loader
Foto

Galerie foto

Lisabona, poarta către necunoscut a Europei

Construită pe șapte coline, cu o istorie de peste 2.700 de ani., capitala Portugaliei  este „o așezare de cursă lungă”. Dar de ce numele Lisabona? Am aflat în ediția "Cap compas" din 27 decembrie, de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD și TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ţara cerului luminos, a oceanului învolburat şi a simplităţii locuitorilor, dar şi ţara care se mândreşte cu o arhitectură extravagantă, castele de poveşti, monumente impunătoare sau orăşele pline de farmec ascunse într-un peisaj cu linii mereu verzi în pofida anotimpului, Portugalia continuă să atragă și să seducă sute de mii de turiști.

Lisabona te așteaptă să-i vizitezi locurile pe care UNESCO este mândru să le fi înscris în patrimoniul universal. Lisabona te extrage din realitatea imediată şi te poartă pe aleile unei creaţii divine. Este locul din care ai plecat ca să te poţi întoarce. Aproape de capătul Europei, capitala portugheză insuflă lirism şi dragoste pentru o soartă pe care, de obicei, nu reuşeşti să ţi-o croieşti.

Oraşul e construit pe şapte coline, unde străzile abrupte leagă un cartier de altul. Descoperirile arheologice sugerează influența feniciană în această zonă, care datează din secolul al XIII-lea î.e.n. Unii istorici consideră că Lisabona de astăzi a fost un important port prin care se făcea aprovizionarea corăbiilor feniciene în drumul lor către Sicilia.

Nici marinarii lui Vasco da Gama plecați din portul Lisabonei să descopere pământuri, țări și oameni noi, nu au scăpat de surpriza de a găsi străini în casa lor. Poate nu mulți, atâta vreme cât biserica catolică și Inchiziția vegheau la păstrarea purității credinței și a moravurilor. Oraș al marinarilor, Lisabona le aduce aminte celor rămași pe țărm să aștepte întoarcerea vapoarelor și să se teamă de nestatornica șerpuire a apelor și a timpului.

Poate că pentru neuitare au așternut pe asfalt însemnele apei. Pentru că viața fiecăruia este o mare de timp. Pământul cunoscut părea prea mic și atunci… așa că societățile închise au explodat ca o păstaie și bărbații curajoși au început să plece în căutarea noilor pământuri care să lărgească orizontul cunoașterii, iar primii care au izbândit au fost corăbierii și negustorii secolului al XV- lea. Și-au răspândit navele pe mări și pe oceane până când orizontul a fost împins spre poli.

Oricare ar fi adevărul, Lisabona este o așezare „de cursă lungă”, deoarece existența să se întindă până în vremurile pre-romane.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2