loader
Foto

Galerie foto

Lucian Bratu şi Geo Saizescu, la Duminica Filmului Românesc

Trei filme româneşti – „Un film cu o fată fermecătoare”, „Păcală se întoarce” şi „Iubire elenă” - sunt propunerile TVR 2 pentru duminică, 6 decembrie.

 

„Un film cu o fată fermecătoare”, ora 14:10

Ruxandra, o tânără absolventă, vrea să devină actriţă. Ghinionul de la admiterea la facultate este făcut uitat după distribuirea în rolul principal dintr-un film utilitar realizat, la comanda Direcţiei de Circulaţie, de prietenul ei, regizor. Acesta este atras de sculptură, dar între timp îşi găseşte o ocupaţie în domeniul publicităţii.

Margareta Pâslaru, Ştefan Iordache, Emmerich Schäffer, Cornel Coman, Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu joacă în filmul regizat în 1967 de Lucian Bratu, după un scenariu de Radu Cosaşu.

(w882) Un film cu

„Scenaristul Radu Cosaşu era, la vremea aceea (şi a rămas, în continuare), un admirator de suflet al „Nouvelle Vague”-ului francez, ba chiar un „fan” al generaţiei François Truffaut – Jean-Luc Godard (de unde şi senzaţia că Un film cu o fată fermecătoare duce gândul spre Vivre sa vie şi Jules şi Jim, de pildă, sau chiar spre Cléo de la 5 la 7), şi acest lucru se simte, apăsat, în povestea cinematografică a Ruxandrei, fata fermecătoare interpretată de Margareta Pâslaru”, scria Călin Căliman în 2013.

Margareta Pâslaru, deşi este cunoscută publicului mai ales pentru vocea şi cariera ei de cântăreaţă de muzică uşoară, a jucat în mai multe filme, în anii 60 - 70, între care „Veronica", „Veronica se întoarce" sau „Gloria nu cântă".


„Păcală se întoarce”, ora 20:10

(w235)Păcălici, un tânăr fără prea multe pretenţii de la viaţă, s-a săturat de hoinărit prin lume şi, mânat de dorul de casa părintească, se hotărăşte să se întoarcă în patrie. Începând de la graniţă, pe care o trece fără paşaport, răspunzând la ghicitorile vameşului, şi până acasă, el va trăi aventuri demne de numele său şi îi va veni de hac celui de care toată lumea se teme, răspopitul Şorici.

„Păcală se întoarce” a fost realizat în 2006 de Geo Saizescu, după succesul avut cu decenii în urmă cu primul „Păcală”. În distribuţie apar Denis Ştefan, Sebastian Papaiani, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu.

Comparat de Geo Saizescu însuşi cu filmul în care rolul titular îl interpretează Sebastian Papaiani, Păcală în interpretarea lui Denis Ştefan readucea acelaşi spirit, susţinea regizorul. Saizescu visa chiar şi la un al treilea film cu acelaşi protagonist.

Regizorul Saizescu a publicat şi o carte despre eroul său preferat - „Păcală se întoarce şi ... rămâne".

„Iubire elenă”, ora 23:10

Duminica filmului românesc o încheie filmul din 2010 al regizorului Geo Saizescu, „Iubire Elenă", o coproducţie Grecia/ România/ Italia având la bază piesa omonimă scrisă de Kostas Assimakopoulos. În distribuţie:  Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Georgiana Saizescu.

Drama se petrece în Grecia secolului XIX. Tânăra pictoriţă Eleni Bukura răstoarnă tabuurile şi prejudecăţile legate de rolul femeii în societate. Ambiţioasa Eleni pleacă în Italia pentru a studia pictura cu maestrul Altamoura, lucru de neconceput în epocă. Mai mult decât atât, ea se îndrăgosteşte de maestrul italian şi cei doi hotărăsc să se căsătorească, sfidând cutumele epocii.

Povestea lor se petrece în paralel cu idila unui cuplu din zilele noastre: Filipos, critic de artă, şi Beatrice, cea care deţine ultimul tablou al lui Eleni.

(w882) Iubire ele

„Văd o consecvenţă între fata care i-a spus tatălui ei «Eu vreau asta!» şi femeia care îşi arde tablourile. Povestea ei se întâmplă în paralel cu naşterea unei poveşti contemporane de iubire între două persoane ajunse la maturitate - Filipos, negustor şi critic de artă, şi Beatrice, grecoaica din sudul Peloponesului, deţinătoarea ultimului tablou al celei care a fost Elena Altamoura. Şi aşa se împletesc peste timp două poveşti, una de altădată şi una în prezent. Ele se întrepătrund, mai ales că el, criticul de artă, începe să scrie o carte despre pictoriţa Eleni. Ei se descoperă prin destinul acestei pictoriţe. Se regăsesc, îşi dau seama că sunt suflete pereche", spunea Geo Saizescu.

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 97

Redactor: Vlad Ţurcan

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 67

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2