loader

„Memorialul durerii” revine cu o nouă serie de documentare: „Generalii martiri”

Sâmbătă, 14 februarie, cunoscutul serial a revenit la TVR 2 cu noi documentare dedicate conducătorilor Armatei Regale care au fost condamnaţi odată cu instalarea noului regim comunist. Primul episod a fost difuzat de la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Seria „Generalii martiri” este deschisă de cazul Nicolae Macici. Alături de alți conducători ai Armatei Regale, generalul Macici a fost condamnat la moarte pentru crime de război imediat după instalarea guvernului Petru Groza. El a făcut parte din primul lot de „criminali de război”, care a ajuns în faţa instanţei la 14 mai 1945. Macici şi ceilalţi ofiţerii care deţinuse funcţii în Transnistria şi Basarabia erau acuzaţi că pregătise şi executase masacrul de la Odessa, din 1941.

La 22 mai, în acelaşi an, Nicolae Macici şi 28 de ofiţeri au primit pedeapsa capitală, însă, prin intervenţia Regelui Mihai, sentinţa lor a fost comutată în închisoare pe viaţă.  A fost închis la Jilava, Dumbrăveni şi Aiud, unde a şi decedat la 15 iunie 1950.

Ediţia de sâmbătă a „Memorialului durerii” reface firul roşu al procesului din 1945 şi, împreună cu mărturiile foştilor colegi din închisoare şi ale membrilor familiei sale, arată că verdictul de „criminal de război” a fost o exagerare a autorităţilor comuniste.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. „Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

1:35 Hai Hui cu Marina

Marina Almasan pleaca in lume. Se duce ,,hai-hui” pentru a gasi cele mai interesante locuri de vizitat, dar pentru aceasta si-a gasit calauze inspirate: romani care s-au stabilit pe meleaguri straine, s-au adaptat acolo foarte bine si nu si-au uitat, totusi, originea.

Se anunta o emisiune de travel foarte dinamica, atractiva, cu multe wow-uri care va vor tine in fata televizorului fara sa clipiti.

In aceasta editia, Marina poposeste in Anglia, iar Londra va epata, ca de fiecare data, fiind o capitala cu alura imperiala si spectaculoasa.

Prezentator: Marina Almasan

Producator: Marina Almasan

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilicile majore din Roma

Cap compas: Bazilicile majore din Roma

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

 

#tvr2