loader

Lucia Hossu Longin prezintă un alt torţionar sinistru: Liviu Borcea

La “Memorialul Durerii” de sâmbătă, 19 octombrie, ați aflat povestea unui sinistru personaj, care a condus coloniile de muncă de la Capul Midia și a frânt sute de destine între 1950-1954.

 

Memorialul Durerii

Ediția de sâmbătă, 19 octombrie, este disponibilă online pe TVR+ AICI

Lagărul morţii, cel de-al doilea episod al seriei Torţionarii prezintă un alt personaj sinistru: Liviu Borcea, locotenent major de Securitate, comandant între 1950 – 1954 al coloniilor de muncă de la Capul Midia.

Având ca studii patru clase elementare, trei clase la şcoala de meserii şi calificarea de brutar, Liviu Borcea a fost racolat de Securitate, ridicat în rang şi pus să conducă lagărul pe care, brusc, l-a transformat în locul cu cea mai ridicată mortalitate printre deţinuţi.

Unul dintre cei care au suportat regimul de teroare şi exterminare fizică impus de Borcea la Capul Midia a fost Corneliu Coposu, închis aici între 1950 şi 1952. El povestea cum, cu o cruzime ieşită din comun, “Ca să fie sigur că printre deţinuţii morţi nu se ascund unii care disimulează, Borcea se plimba printre cadavre cu o ţăpuşă lungă din fier pe care o înfigea în trupurile neînsufleţite. Pe un deţinut cu coloana vertebrală ruptă l-a bătut ca să-l facă să se târască... cam 70 de oameni au paralizat datorită supraefortului pe care îl reclamau torţionarii ce stăteau cu biciul la spatele nostru, obligându-ne să muncim cu mult peste puterile pe care le aveam.

Unul dintre medicii deţinuţi de la Capul Midia declara că: „deţinuţii erau scoşi la muncă continuu, atât ziua, cât şi noaptea şi în toate duminicile, fără niciun fel de repaus, atât pe ploaie, furtună sau zăpadă şi, când noaptea târziu ne întorceam de pe şantier, complet uzi şi îngheţaţi, eram introduşi în barăci şi înghesuiţi unii lângă alţii, pe nişte priciuri de lemn, fără să ni se permită să ne uscăm îmbrăcămintea, astfel că dormeam cu vestmintele ude, iar dimineaţa plecam din nou pe şantier, cu îmbrăcămintea neuscată şi, cum era timp de iarnă, îmbrăcămintea de pe noi îngheţa.

La rândul său, Liviu Borcea declară că nu a făcut niciodată vreo crimă sau vreun abuz.

Întrebat ce fel de om era acest Borcea, prof. dr. Ion Jovin răspunde concis: „Nu ştiu dacă i se poate aplica acestui om calificativul de om. Eu mai degrabă l-aş numi bestie!!

 

 

 

10:00 Teleshopping

10:30 Documentar 360°GEO

* Maeştrii culinari de la templu (Temple Food, l’âme de la cuisine coréenne, Franţa-Germania, 2021)

*În templul Gameunsa din Coreea du Sud, aflat în munţi departe de agitaţia urbană, locuiesc trei călugăriţe budiste hotărâte să conserve tradiţiile gastronomice practicate în mânăstirile coreene de şaptesprezece secole.

Adevăraţi maeştri culinari, ele respectă reţetele ancestrale şi gătesc doar cu ingrediente naturale. Unele dintre preparatele gătite astfel au şi virtuţi terapeutice antiinflamatorii, anticancerigene...

 
„Box”, o dragoste imposibilă şi un campion în devenire – la TVR 2

Câștigător al prestigiosului premiu FIPRESCI la Festivalul de la Karlovy Vary, „Box” este un film despre un sportiv talentat aflat în ascensiune ...

În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

 

#tvr2