loader
Foto

Galerie foto

Martin Scorsese, sărbătorit la „Filmul de artă” de pe TVR 2

Sâmbătă, 3 septembrie, de la 22:10, TVR 2 a difuzat filmul „Ultima ispită a lui Isus” („The last temptation of Christ”). Produsă în 1988, pelicula lui Scorsese a fost nominalizată la premiile Oscar.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În 1988, Festivalul de la Veneţia se desfăşura pe fundalul scandalului iscat de filmul lui Scorsese, o neobişnuită evocare a vieţii lui Iisus Hristos. Ecranizarea cărţii cu acelaşi nume a lui Nikos Kazantsakis a fost criticată de Biserică, pentru că Iisus nu mai este inaccesibil şi încununat de o aură supranaturală. Pelicula prezintă un Iisus  vulnerabil, depresiv, supus ispitelor unei vieţi obişnuite alături de Maria Magdalena.

În „Ultima ispită a lui Iisus”, Scorsese refuză clişeele impuse în cinematografie de Cecil B. DeMille: „Eu nu pretind ca viziunea din film ar fi adevărul, dar e o idee fascinantă să-l vezi pe Iisus luptându-se cu aspectul uman, pe măsură ce-şi asumă esenţa divină. Din cauza acestei duble naturi, umană şi divină, fiecare clipă din viaţa Lui este totodată un conflict şi o victorie".

Pelicula a stârnit numeroase controverse şi în afara Festivalului de la Veneţia. Întrucât părăseşte canoanele Bibliei, filmul a înfuriat numeroase grupuri creştine care au îndemnat la boicot. În 1988, în timpul proiecţiei filmului la cinematograful Saint Michel din Paris, câţiva fundamentalişti au aruncat cu cocktail-uri Molotov, rănind 13 oameni şi producând pagube uriaşe clădirii.

Printre actorii principali îi regăsim pe Willem Dafoe, Harvey Keitel şi Barbara Hershey. „Ultima ispită a lui Iisus” a fost  nominalizat pentru cel mai bun regizor la premiile Oscar, iar la Globurile de Aur, filmul a primit două nominalizări: Barbara Hershey la secţiunea cea mai bună actriţă într-un rol secundar, şi cea mai bună coloana sonoră.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 2 septembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Redactor Dana Ilie

din 16 aprilie //

(Reluare)

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești.

Tudor Greceanu

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2