loader
Foto

Cap compas: Liman în Thassos (Grecia) - Sezon nou

Asemenea oricărui colț de Grecie orașele și stațiunile turistice din Thassos încearcă să ofere din preaplinul celor bune cu care au fost dăruite de natură de oameni și de istorie. Sâmbătă, de la ora 12.30, la TVR 2.

 

Cap Compas
Vacanțele petrecute aici seamănă foarte mult cu prezentările din fotografii și din filmele promoționale și cu greu se poate afirmă că insularii fac exces de marketing.
.
(w882) 54
.
(w882) 32

(w882) 53

În cazul în care vrei să petreci zilele de vacanță într-o zona cu bungalouri și marea la doi pași, un ansamblu hotelier poate deveni o a două casă. Toate sunt la îndemână: facilitățile unei cazări fără cusur, restaurante, baruri, sporturi nautice și terenuri pentru tineri activi, grădini și amenajări pentru familii, alei care te fac să te simți ca într-un parc…

(w882) 42

Sintetic spus, loc pentru toate vârstele și preferințele.

(w882) 36

În insulele grecești toată lumea este fascinată de plaje. Promotorii și țărmuri nisipoase potrivite pentru îndelungă adastare sub soare și temeinică bălăceala în mare se continuă că într-un șirag.

(w882) 313

Se poate constată fără a hiperboliză cum se desfășoară o vacanță în care liniștea tulburată doar de valurile marii și de briza permanentă se întrețese cu starea de relaxare într-un necontenit șir ….dimineață miezul zilei și înnoptare.

(w882) 37

(w882) 33

(w882) 34

Insula invită deopotrivă și spre înălțimi pe cel care dorește să descopere mai mult decât zonele limitrofe marii. Într-o descriere simplificată trebuie spus că fiecare sat din munte este asociat unui țărm care poartă același nume. Drumurile sunt precum niște raze care se adună dinspre mare către zonele înalte.

Munții nu sunt mai înalți de 1200 metri și amfiteatrele naturale formează pentru fiecare așezare montană câte un căuș care devine vatra satului. Majoritatea locuințelor sunt construite din piatră și au acoperișuri din șist fasonat.

(w882) 59

Dezvoltarea rurală a insulei a început în secolul 18, iar muncitorii veniți pentru a ridică locuințe și edificii publice aici erau cunoscuți sub numele de arvaniți. Balcoane cochete și curți interioare, verande și porți trainice iată câteva dintre caracteristicile arhitecturii locale.

(w882) 512

Izvoarele omniprezente în Thassos fac din această insula un paradis fertil, iar cel din sătucul Sotiras te trimit mai mult decât simbolic spre alte spații rurale.

(w882) 513

Satele sunt vestite pentru preparatele culinare și produsele tradiționale. Insularii știu să pună în valoare ceea ce realizează în manufacuri locale sau în cadrul unor mici afaceri de familie.

(w882) 512

Uleiul de măsline tasian este motiv de mândrie mai ales în micile întreprinderi în care se respectă tehnologii tradiționale și proprietarii nu uită de unde au pornit adică de la roadele unui pâlc de arbori procesate prin metode arhaice.

(w882) 62

(w882) 64

Dulcețuri, miere de albine, măsline deshidratate sau în saramura, produse cosmetice care conțin plante aromatice și mai ales mult ulei extravirgin îmbie la a adaugă ceva greutate în bagajele drumului de întoarcere acasă.

(w882) 55

Mici escapade spre inima insulei sunt deja obișnuite pentru programul zilnic al turiștilor aflăți în vacanță în Thassos.

(w882) 510

Cascadă Kefalogourna al cărei nume se tălmăcește izvorul din centrul insulei conferă mai mult decât o notă de contrast termic față de apele marii.

(w882) 11

Indiferent de vârstă cei care ajung aici fără a precupeți efortul necesar străbaterii unei cărări sinuoase nu pleacă facă a încerca undele reci ale pârâului care se rostogolește prin mai multe viroage formând mici acumulări care devin piscine ad hoc pentru cei îndrăzneți.

(w882) 12

Muzeul de arheologie din capitală insulei ridicat în 1935 și extins în 1999 până la suprafață de 2376 mp adăpostește peste 1700 obiecte în 18 galerii.

(w882) 23

Istoria acoperită înseamnă 1000 ani începând din sec 7 idH până la cel de-al șaptelea veac al erei creștine.

Ruine din epoca greacă clasică sau romană se află la propriu sub temeliile acestui așezământ care este considerat cel mai semnificativ muzeu arheologic aflat în regiunea Macedoniei de Est și Traciei.

(w882) 27

Ceramică, sculpturi, monede, frize, scene rituale sau de luptă, zei și oameni se întâmpină unele pe altele într-o simfonie a formelor și simbolurilor care înseamnă un univers mitologic și uman deopotrivă.

(w882) 26

(w882) 24

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2