loader
Foto

Mărturii şi confesiuni de colecţie, la IERI-AZI-MÂINE

În această săptămână, ne reîntâlnim cu câteva din marile nume care au ajuns, în ultimul sezon, în platoul emisiunii IERI-AZI-MÂINE. De la ora 16:00, de luni până vineri, vă aşteaptăm cu Emy Drăgoi, Virgil Ogăşanu, Maria Nagy şi mulţi alţii.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

De luni până vineri, Corina Dănilă ne aduce „amintiri pentru viitor”. Timp de 60 de minute, avem cele mai bune materiale din Arhiva de Aur a TVR, cele mai îndrăgite personalităţi şi cele mai frumoase poveşti. „Nostalgicii vor zâmbi, tinerii vor ridica din sprâncene, iar visătorii vor aplauda”, astea sunt emoţiile pe care le vor stârni cele 60 de minute ale emisiunii. Carmen Movileanu, producătorul emisiunii, crede că „o poveste pe zi ar face bine fiecăruia dintre noi”, aşa că fiecare zi a săptămânii va veni cu câte una diferită.

Săptămâna începe cu o zi specială, dedicată jazzului. Luni, 5 septembrie, ne reîntâlnim în platoul emisiunii cu Emy Drăgoi, „regele jazzului la acordeon”, așa cum a fost numit de francezi. Din Poiana Vărbilău, Prahova, Emy a studiat la Liceul de Artă din Ploieşti, apoi a mers în Franţa unde a absolvit Academia de Jazz „Bill Evans” din Paris.

A ales să revină în ţară, unde a înfiinţat o şcoală de muzică pentru copiii expaţilor în Bucureşti, un centru cultural în Ploieşti care îi poartă numele şi a organizat unicul festival internaţional “Nopţi albe la acordeon” - unde performează instrumentişti de nivel mondial în muzica pentru acordeon, cu teme din folclorul românesc, internaţional, muzică clasică, contemporană şi jazz. Ediţia, difuzată în premieră în iunie 2016, este disponibilă online pe TVR+.

Marți, 6 septembrie, de la ora 16:00, Corina Dănilă stă de vorbă cu nimei altul decât Virgil Ogășanu, în ziua dedicată teatrului. În vârstă de 75 de ani, actorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București în anul 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov și a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, în piesa „'Steaua fără nume'' de Mihail Sebastian (rolul lui Miroiu).

Din 1965 lucrează la Teatrul Bulandra, însă de-a lungul fructuoasei sale cariere, el a colaborat și cu TNB sau Notara, cât și alte scene din orașele țării. Printre filmele în care a jucat, se numără: „Răutăciosul adolescent” (r. Gh. Vitanidis, 1969), „Facerea lumii” (r. Gh. Vitanidis, 1971), „Tufă de Veneția” (r. Petre Bokor, 1976), „Al treilea salt mortal” (r. Alecu Croitoru, 1980), „Cântec pentru fiul meu” (r. Constantin Dicu), „Ministerul comediei” (r. Horațiu Mălăele, 1999), „Păcală se întoarce” (r. Geo Saizescu, 2006).

Virgil Ogăşanu a mai jucat în seriale de televiziune: ”Cu un pas înainte” (2007) și „Regina” (2008). Cu ajutorul colegilor de la Arhiva TVR, în ediție de marți vom revedea câteva momente de aur cu Ogășanu. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 8 septembrie, facem un popas pe scena teatrului românesc, unde ne-am întâlnit cu Maria Ploae. Născută în 1951, Maria a absolvit UNATC în 1975, la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher. A început să apară pe marile ecrane încâ din studenţie, cu roluri în Fraţii Jderi (1974) şi Un comisar acuză (1974).

Un an mai târziu, după absolvirea facultăţii, joacă alături de Florin Piersic în Pintea (1976) şi Dumbrava Minunată. De-a lungul anilor se remarcă prin rolurile din Faimosul paparazzo (1999), Vox Maris (1995), Binecuvântată fii închisoare (2002), iar tot în 2002 este decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Finalul săptămânii vine cu o nostalgie a muzicii ușoare, când revedem ediţia cu Maria Nagy, cântăreaţa-cameleon a muzicii românești. Debutând cu un grup folk din Miercurea Ciuc, Maria Nagy ajunge să fie cunoscută prin Cenaclul Flacara în 1978. Marele succes survine când preia hituri pop-rock internaţionale şi este filmată la sugestia lui Tudor Vornicu.

Repertoriul şi faima sa cresc exponenţial, vin şi compoziţiile scrise special pentru solistă… până la mijlocul anilor ’80, când cântăreaţa pop-rock-folk semnează contracte în străinătate. Artista care – în anii ’70 – era asemuită cu Mireille Mathieu şi avea o voce puternică precum Bonnie Tyler, ne va cânta și ne va povesti care-s noile ei planuri pe scena muzicală. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

 

***

Emisiunea „IERI-AZI-MÂINE” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2