Sâmbătă, 3 septembrie, de la 22:10, TVR 2 a difuzat filmul „Ultima ispită a lui Isus” („The last temptation of Christ”). Produsă în 1988, pelicula lui Scorsese a fost nominalizată la premiile Oscar.
În 1988, Festivalul de la Veneţia se desfăşura pe fundalul scandalului iscat de filmul lui Scorsese, o neobişnuită evocare a vieţii lui Iisus Hristos. Ecranizarea cărţii cu acelaşi nume a lui Nikos Kazantsakis a fost criticată de Biserică, pentru că Iisus nu mai este inaccesibil şi încununat de o aură supranaturală. Pelicula prezintă un Iisus vulnerabil, depresiv, supus ispitelor unei vieţi obişnuite alături de Maria Magdalena.
În „Ultima ispită a lui Iisus”, Scorsese refuză clişeele impuse în cinematografie de Cecil B. DeMille: „Eu nu pretind ca viziunea din film ar fi adevărul, dar e o idee fascinantă să-l vezi pe Iisus luptându-se cu aspectul uman, pe măsură ce-şi asumă esenţa divină. Din cauza acestei duble naturi, umană şi divină, fiecare clipă din viaţa Lui este totodată un conflict şi o victorie".
Pelicula a stârnit numeroase controverse şi în afara Festivalului de la Veneţia. Întrucât părăseşte canoanele Bibliei, filmul a înfuriat numeroase grupuri creştine care au îndemnat la boicot. În 1988, în timpul proiecţiei filmului la cinematograful Saint Michel din Paris, câţiva fundamentalişti au aruncat cu cocktail-uri Molotov, rănind 13 oameni şi producând pagube uriaşe clădirii.
Printre actorii principali îi regăsim pe Willem Dafoe, Harvey Keitel şi Barbara Hershey. „Ultima ispită a lui Iisus” a fost nominalizat pentru cel mai bun regizor la premiile Oscar, iar la Globurile de Aur, filmul a primit două nominalizări: Barbara Hershey la secţiunea cea mai bună actriţă într-un rol secundar, şi cea mai bună coloana sonoră.
***
În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.
De altfel, filmul de sâmbătă, 2 septembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.