loader
Foto

Galerie foto

Mâncare ritualică la "Istorii de bun gust": Coliva

Din grâu se face pâinea, colacul, dar şi coliva, ca parte a ritualului de înmormântare, subiect abordat pe 20 octombrie, de la ora 22:00, la „Istorii de bun gust”.

 

Istorii de bun gust

Un călător străin, drumeţ prin meleagurile noastre, nota la începutul anului 1845 că românii sunt convinşi că ceea ce dau de pomană pentru sufletul răposatului va fi hrană a celui plecat pe lumea cealaltă. Naşterea, cununia şi moartea sunt rituri de trecere şi toate au semnificaţii străvechi. Din grâu se face pâinea, colacul, dar şi coliva, ca parte a ritualului de înmormântare, subiect abordat pe 20 octombrie, de la ora 22:00, la „Istorii de bun gust”.

(w882)

Coliva trebuie să spună o poveste şi orice femeie care o pregăteşte va spune că „grâul e chipul lui Dumnezeu”, iar atunci când o frămânţi trebuie să te gândeşti la cel care a plecat.

În ediţia de joi a „Istoriilor de bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne invită să vizităm cimitirul oraşului Calafat. Pe vremuri oraş cosmopolit, Clafatul avea instalate pe teritoriul său agenţii austro-ungare, italieneşti şi ruse, de transport şi de comercializare a grânelor - sute de şlepuri şi de nave de toate naţiile nu conteneau a încărca produse româneşti, mai ales grâu, pentru că în acele timpuri România era printre primele ţări din Europa exportatoare de cereale. Moşierii, arendaşii şi negustorii Calafatului, români, greci sau sârbi, au făcut astfel averi, şi-au ridicat case de lux, care dăinuiesc şi astăzi şi îşi trimiteau copiii să studieze în marile centre culturale ale Europei. Mărturiile vieţii de atunci le regăsim în cimitirul oraşului.

(w882)

„Boierii olteni au un trecut glorios, iar cimitirele sunt pline de monumente construite de mari meşteri italieni. În cimitirul din Calafat găsim două capele cu picturi şi fresce semnate de celebrul pictor italian Giovanni Bonardi. Cimitirul Sineasca, din Craiova, adăposteşte o sculptură celebră, Îngerul morţii, dintr-o serie limitată de cinci. Una se află în Milano, alte trei în mari oraşe din Europa, iar una în România”, explică invitatul "Istoriilor de bun gust” Dragoş Andreescu, fondatorul Hub-ului Monumentalist, care promovează aşezăminte de patrimoniu din judetul Dolj.

Coliva e preparată de doamna Angela, care are o experienţă de zeci de ani şi a preparat mâncarea ritualică pentru sute de înmormântări. De la ea am aflat că nu există colivă peste care să nu fie desenată o cruce, din bomboane sau cacao, dar şi despre pomana de voie, adică cea făcută în timpul vieţii, peste care se face o floare.

(w882)

Reţetă pentru două platouri de colivă

Grâul (arpacaşul) se spală în nouă ape. Se pun la fiert 2 kg de grâu (arpacaş) în opt litri de apă. După fierbere, oala se trage de pe foc, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă pentru câteva ore ca grâul (arpacaşul) să se umfle şi să se răcească.

Se adaugă 2 kg de zahăr, apoi nuca, care se sfărâmă cu făcăleţul pentru a fi mai mare, esenţa de rom şi coaja de lămâie. La final, coliva se răstoarnă pe un platou, se dă formă şi se poate orna cu nucă de cocos, biscuiţi raşi sau nucă măcinată. Crucea se poate desena din bomboane mici de ciocolată.

20:05 Mânzul

Film* Mânzul (The Colt-SUA, 2005)

Regia: Yelena Lanskaya

Cu: Ryan Merriman, Steve Bacic, William McDonald

*Dramă -adaptare a unei nuvele de Mihail Şolokov. În 1864, în timpul Războiului Civil American, iapa tânărului soldat unionist Jim Rabb aduce pe lume un mânz. Ignorând ordinul superiorului său de a elimina povara nedorită, Jim salvează animalul, care rămâne alături de soldaţi, ca un simbol al speranţei în mijlocul ororilor războiului. Când adversarii le invadează tabăra şi fură mânzul, Jim îşi va risca viaţa pentru a-l aduce înapoi.

22:00 Os de peşte

Film* Os de peşte (Fishbone/Ribena kost-Bulgaria, România, 2021)

Regia: Dragomir Sholev

Cu: Deyan Donkov, Suzy Radichkova, Valentin Andreev

*Dramă. Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile şi poliţia locală, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2