loader
Foto

Galerie foto

Mâncare ritualică la "Istorii de bun gust": Coliva

Din grâu se face pâinea, colacul, dar şi coliva, ca parte a ritualului de înmormântare, subiect abordat pe 20 octombrie, de la ora 22:00, la „Istorii de bun gust”.

 

Istorii de bun gust

Un călător străin, drumeţ prin meleagurile noastre, nota la începutul anului 1845 că românii sunt convinşi că ceea ce dau de pomană pentru sufletul răposatului va fi hrană a celui plecat pe lumea cealaltă. Naşterea, cununia şi moartea sunt rituri de trecere şi toate au semnificaţii străvechi. Din grâu se face pâinea, colacul, dar şi coliva, ca parte a ritualului de înmormântare, subiect abordat pe 20 octombrie, de la ora 22:00, la „Istorii de bun gust”.

(w882)

Coliva trebuie să spună o poveste şi orice femeie care o pregăteşte va spune că „grâul e chipul lui Dumnezeu”, iar atunci când o frămânţi trebuie să te gândeşti la cel care a plecat.

În ediţia de joi a „Istoriilor de bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne invită să vizităm cimitirul oraşului Calafat. Pe vremuri oraş cosmopolit, Clafatul avea instalate pe teritoriul său agenţii austro-ungare, italieneşti şi ruse, de transport şi de comercializare a grânelor - sute de şlepuri şi de nave de toate naţiile nu conteneau a încărca produse româneşti, mai ales grâu, pentru că în acele timpuri România era printre primele ţări din Europa exportatoare de cereale. Moşierii, arendaşii şi negustorii Calafatului, români, greci sau sârbi, au făcut astfel averi, şi-au ridicat case de lux, care dăinuiesc şi astăzi şi îşi trimiteau copiii să studieze în marile centre culturale ale Europei. Mărturiile vieţii de atunci le regăsim în cimitirul oraşului.

(w882)

„Boierii olteni au un trecut glorios, iar cimitirele sunt pline de monumente construite de mari meşteri italieni. În cimitirul din Calafat găsim două capele cu picturi şi fresce semnate de celebrul pictor italian Giovanni Bonardi. Cimitirul Sineasca, din Craiova, adăposteşte o sculptură celebră, Îngerul morţii, dintr-o serie limitată de cinci. Una se află în Milano, alte trei în mari oraşe din Europa, iar una în România”, explică invitatul "Istoriilor de bun gust” Dragoş Andreescu, fondatorul Hub-ului Monumentalist, care promovează aşezăminte de patrimoniu din judetul Dolj.

Coliva e preparată de doamna Angela, care are o experienţă de zeci de ani şi a preparat mâncarea ritualică pentru sute de înmormântări. De la ea am aflat că nu există colivă peste care să nu fie desenată o cruce, din bomboane sau cacao, dar şi despre pomana de voie, adică cea făcută în timpul vieţii, peste care se face o floare.

(w882)

Reţetă pentru două platouri de colivă

Grâul (arpacaşul) se spală în nouă ape. Se pun la fiert 2 kg de grâu (arpacaş) în opt litri de apă. După fierbere, oala se trage de pe foc, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă pentru câteva ore ca grâul (arpacaşul) să se umfle şi să se răcească.

Se adaugă 2 kg de zahăr, apoi nuca, care se sfărâmă cu făcăleţul pentru a fi mai mare, esenţa de rom şi coaja de lămâie. La final, coliva se răstoarnă pe un platou, se dă formă şi se poate orna cu nucă de cocos, biscuiţi raşi sau nucă măcinată. Crucea se poate desena din bomboane mici de ciocolată.

21:00 Destine ca-n filme

Sezon Nou

* Maria Dănilă-"Spre acoperisul lumii"

Pe Maria Dănilă nu o opreste nimic. Nici avalanse, nici furtuni, nici căzături, nici degerături, nici imobilizările la pat, cu perioadele lungi de recuperare si pericolele cunoscute, sau necunoscute, ale muntelui.

Merge cu hotărâre înainte, mereu înainte, mereu în sus. În viteză de formula 1ș, spre acoperisul lumii, pentru că următoarea destinatie este Vârful Everest!

*Dr Horatiu Moldovan-"Performantă pentru viată"

Destinul a făcut ca alegerea specializării de chirurgie cardiovasculară să fie făcută la vârsta de 9 ani, după întâlnirea sa cu primul român operat pe cord deschis de către renumitul profesor Christiaan Barnard.

Cu acest model în viată, după zeci de ani de activitate în blocul operator șsi la catedră, a devenit ilustru profesor universitar doctor Horatiu Moldovan.

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Redactor Dana Ilie

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Cel de-al 12-lea sezon din... ”Drag de România mea!” a continuat duminică, 14 aprilie, la TVR2, de la ora 15:00.  

 

#tvr2