loader
Foto

Galerie foto

Liban, cartea începuturilor

Din această duminică, 21 iunie,  „Cap compas” începe călătoria prin istoria şi civilizaţia Libanului. În primul episod vom ajunge la Byblos şi Harissa. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Ruinele antice ale oraşului Byblos au fost descoperite de istoricul francez, Ernest Renan, care a condus un studiu asupra teritoriului. Săpăturile sistematice au fost începute de Pierre Montet în anul 1921, iar pe la  jumătatea anilor 1920, Maurice Dunand a reluat munca şi a continuat studiul până la jumătatea anilor 1970.

Astăzi, ruinele prezintă fortificaţiile cruciaţilor, o poartă, o coloană romană, un mic teatru, zidurile de apărare feniciene, trei mari temple, o necropolă şi rămăşiţele locuinţelor neolitice. Byblos a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial al UNESCO în anul 1984. Alfabetul fenician a fost dezvoltat la Byblos,  aproape toate inscripţiile feniciene cunoscute datând din secolul al X-lea î.Hr. au fost scrise acolo, conform săpăturilor arheologice.

Un oraș, așadar, legendar, despre a cărui fondare se crede că a avut loc acum 7000 de ani și care a fost cândva cel mai puternic centru fenician, un oraș-stat independent cu cultură proprie și regi despre care se spune că foloseau hieroglifele și cartușele egiptene.


***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

14:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne invită joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2