loader
Foto

„Memento”, filmul de artă al săptămânii

Thriller excepţional în regia lui Christopher Nolan - luni, 13 octombrie, începând cu ora 23.10.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Leonard Shelby poartă îmbrăcăminte “de firmă” şi se deplasează numai la volanul unui Jaguar. În schimb, locuieşte în moteluri sordide şi-şi achită notele de plată cu bani gheaţă.

Singurul său gând este de a-l descoperi şi a se răzbuna pe cel care i-a violat şi ucis soţia. Dar căutarea e dificilă şi pentru că Leonard suferă de o formă rară şi incurabilă de amnezie care îl împiedică să-şi amintească fapte din trecutul imediat.

Ca să nu-şi piardă din vedere obiectivul, el se ajută de fişe, note, fotografii şi tatuaje făcute pe propriul corp.

"Memento" (SUA, 2000), în regia lui Christopher Nolan, cu Guy Pearce şi Carrie-Anne Moss, a avut 2 nominalizări la premiile Oscar 2002 (pentru scenariu şi montaj), o nominalizare la Globurile de Aur 2002 (pentru scenariu) şi alte 47 de premii şi 32 de nominalizări la diferite competiţii.

„Filmul de artă” – în fiecare luni, de la ora 23.10, la TVR 2

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian apreciază că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta. Filmul de artă şi autor înseamnă nu doar cineaşti care au intrat de mult în cultura mondială a cinematografului ci şi tineri cineaşti care experimentează, propun formule postmoderne, redimensionează arta filmică şi cuceresc marile festivaluri internaţionale: Philip Kaufman, Zhagke Jia,  Jacques Audiard, Vincent Paronnaud  şi Marjane Satrapi, Sylvian Chomet şi românii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer.

Programul seriei „Filmul de artă” reprezintă un adevărat regal cinematografic, cuprinzând filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. Fiecare film este precedat de o scurtă prezentare făcută de regizorul Laurenţiu Damian.

 

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2