loader
Foto

Galerie foto

Medicul şi scriitorul Ion Vianu, invitat la „Mic Dejun cu un Campion”

Fiu al celebrului estetician şi critic Tudor Vianu, Ion Vianu şi-a urmat tatăl în vocaţia literară, dar a urmat şi o specializare complexă, aceea de medic psihiatru. Dialogul, sâmbătă, 25 iulie, de la ora 10.00, la TVR 2 şi pe TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este redifuzare din 30 martie 2019 și este disponibilă online pe TVR+.

A plecat din România în 1977 şi s-a stabilit în Elveţia de unde nu uită să se întoarcă mereu şi să publice susţinut la cele mai prestigioase edituri din ţară.

"Am vrut să fiu un martor!’’ afirmă invitatul Danielei Zeca Buzura la cafeaua din această dimineaţă. Aşa că poziţia sa tranşantă în literatură, medicină, politică şi în societatea civilă îl face o voce extrem de prezentă şi de respectată.

’Un om e ca un vapor, scrie Ion Vianu. E nevoie de multe mile de ocol, de multe rotiri ale cârmei, pentru a schimba, cu un unghi mic, direcţia’’, spune amfitrionul emisiunii, Daniela Zeca Buzura, ca un preambul la vizita onorantă de astăzi din platoul emisiunii de la Grădina Verona.

Ion Vianu a venit special din Elveţia pentru lansarea celei de-a treia reeditări a volumului ’’Amor Intellectualis’’ şi pentru întâlnirea cu telespectatorii Televiziunii Române la emisiunea Mic Dejun cu un Campion. O revedere de mult aşteptată care, iată, s-a întâmplat, deloc hazardat, în aceste zile de toamnă, într-o atmosferă caldă, atât ca sentimente şi ton al conversaţiei, cât şi ca dominantă de culoare aurie a anotimpului.

(w882) Ion Vianu

Dacă intri în labirintul celor trei Vianu – pentru că vorbim de Tudor Vianu, Ion Vianu şi Ştefan Vianu –, poţi rămâne impresionat de parcursul intelectual ferm al fiecăruia, atât de apropiaţi, dar atât de diferiţi’’, spunea un bun prieten de familie şi în ale scrisului. O aristocraţie intelectuală de familie care şi-a dovedit pe deplin caratele valorii, precum o bijuterie veche, de colecţie.

Invitat permanent la manifestările literare din ţară, Ion Vianu, care a debutat cu adevărat în literatură la 70 de ani, este o personalitate de primă linie a culturii române. Descendent al unui celebru tată, esteticianul şi criticul literar academician Tudor Vianu, Ion Vianu ’’a trădat’’ literatura pentru medicină, devenind unul dintre cei mai reputaţi specialişti în psihiatrie, un domeniu repudiat şi folosit în perioada comunistă ca mijloc de reducere la tăcere a răzvrătiţilor sistemului.

Drept pentru care Ion Vianu a preferat să plece din ţară decât să facă pactul păcătos cu Securitatea. Şi-a construit, cu tenacitate şi pricepere, o carieră în Elveţia unde este recunoscut pentru metodele sale terapeutice într-un domeniu atât de volatil precum psihicul uman.

Această experienţă cotidiană i-a îmbogăţit aria de inspiraţie şi a ieşit la iveală, de data aceasta, scriitorul cu vocaţie, iar cărţile pe care le-a publicat sunt dovada talentului şi a prolificităţii sale. Stil şi formă, idee şi conţinut, toate definesc un autor remarcabil format într-un mediu intelectual excepţional.

"Introducere în psihoterapie" apărută în 1975 a circulat pe sub mână, după ce tirajul s-a epuizat rapid. A fost de altfel şi singura carte dedicată acestui domeniu apărută la noi, în afară de traducerile din literatura străină de specialitate. Acelaşi an mai consemnează o apariţie editorială notabilă, ’’Stil și persoană’’, distinsă în 1976 cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, după care, abia în 1994, îl regăsim pe Ion Vianu alături de bunul său prieten Matei Călinescu într-o carte confesivă, ’’Amintiri în dialog’’.

(w882) Ion Vianu

Din 2004, Ion Vianu se dedică susţinut scrisului, apărându-i cam o carte pe an: ’’Caietele lui Ozias’’, 2004, ’’Paramnezii ’’, 2005, ’’Vasiliu, foi volante’’, 2006, ’’Blestem și Binecuvântare’’, 2007, romanul ’’Necredinciosul ’’, şi ’’Investigații mateine’’ în 2008, ’’Exercițiu de sinceritate’’, 2009, ’’Amor intellectualis’’, 2010 (Premiul ’’Cartea anului’’ acordat de revista ’’România Literară’’), ’’Apropieri ’’, 2011, ’’Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri’’ în 2015.

’’Pot să vă spun că în România există un capital intelectual important, nivelul intelectual - cerebral este semnificativ. Ceea ce nu există este solidaritatea socială. România este o lume compusă din indivizi, iar societatea nu este agreată. Ceea ce v-aş ruga eu din toată inima este să constituiţi o societate, ca generaţia următoare să ia cunoştinţă de faptul că aceasta există, că nu totul merge către profitul individual, că trebuie să faci anumite sacrificii pentru a alcătui o lume solidară mai bună, mai eficace, mai valabilă’’ , spune Ion Vianu.

Ion Vianu

***

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:45 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2