loader
Foto

Galerie foto

Mărturii din lumea disciplinei şi constrângerii militare

Daniela Zeca Buzura ne-a invitat la un nou „Mic dejun cu un campion”, alături de generalul (r.) Constantin Degeratu, fost Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române. Sâmbătă, 24 octombrie, de la 9:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Răsfăţul la o cafea bună cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura, continuă. Invitatul celei de-a doua ediţii este G-ral (r.) Constantin Degeratu. Personalitate complexă şi uneori controversată, G-ralul Constantin Degeratu este imaginea Armatei Române reconfigurate după primirea în NATO şi participările la misiunile de menţinere a păcii în Kosovo, Irak şi Afganistan.

Militar de carieră, moştenind în gene iubirea pentru uniformă – şi tatăl său a fost militar - Constantin Degeratu poate părea, la prima vedere, un om de o surprinzătoare modestie. Cu o capacitate uimitoare de reflecţie, analiză şi sinteză, cu o conversaţie familiară şi aplicată, generalul trecut în rezervă ne destăinuie câte ceva din cariera şi viaţa sa de familie, dar şi din lumea disciplinei şi constrângerii militare. Aflat într-un moment al vieţii în care nu mai trebuie să ceară permisiunea pentru a-şi expune explicit părerile, Constantin Degeratu face o analiză lipsită de rezerve asupra unor subiecte grave ale actualităţii imediate.

Cei 50 de ani de carieră militară, au început în familie prin învăţarea respectului pentru valorile fundamentale care zidesc caracterul unui viitor ofiţer. Apoi, viaţa şi-a urmat cursul firesc: liceul, Şcoala Superioară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu, apoi Academia de Înalte de Studii Militare din Bucureşti urmată de Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

Pregătirea militară superioară a continuat cu primul curs comun pentru ofiţeri  din cadrul NATO şi din fostele state membre ale Tratatului de la Varşovia (1991) şi de Cursul pentru generali şi amirali (1993) la NATO Defence College, Roma. Nu au fost singurele competenţe pe care le-a deprins în cadrul structurilor speciale de instruire. În 1994 termină cursurile Colegiului Naţional de Apărare, Bucureşti, în 1995 pe cele ale Colegiului Regal de Studii de Apărare (RCDS) din Londra, pentru ca, în 1996, să i se confere titlul de Doctor în Ştiinţă Militară, obţinut la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti.

O pregătire de elită, dublată de un parcurs profesional ascendent au motivat pe deplin numirea sa ca Şef al Marelui Stat Major General al Armatei Române (1997 - 2000). Un destin excepţional dacă ţinem seama că în perioada 1973 – 1989, nu a avut dreptul de a îndeplini funcţii de comandă sau de conducere în Armata Română din cauza criteriilor politice restrictive impuse împotriva cadrelor militare care aveau probleme legate de istoricul familiei.

„Fiecare soldat poartă în raniţă bastonul de mareşal’’ – spunea cândva Napoleon. Iar destinul lui Constantin Degeratu se pare că este exemplificarea perfectă a acestei expresii: de la funcţia de comandant de pluton în 1969 a avansat până la cea de general cu patru stele în 1997. Este unul dintre puţinii militari decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

„Greu de apreciat cum acest om, nu prea ’nalt de stat, dar cu o constituţie agilă, de vânător de munte, a petrecut mai bine de jumătate din viaţă, din cazarmă în cazarmă. Numai un caracter călit, cu o voinţă de fier şi cu o viziune foarte clară asupra viitorului şi-ar fi putut urmări cu atâta tenacitate parcursul, deloc uşor, al unui militar de carieră. Aşa cum singur mărturisea, destinul a făcut ca la timpul potrivit să se întâlnească cu cea mai înaltă demnitate militară. Deşi o consideră mai mult o întâmplare a «vremurilor», cu certitudine, este cu mult mai mult decât atât”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Astăzi este general în retragere, adică... la pensie. Scrie, ţine cursuri şi prelegeri, este invitat în cadrul unor importante conferinţe interne şi internaţionale, îşi susţine, cu argumente solide, punctele de vedere în emisiuni de radio şi televiziune. Activează ca cercetător ştiinţific principal la Institutul Român de Studii Strategice.

Dincolo de cariera operativă, Constantin Degeratu a fost membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională Apărare, Siguranţă şi Ordine Publică, secretar General al Ministerului Apărării Naţionale, consultant (expertiză militară şi juridică) la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, profesor de Studii de Securitate pentru Europa Centrală la Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall”, Garmisch-Partenkirchen, Germania şi lista este cu mult mai consistentă.

„La ceasul rezumativ al parcursului vieţii, Constantin Degeratu apreciază cu înţelepciune şi regret că «finalul meu de carieră, nu coincide de loc cu visul de carieră pe care l-am avut». Ca toţi militarii României, pe care-i respectăm şi cărora le datorăm prestigiul forţelor armate naţionale şi generalul Constantin Degeratu şi-ar fi dorit mai mult şi mai bine. Adică, o armată dotată, pregătită, performantă. Şi a făcut tot ce a depins de domnia sa, pentru ca aceste deziderate să devină, pe cât posibil, realitate”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.

***

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată şi pe TVR HD - sâmbătă, 24 octombrie 2015, ora 13:00, TVR Internaţional - marţi, 27 octombrie 2015, ora 15:00, TVR Moldova - sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 9:00.

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Redactor Dana Ilie

din 16 aprilie //

(Reluare)

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești.

Tudor Greceanu

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2