loader

Liban, cartea începuturilor

Din această duminică, 21 iunie,  „Cap compas” începe călătoria prin istoria şi civilizaţia Libanului. În primul episod vom ajunge la Byblos şi Harissa. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Ruinele antice ale oraşului Byblos au fost descoperite de istoricul francez, Ernest Renan, care a condus un studiu asupra teritoriului. Săpăturile sistematice au fost începute de Pierre Montet în anul 1921, iar pe la  jumătatea anilor 1920, Maurice Dunand a reluat munca şi a continuat studiul până la jumătatea anilor 1970.

Astăzi, ruinele prezintă fortificaţiile cruciaţilor, o poartă, o coloană romană, un mic teatru, zidurile de apărare feniciene, trei mari temple, o necropolă şi rămăşiţele locuinţelor neolitice. Byblos a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial al UNESCO în anul 1984. Alfabetul fenician a fost dezvoltat la Byblos,  aproape toate inscripţiile feniciene cunoscute datând din secolul al X-lea î.Hr. au fost scrise acolo, conform săpăturilor arheologice.

Un oraș, așadar, legendar, despre a cărui fondare se crede că a avut loc acum 7000 de ani și care a fost cândva cel mai puternic centru fenician, un oraș-stat independent cu cultură proprie și regi despre care se spune că foloseau hieroglifele și cartușele egiptene.


***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

10:00 Pescar hoinar

*Visând la marea captură... Sezon Nou

*Vă invităm într-o nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... de data aceasta, în căutarea peştilor mari. Călătoria începe pe lacul Big Pike Sărmăşag, cunoscut pentru ştiucile ce ajung şi la 1 metru lungime. Aici, Ştefan experimentează pescuitul cu năluci mari, urmând sfaturile lui Ciprian Blag, coleg de barcă şi pescar ce s-a întâlnit de multe ori cu monştrii din adâncuri. Chiar dacă nu au adus la „poză” cea mai mare cumătră, au avut parte de câteva capturi frumoase care vor îmbogăţi arhiva emisiunii. Au schimbat locuri, năluci, s-au bucurat de drilurile cu parteneri puternici, care s-au întors, din nou, în apele limpezi, aşteptând alţi pescari dornici de adrenalină. Pe lacul Păuleşti, Iulia a pescuit alături de două pescăriţe experimentate-Ioana Dia şi Iuliana Cârlan. Nu s-au speriat de vremea nu tocmai prielnică, şi-au unit eforturile şi au reuşit să păcălească mustăcioşii cei mari. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

10:30 Natură şi aventurăObservatie de râs in Parcul National Gradistea Muncelului

* Observatie de râs in Parcul National Gradistea Muncelului

Prezinta: Dan Pavaloiu

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2