a fost o luptă contra cronometru, pentru de a-i prinde în viaţă pe care care au influenţat acest „malaxor al sufletelor”. Emisiunea a înregistrat ultimele mărturii ale torţionarilor Alexandru Nicolski sau Gheorghe Crăciun, a prins ultimele confesiuni ale lui Petre Ţuţea şi a făcut cunoscut publicului român curajul unor oameni ca Elisabeta Rizeasau, l-a adus la suprafaţă pe bătrânul Ogoranu şi a arătat sacrificiile inumane cu care s-au construit marile „realizări” ale socialismului, prezentând lagărele de la Balta Brăilei, Baia Sprie sau Canal.

„Lucia Hossu a fost primul om, care a intrat în multe locuri. Ea a deschis porţile de la Sighet", povesteşte Alexandru Munteanu, producătorul emisiunii, membru al echipei Memorialului încă din 1993. Alături de Alexandru Munteanu, din echipă mai fac parte: Dan Necşulea (producător executiv), Doina Teodoru (redactor), Sebastian Chelu (editor imagine), Cornel Ciuleanu (procesare şi mixaj), Mihaela Constantinescu (regizor muzical), Ion Cristodulo (imagine), Valentin Ilie (imagine).

7:50 Mystic

Serial * Mystic (Mystic-Noua Zeelandă, 2020-2022)

Cu: Macey Chipping, Laura Patch, Cathy Downes

*ep.7 si 8
*Serial aventuri
. Adolescenta Issie Brown s-a mutat recent, de la Londra, într-un orăşel liniştit din Noua Zeelandă, în peninsula Kauri Point. Iniţial, nu reuşeşte să se adapteze şi îi e dor de viaţa pe care a lăsat-o în urmă. Dar treptat, Issie e primită în cercul tinerilor localnici pasionaţi de cai şi apărători ai naturii sălbatice. Întâlnirea cu un armăsar neîmblânzit alb, pe nume Mystic, o fascinează şi o ajută să se integreze în noua ei comunitate.

8:45 Teleshopping

 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2