loader
Foto

Galerie foto

Liviu Borcea şi Lagărul morţii

Sâmbătă, 16 iulie, la „Memorialul Durerii” continuă seria „Torţionarii”, unde ați aflat povestea lui Liviu Borcea, care a condus coloniile de muncă de la Capul Midia și a frânt sute de destine între 1950-1954. De la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Lagărul morţii, cel de-al doilea episod al seriei Torţionarii a prezentat un alt personaj sinistru: Liviu Borcea, locotenent major de Securitate, comandant între 1950 – 1954 al coloniilor de muncă de la Capul Midia. Având ca studii patru clase elementare, trei clase la şcoala de meserii şi calificarea de brutar, Liviu Borcea a fost racolat de Securitate, ridicat în rang şi pus să conducă lagărul pe care, brusc, l-a transformat în locul cu cea mai ridicată mortalitate printre deţinuţi.

În 1945 a intrat în partidul comunist, iar în acelaşi an este încadrat în Ministerul de Interne. Este numit ajutor de comisar la Poliţia Populară din Turda, mai apoi, şef birou operativ în Serviciul Securităţii din oraş. În 20 iunie 1950 este numit Comandant al Coloniilor de la Cernavodă şi Capul Midia. Întrebat ce fel de om era acest Borcea, prof. dr. Ion Jovin răspunde concis: „Nu ştiu dacă i se poate aplica acestui om calificativul de om. Eu mai degrabă l-aş numi bestie!!

Unul dintre cei care au suportat regimul de teroare şi exterminare fizică impus de Borcea la Capul Midia a fost Corneliu Coposu, închis aici între 1950 şi 1952. El povestea cum, cu o cruzime ieşită din comun, „ca să fie sigur că printre deţinuţii morţi nu se ascund unii care disimulează, Borcea se plimba printre cadavre cu o ţăpuşă lungă din fier pe care o înfigea în trupurile neînsufleţite. Pe un deţinut cu coloana vertebrală ruptă l-a bătut ca să-l facă să se târască... cam 70 de oameni au paralizat datorită supraefortului pe care îl reclamau torţionarii ce stăteau cu biciul la spatele nostru, obligându-ne să muncim cu mult peste puterile pe care le aveam.

Întrebat de Lucia Hossu Longin de alimentaţia pe care le-o ofera deţinuţilor, el a spus în interviu că „era alimentara în curte, unde era tot felul de alimente”; iar când realizatoarea i-a spus că oamenii mâncau şerpi, de foame, Borcea a negat totul, spunând că „dar cine o văzut? „La mine, 3200 de calorii mâncare era asigurat în fiecare zi”.

Unul dintre medicii deţinuţi de la Capul Midia declara că: „deţinuţii erau scoşi la muncă continuu, atât ziua, cât şi noaptea şi în toate duminicile, fără niciun fel de repaus, atât pe ploaie, furtună sau zăpadă şi, când noaptea târziu ne întorceam de pe şantier, complet uzi şi îngheţaţi, eram introduşi în barăci şi înghesuiţi unii lângă alţii, pe nişte priciuri de lemn, fără să ni se permită să ne uscăm îmbrăcămintea, astfel că dormeam cu vestmintele ude, iar dimineaţa plecam din nou pe şantier, cu îmbrăcămintea neuscată şi, cum era timp de iarnă, îmbrăcămintea de pe noi îngheţa.

***

Seria Torţionarii

În 2013, emisiunea „Memorialul durerii” a difuzat seria „Torţionarii” – formată din opt episoade, în care au fost prezentaţi opt „torţionari” ai sistemului represiv comunişti. Printre aceştia, s-au numărat Liviu Borcea, comandant al coloniilor de muncă de la Capul Midia; Vasile Ciolpan, director al penitenciarului Sighet, Zoltan Szabo, comandantul lagărului de la Baia Sprie sau Gheorghe Crăciun, comandant al penitenciarului din Aiud.

0:05 Delta Bucureştiului

Film* Delta Bucureştiului (Le Delta de Bucarest, Franţa-România, 2020)

Regia: Eva Pervolovici

Cu: Lena Constante, Ileana Samoilă, Ileana Samoilă Budimir

*Documentar. Istoria unui loc. Epoca comunistă. Bucureşti. Femei în detenţie dau naştere în puşcăria care a fost odată cea mai frumoasă mânăstire din Europa de Est-Mânăstirea Văcăreşti.

În zilele noastre, natura sălbatică a acaparat locul formând un ecosistem: specii protejate de fauna şi floră şi familii de rromi, cu copii născuţi în acelaşi loc în condiţii riscante.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2