loader

Lisabona, poarta către necunoscut a Europei

Construită pe șapte coline, cu o istorie de peste 2.700 de ani., capitala Portugaliei  este „o așezare de cursă lungă”. Dar de ce numele Lisabona? Am aflat în ediția "Cap compas" din 27 decembrie, de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD și TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ţara cerului luminos, a oceanului învolburat şi a simplităţii locuitorilor, dar şi ţara care se mândreşte cu o arhitectură extravagantă, castele de poveşti, monumente impunătoare sau orăşele pline de farmec ascunse într-un peisaj cu linii mereu verzi în pofida anotimpului, Portugalia continuă să atragă și să seducă sute de mii de turiști.

Lisabona te așteaptă să-i vizitezi locurile pe care UNESCO este mândru să le fi înscris în patrimoniul universal. Lisabona te extrage din realitatea imediată şi te poartă pe aleile unei creaţii divine. Este locul din care ai plecat ca să te poţi întoarce. Aproape de capătul Europei, capitala portugheză insuflă lirism şi dragoste pentru o soartă pe care, de obicei, nu reuşeşti să ţi-o croieşti.

Oraşul e construit pe şapte coline, unde străzile abrupte leagă un cartier de altul. Descoperirile arheologice sugerează influența feniciană în această zonă, care datează din secolul al XIII-lea î.e.n. Unii istorici consideră că Lisabona de astăzi a fost un important port prin care se făcea aprovizionarea corăbiilor feniciene în drumul lor către Sicilia.

Nici marinarii lui Vasco da Gama plecați din portul Lisabonei să descopere pământuri, țări și oameni noi, nu au scăpat de surpriza de a găsi străini în casa lor. Poate nu mulți, atâta vreme cât biserica catolică și Inchiziția vegheau la păstrarea purității credinței și a moravurilor. Oraș al marinarilor, Lisabona le aduce aminte celor rămași pe țărm să aștepte întoarcerea vapoarelor și să se teamă de nestatornica șerpuire a apelor și a timpului.

Poate că pentru neuitare au așternut pe asfalt însemnele apei. Pentru că viața fiecăruia este o mare de timp. Pământul cunoscut părea prea mic și atunci… așa că societățile închise au explodat ca o păstaie și bărbații curajoși au început să plece în căutarea noilor pământuri care să lărgească orizontul cunoașterii, iar primii care au izbândit au fost corăbierii și negustorii secolului al XV- lea. Și-au răspândit navele pe mări și pe oceane până când orizontul a fost împins spre poli.

Oricare ar fi adevărul, Lisabona este o așezare „de cursă lungă”, deoarece existența să se întindă până în vremurile pre-romane.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

20:00 Drag de România mea!

*Invitati: Daria Şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

22:00 Puterea minţii

Film* Puterea minţii (Critical thinking-SUA, 2020)

Regia: John Leguizamo

Cu: John Leguizamo, Jorge Lendeborg Jr., Angel Bismark Curiel, Will Hochman

*Dramă -bazată pe o poveste reală. Cinci adolescenţi latino-americani şi negri din cel mai dur ghetou din Miami ajung să domine Campionatul Naţional de Şah, sub îndrumarea profesorului lor neconvenţional şi inspirat, Mario Martinez (John Leguizamo).

 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2